Handleiding voor het doden van een Nintendo Wii U

Handleiding voor het doden van een Nintendo Wii U 918 609 Sander van der Heide

Afgelopen vrijdag is de opvolger van Nintendo’s grote succesconsole de Wii in de Nederlandse markt gezet: de Wii U. Hoewel het nog niet echt duidelijk was waar de “U” voor stond, zal deze voor mij de geschiedenis ingaan als Wii Update. Een update die ik graag nog een herkansing zou willen geven.

De Wii U is een gameconsole waar gebruik wordt gemaakt van het second-screen-gaming-concept. Op een tweede scherm, in dit geval is de TV het eerste en het display van de gamepad de tweede, is extra info of zelfs een voortzetting van het hoofdscherm te zien. Nintendo heeft hier al wat ervaring mee opgedaan met het aansluiten van je Gameboy Advance op de Gamecube en het verdelen van een spel over twee schermen is bij de Nintendo DS (Dual Screen) een succes gebleken. Dat het bij een gameconsole toch een ander verhaal is, blijkt wel uit de teleurstellende kennismaking die ik afgelopen vrijdag met de Wii U had.

Het liefst benader ik elk nieuw apparaat zo onbevangen mogelijk. Dat wordt steeds moeilijker, want het volgen van de laatste techtrends en gadgetnieuws hoort bij één van mijn bezigheden. De Wii U heb ik zijdelings wat gevolgd en de eerste filmpjes van de gamepad met display hadden bij nog niet hetzelfde effect als de Wiimote destijds op me had. De installatie van Wii U is vrij simpel:

– De gamepad eerst een paar uur van te voren opladen met de meegeleverde lader

– Kabels aansluiten: Er wordt een HDMI-kabel meegeleverd voor het videosignaal, een flinke trafo voor de stroom en de sensorbalk heb ik van de Wii ingeprikt.

– Een losse handleiding is niet nodig, zodra je de gamepad opstart krijg je een melding om de TV aan te zetten en de Wii U console.

– De Wii U vraagt op zijn beurt op de sync-knop op de Wii U wilt drukken en daarna op de sync-knop op de gamepad, waarbij je een code in de gamepad moet overnemen vanaf je TV scherm.

– Een verbinding tussen de twee volgt en op het TV-scherm staat : Select Language (waar volgens mij al “Select language on your gamepad” had mogen staan, maar die hint is blijkbaar niet nodig).

– Na het selecteren volgt op het TV-scherm de mededeling dat je nu de rest mag instellen op je gamepad.

– Hierna mag je de datum, de tijd, eventueel de afstandbedieningsfunctie van je TV, de sensorbalk, wifi-netwerk en dan volgt het volgende bericht op je TV-scherm:

Veel keuze heb je niet dan op “OK” te drukken op de gamepad, waar de bekende statusbalk verschijnt van de voortgang van de update:

Geen percentage, geen tijdsindicatie, geen “cancel”, geen “dit kan een tijdje duren, ga maar even wat anders doen”, niets, alleen die lege balk. Na enige tijd lijkt het dan ook alsof de Wii U is vastgelopen (met nadruk op ‘lijkt’). De gamepad reageert niet meer, de Wii U reageert niet op de standby-knop, de standby-knop 10 seconden ingedrukt houden helpt niet, dit lijkt een zware vastloper (nogmaals, met nadruk op ‘lijkt’). Rest ons nog alleen maar een harde reset, de stekker uit het stopcontact trekken en opnieuw opstarten:

 Gefeliciteerd, u heeft de Wii U officieel onbruikbaar gemaakt! Op de TV krijg je niets meer dan een dodelijk zwart scherm te zien.

Schijnbaar is de systeem-update een bestand van ongeveer 5 GB groot, wat bij de meeste wifi-verbindingen een kleine 3 uur downloaden betekent. Ook al lijkt de Wii niet te reageren, stiekem is deze toch aan het downloaden en updaten van de systeemsoftware. Trek dus onder geen geval de stekker uit het stopcontact en probeer u kinders 3 uur zoet te houden, voordat ze de rest kunnen instellen. Misschien een goed plan om toch ganzenbord klaar te zetten op ‘t heilig avondje?

3 comments
  • Bob

    Ik had erg veel last van vastlopen op mijn WiiU. Ik had hem maandag weer teruggebracht naar de winkel en kreeg een nieuwe mee. Na 2 uur de 2.0 versie gedownload te hebben (op een 100Mb/s lijn), gisteren de 2.1 versie geinstalleerd. En na twee uur drie crashes achter elkaar. Stabieler systeem? De Wii U isgewoon bagger en veel te snel uitgebracht! Ik heb de winkel opgebeld en gelukkig kreeg ik mijn geld terug, zelfs voor de spellen die ik daar gekocht had. Dikke pluim voor Bart Smit en dikke ‘thumbs down’ voor Nintendo. Heb je ooit een dame gehad die je uitschold op klantenservice? Bel dan vooral Nintendo. Daar zit er eentje.

    Je hoeft er dus niet veel voor te doen om een Wii U te doden. Uiteindelijk doodt hij zichzelf wel, update gelukt of niet!

    • Sander

      Wow Bob, en ik denken dat ik problemen had, maar hoorde inderdaad al meer van dit soort signalen. Wel top van Bart Smit om alles zo weer terug te nemen, dat pleit voor een aankoop in de winkel.

Comments are closed.