Bose Companion 20 en ik worden geen maatjes

Bose Companion 20 en ik worden geen maatjes 699 466 Sander van der Heide

Amar Bose, oprichter van Bose Corporation, zal nooit echt mijn vriend worden. Nou is de goede man 82, woont in de VS en de kans is klein dat we ook letterlijk vrienden worden. Ik bedoel meer dat ik niet echt enthousiast ben over gedachtegoed van de multimultimiljonair. Het draait voornamelijk om psycho-akoestiek en natuurkundig onmogelijke problemen oplossen door geluid te creëren wat er niet is en met een vertekend beeld jou het idee geven dat het er wel is. Zo ook weer de Bose Companion 20.

Het is bijna onmogelijk: een klein setje luidsprekers naast je beeldscherm, zonder subwoofers, met het geluid van een Full Range luidsprekersysteem. Toch hebben ze er bij Bose van alles aan gedaan om met de Companion 20 je het idee te geven dat je daar naar luistert. En eerlijk is eerlijk, dat is ze ook wel gelukt.

Het ontwerp van dit systeem, de binnenkant althans, heeft wel iets weg van een kleine transmissie lijnluidspreker, een combinatie van een speciale platte baspoort met 2 drivers zorgt voor een laag wat je alleen van een subwoofer zou verwachten. Wat het vermogen is, laat Bose niet weten, maar echt heel hard gaat het niet. Het geluid blijft ook erg ‘hangen’ bij de luidsprekers, het draagt niet erg. Je kan dat ook positief opvatten, want als computerluidsprekers zit je toch vlakbij je beeldscherm en is het misschien ook niet de bedoeling dat al je collega’s mee genieten.

Aan de buitenkant ziet het er mooi strak uit met weinig karakter, wat we gewend zijn van Bose. De gril voor de speakers is wel kwetsbaar, mijn testexemplaar had al een deukje en dat was geen fraai gezicht. De bediening is op de speakers weggelaten, maar gaat via een speciale ronde pod. Met een korte aanraking gaat de set aan en het volume gaat via de draaischijf. Ook is hier een extra aux-ingang te vinden en een koptelefoonaansluiting.

De Companion 20 mag dan wel verbluffend veel laag weergeven, de rest klinkt minder impossant. Door een speciale TrueSpace DSP-techniek wordt het hele stereobeeld om zeep geholpen en zijn verhoudingen uit elkaar getrokken. Als het echt klein moet en het mag een paar tientjes meer kosten, kan ik wel de Bose Computer MusicMonitor aanraden, deze hebben door een extra driver ook veel laag, maar dit staat nog in verhouding tot de rest, zijn half zo groot en zien er supercool uit. Ze zijn wel 50 euro duurder dan de Comanion 20, die op de site van Bose voor €249 worden verkocht. Ik vind het nog steeds een hoop geld voor een ‘fake’-sound.

Dit artikel verscheen gedeeltelijk eerder in mijn Techwatch-rubriek in Broadcast Magazine.