Science Centre Delft

Science Centre Delft 150 150 Sander van der Heide

Ik ben al een paar keer met mijn kinderen naar wat technische musea geweest, maar het is het steeds net niet. Zal wel aan hun leeftijd liggen, 8 en 9 jaar. Of het is net iets te ingewikkeld (Wetenschapstentoonstelling in Museon in Den Haag, waar altijd een paar apparaten het niet meer doen) of het is druk, groot en wat onoverzichtelijk (NEMO in Amsterdam). Het watermuseum in Arnhem vinden ze erg leuk. Simpele testjes en spelletjes en een laboratorium waar je grappige proefjes mag uitvoeren. En als het techniekmuseum HEIM in Hengelo nou wat dichterbij voor ons was geweest, zouden we daar zeker vaker zitten.

Nou liepen we vorige zondag onverwachts tegen een pareltje van de science centres aan: Science Centre Delft. Aangezien we een museumkaart hebben en het museum nog maar een uurtje open zou zijn, was het de gelegenheid om even kort te neuzen (dat is het mooie van zo’n museumkaart: als de concentratie na een uurtje weg is, hoef je niet langer te blijven omdat papa net 12 euro entree voor iedereen heeft neergelegd en het zonde is om al weg te gaan.)

De omschrijving die ze zelf geven, klopt als een bus: “Inspiratie, creativiteit, actualiteit en échte interactie. Dit zijn de uitgangspunten van Science Centre Delft. Het is een ontmoetingsplaats en podium voor studenten, wetenschappers en bezoekers. Elementen als ‘de mens’, ‘ontwerpen’ en ‘bouwen’, staan centraal in de uitgangspunten. Science Centre Delft is een zoektocht, spannend en nog niet af, net zoals de wetenschap.’. Het voelt inderdaad nog niet af, maar dat geeft een ongedwongen sfeer, alsof je een beetje mee mag helpen. Dat wil trouwens niet zeggen dat er nog niets werkt of zalen nog gesloten zijn. Integendeel, elke proef, opstelling of experiment is goed uitgedacht en als je kijkt naar ‘usablility’ laat men weinig aan het lot over. Meestal heeft een proef een wérkend scherm met een TUtube-filmpje waarin een student de test uitlegt en waar het om gaat. Daarna kun jezelf aan de slag. In de korte impressie hieronder heb ik mijn kinderen bij 2 van die proeven gefilmd met mijn iPhone. Ze hebben lol, denken na over een plan van aanpak en worden geprikkeld als het juiste resultaat nog niet is bereikt. Hier komen we dus zeker nog een keer terug. Waarschijnlijk aan het eind van de dag een keer, want zoals je ziet is het dan rustig…..nog wel.

3 comments
  • Wietse

    Goed geschreven Sander! Mooie foto en video ook. Ik ben een nieuw onderdeel voor het Science Centre aan het ontwerpen, een interactief bouwkunde paviljoen dat in de tuin van het Science Centre moet komen te staan. Kinderen kunnen de gevel die uit 3 verschillende driehoekige elementen bestaat zelf opbouwen en in zo het gebouw ontwerpen. Binnen komt er een trap naar een promenade, waar ze de overbrugging zelf moeten maken, beneden staat een bak met water of schuimblokken (ligt aan het seizoen) waar ze in vallen als het geen goede constructie is. Je stukje heeft me wat meer inzicht gegeven in de beleving van de bezoeker, bedankt!

    • Sander

      Hee Wietse, wat goed om te horen dat er nog steeds verder uitbreidingen bijkomen. Klinkt als een gaaf, maar ook intensief project dit. Wanneer zou het klaar moeten zijn?

  • Wietse

    De verschillende ontwerpen worden nu tentoongesteld in de studio ruimte van het Science Centre. Ik weet eerlijk gezegd niet wanneer en welk ontwerp wordt uitgevoerd. Maar er komt in ieder geval wel een soort café/restaurantje en wat extra exposities met een verbinding naar de Botanische Tuinen.

Comments are closed.