The Girl On The Train

The Girl On The Train 1080 720 Sander van der Heide

Toen ik las dat The Girl On The Train zou worden verfilmd, dacht ik nog “daar zal je als scenarioschrijver een flinke kluif aan hebben”. Toch is dat aardig gelukt. Het script zit eigenlijk net zo sterk in elkaar als het boek. Of moet ik zeggen net zo zwak?

In het boek, een bestseller van auteur Paula Hawkins, wordt het verhaal vanuit het perspectief van drie vrouwen in elkaar verweven. Rachel, een alcoholverslaafde en het daadwerkelijke meisje in de trein, in de film vertolkt door Emily Blunt. Anna, de vrouw die de ex-man van Rachel, Tom, heeft afgepakt. Megan, die door een misdrijf wordt vermist. Ze hebben alledrie met elkaar wat te maken en sommige scènes worden vanuit verschillend perspectief nog een keer getoond. Daarbij springt het verhaal continu van heden in verleden, plak daarbij de wazige herinneringen van Rachel en je hebt een film waarbij je beter maar het boek gelezen kan hebben om het goed te kunnen volgen.

Zowel het boek, als de film, zitten knap in elkaar, maar konden mij niet op het puntje van m’n stoel krijgen. Niet zoals de serie Forbrydelsen (The Killing) dat kon, een serie die qua verhaal en opbouw heel wat raakvlakken vertoont met The Girl On The Train. Dat wil niet zeggen dat de film niet de moeite waard is om te bekijken in de bios. Ik denk dat er namelijk heel wat oscarnominaties voor The Girl On The Train zijn te verwachten en wel de volgende:

Beste Actrice – Emily Blunt
Ik heb wel een zwak voor Emily Blunt, ze heeft gewoon wat. Licht loensend, beetje schorre stem, heel klein beetje slungelig, tikje stoer en sexy. In Girl On The Train, voel je continu maar één ding als je haar ziet: medelijden. De onmacht die ze ervaart, de blackouts die ze heeft, door iedereen aan de kant gezet, het geweld wat haar wordt aangedaan en dan met die half doorlopen ogen en dat Engelse accent zo overkomen of het lijkt dat dit Emily Blunt zelf is.

Beste camerawerk – Charlotte Bruus Christensen
Ook achter de schermen draait het bij deze film om de dames, want naast alle actrices, de schrijfster, scenarioschrijfster, producers, artdirector, setontwerpster, kostuumontwerpsters en make-upartiesten, zijn de shots van cameravrouw Charlotte Christensen (o.a. Jagten) letterlijk ‘in your face’. Alsof ze 20 centimeter bij elke acteur en actrice vandaan zit met haar lens. Enorm creatieve shots en natuurlijk veel vanuit het perspectief van de drie vrouwen, waarbij de beelden vanuit Rachels perspectief het juiste percentage alcohol vertonen.

girl-on-the-train-3Beste editing – Andrew Buckland en Michael McCusker
Ik vraag me af wat voor projectmanagementsysteem dit soort gasten gebruiken. Met zo’n verhaal, zoveel verschillende perspectieven, heen en weer schietend in de tijd en niet teveel weggeven van het plot, maar wel begrijpelijk houden….petje af hoor. Deze twee mannen hebben vooral wat Marvel-films op hun naam staan, gelukkig valt daar bij deze films niet van te merken.

Beste originele muziek – Danny Elfman
Wat was ik verbaasd toen ik zijn naam in de aftiteling tegenkwam. Ik heb er speciaal op gewacht bij de aftiteling, want de muziek is echt te gek, een mengeling van orkestopnames samen met bewerkte samples. Maar totaal niet iets wat je van Danny Elfman zou verwachten. Creepy, wringend, smaakvol en soms zelfs een scène reddend. Als je de film gaat kijken, doe je oren maar eens dicht tijdens wat scènes als Rachel in de trein zit of op pad gaat in het bos.

Beste bewerkte scenario – Erin Cressida Wilson
Zoals ik al zei, een boek wat in zo’n korte tijd, zoveel is gelezen, daar krijg je al gauw de reacties “ik vond het boek beter”. Maar Erin heeft het voor elkaar gekregen het effect van de verschillende perspectieven, waarbij die van Rachel de belangrijkste is, overeind te houden, alleen een stuk sneller schakelend.

girl-on-the-train-2Of ik gelijk heb, we zullen het in februari gaan meemaken. Ik ben benieuwd of je het me eens bent.

Film: 7/10
Beeld: 9/10
Geluid: 7/10
Soundtrack: 9/10
Biosbezoekwaardig: 8/10

weggeefactie

Mocht je zin hebben om ook te gaan kijken. Ik mag van de Nederlandse distributeur Entertaiment One, twee kaartjes weggeven. Wil je in aanmerking komen? Je hoeft het hieronder alleen maar te laten weten in de comments en mocht je mijn facebookpagina willen liken, altijd fijn, maar niet nodig om te winnen. Volgende week donderdag wordt er een winnaar geselecteerd. (Deze actie is ondertussen verlopen).

9 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.