1-2-Open!

1-2-Open! 150 150 Sander van der Heide

Het enige waar wij ons als man nog konden laten doen gelden, is ons ook afgenomen: het openen van een pot appelmoes. Met kramp in je hand en een verkrampt gezicht vecht je dan met het vacuüm gezogen deksel of stop je stiekem een lepel aan de zijkant eronder om wat lucht erin te laten lopen. 5 jaar geleden kwam designbureau Plato met een oplossing voor het makkelijk openmaken van appelmoespotten en eind dit jaar zullen we ze dan eindelijk in de schappen zien. Het deksel is twee keer zo makkelijk zonder veel kracht door iedereen open te draaien. In twee tellen is de pot open (1-2 open) en de pot is ook goed weer af te sluiten. Aan het einde van het jaar volgt de grote marktintroductie van het HAK deksel in Nederland op één van de belangrijkste producten uit het HAK assortiment: appelmoes.

Het functionele ontwerp van het nieuwe HAK deksel bestaat uit twee delen: een ring en een panel die los van elkaar kunnen bewegen. Daarmee wordt de kracht die nodig is om het open te draaien in tweeën gedeeld, waardoor de glazen pot twee keer zo makkelijk geopend kan worden. De grootste uitdaging van het ontwerp was om ervoor te zorgen dat het nieuwe HAK deksel onder vergelijkbare condities als het huidige deksel geproduceerd kan worden.

Een Nederlandse innovatie die 1-2-open als motto heeft, maar niet 1-2-3 kon worden toegepast. HAK werkte samen met verpakkingsproducent Crown uit Engeland aan de toegepaste technologie om het deksel geschikt te maken voor de verwerking in de HAK fabrieken.De voedingsindustrie heeft nogal wat regels waaraan dit soort producten moeten voldoen. Deze deksel bewijst maar weer dat innovatie in een vrij conservatieve markt als de verpakkingsindustrie veel doorzettingsvermogen en veel tijd nodig heeft om geïmplementeerd te worden, maar ik verwacht dat het een groot succes gaat worden. Voor het openen van de pot is geen man meer nodig, zelfs een kind of iemand met reuma zou met weinig kracht de term ‘potdicht’ in vergetelheid moeten kunnen brengen.

Alleen al voor de kleine groep mensen met Artritis moet dit een fijne oplossing zijn en zijn de tientallen dekselopenende gadgets als hieronder niet meer nodig.