De iPad en de opkomst van het (interactieve) prentenboek

De iPad en de opkomst van het (interactieve) prentenboek 150 150 Sander van der Heide

De Apple iPad mag dan als eReader wat minder geslaagd zijn (zwaar, spiegelend scherm, slecht leesbaar in de zon), als virtueel tijdschrift (iMag? eMagazine?) is hij een stuk interessanter. Sinds kort is daar nog een platform bijgekomen, de digitale prentenboeken. Vooral in Nederland worden al aardig wat leuke e-prentenboeken op de markt gebracht. Het Ierse Ideal Binary heeft deze week een versie uitgebracht die de bekende pop-up-boeken moet imiteren. Moeten opa’s en oma’s aan de iPad?

Sinds de eerste iPod (de iPod Photo) ben ik al eens in gesprek geweest met wat uitgevers om te kijken of de prentenboeken als een audioboek met plaatjes kon worden gerealiseerd. Het idee leek leuk, maar het platform was natuurlijk nog niet perfect. Met de interactiviteit van de iPad en zeker de grootte die het heeft, is dat veranderd. Sterker nog, ze lijken ideaal. Niet alleen is de iPad tegenover een eReader gebaseerd op e-ink uitgerust met een kleurenscherm, hij kan luid en duidelijk geluid weergeven (de iPad zelf werkt als een grote luidsprekerkast en geeft zo voldoende laag weer voor een volle verstaanbare stem), hij is extreem stevig en het glas krast niet (wat tijdens interactieve handelingen van de peuter in kwestie geen problemen geeft en de boterham met pindakaas is tevens makkelijk met een nat doekje van het scherm te wissen).

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum bracht met zijn serie Picolo Picture Books een vijftal interactieve prentenboeken uit. De boeken zijn meer dan slechts ingescande versies van het origineel. Je kunt vooraf kiezen uit 5 verschillende talen (1-0 voor digitale distributie, via één kanaal vijf verschillende markten bedienen en als je als oma een prentenboek naar je kleinkind in de VS wilt sturen, geef je voor 4 euro die app cadeau. Moet je als oma natuurlijk wel handig zijn met de AppStore, maar dat is weer een ander verhaal. Daarna kun je het boek voorlezen of laten voorlezen. Dit laatste heeft op mij het zet-je-kind-maar-achter-een-DVDtje-effect, maar in dit geval wordt tijdens het voorlezen de tekst op een karaoke-achtige manier gekleurd. Handig voor wat oudere kinderen om te leren lezen. Het interactieve bij deze prentenboeken voor de kinderen is beperkt tot wat geluiden die te horen zijn als je wat aanraakt op het scherm. Uitgever WingedChariot kiest ook voor een internationale aanpak met de mogelijkheid om voorgelezen te worden in 10 verschillende talen en smaakvolle animatie toe te voegen in De Rode Appel van Feridun Oral. Aangezien de Apple iBookstore geen rekening heeft gehouden met prentenboeken, probeert elke uitgever zich te onderscheiden of het wiel opnieuw uit te vinden. Dit resulteert in sommige nutteloze toevoegingen (In “A Story For Bed” kun je een zelf opgenomen filmpjes afspelen van opa of oma die het boek voorleest), slecht uitgevoerde interfaces (Apple Tree Books gebruikt een geschreven handleiding op het scherm voor de kleuter, die niet kan lezen en juist voorgelezen wil worden) of complete speelfilmachtige producties waarbij de uitgever aangeeft dat je rustig even tijd voor jezelf kunt nemen, terwijl jouw kleuter zich over je iPad ontfermt.

Over het algemeen zie je 3 opties bij elke uitgever van prentenboeken nu terugkomen:

  • Meerdere taalkeuzes (in audio en tekst)
  • De keuze om voorgelezen te worden of om zelf voor te lezen
  • Reclame voor andere boeken en zelfs kleine inApp Bookstores.

Een misser is dat geen van deze drie is terug te vinden bij de pas uitgebrachte titel “Rumpelstiltskin” van Ideal Binary. Door het gebruik van de door hen ontwikkelde engine Pop-Iris, kun je een soort van 3D-wereld creëren van 2D-objecten, wat bij pop-upboeken ook het geval is. De interactiviteit is wel toegenomen, maar de uitvoering is nog erg mager. Eén ding is wel duidelijk: Zet een kleuter achter een computer en hij zal niet zoals vroeger meer te horen krijgen dat ie niet met zijn vingertjes aan het beeldscherm mag komen, maar moet.

Hier mijn korte impressie van Rumpelstiltskin:

1 comment

Comments are closed.