Ik heb gefaald en werd verliefd.

Ik heb gefaald en werd verliefd. 150 150 Sander van der Heide

De 1m80-hoge Dunlavy luidsprekers die ik in de woonkamer had staan, zijn de deur uit. Ze waren echt te groot en ik had het idee dat ik m’n werk mee naar huis had genomen. Op zoek naar iets kleiners en lekker klinkends, werd ik getipt door Pier Durk voor iets heel speciaals: Snell Acoustics Type A/II.

Deze speakers uit 1982 hebben het formaat van een lage koelkast, dus niet echt een goede optie, maar desondanks was ik zeer benieuwd naar de klank en ben voor de zekerheid toch maar eens gaan kijken bij de inboedelverkoper die ze mij voor een tiende van de huidige waarde aanbood. Opgesteld in een opslagruimte, stak ik mijn referentie-CD in een oude TEAC CD-speler en hoorde na een paar tellen al dat ik deze speakers niet kon achterlaten, ik was verliefd.

Om 1 uur ‘s nachts de speakers bij mij thuis gebracht en natuurlijk gelijk even zachtjes luisteren (wat al gauw een uur werd). En toen eens goed nagedacht hoe ik mijn vrouw Nathalie moest trotseren, die de volgende dag een setje kleine speakers zou verwachten en niet deze 2 afzichtelijke doodskisten (zoals zij ze dus later bij eerste aanblik noemde).

Het plan was om haar de volgende ochtend geblinddoekt naar beneden te brengen en wat kippenvelopwekkende tracks te laten horen. Het mocht niet baten, want zodra de blinddoek weg was, zo ook de herinnering aan de mooie klanken. Ik vind ze niet alleen qua klank mooi, maar ook uiterlijk gezien raken ze mij. Ze staan er echt, heel strak, maar ook klassiek met dat mahoniehouten fineer en dat zwarte doek. Maar goed, ze staan er nog steeds en voor het eerst geniet ik weer van muziek en draai weer van alles (voornamelijk van voor 2000). Ik ben een echte audiofiel in de letterlijke zin van het woord geworden: Iemand die van geluid houdt en dus niet van apparatuur.

4 comments
  • antonie

    Bij mij werkte het argument uiteindelijk niet. Boven op zolder een heerlijke zet klassieke B&W’s te wachten totdat ik m’n eigen werkkamer heb. Beneden een lelijk surround sound setje. De vrouw trok aan het langste eind…

  • John

    Kan niet wachten tot mijn jongste terminator iets ouder is en ik een paar fatsoenlijke speakers kan neerzetten zonder bang te hoeven zijn voor kleine prikkende vingertjes in combinatie met dun speakerdoek..

  • Sander

    D@John: Dan zijn deze dus ideaal. De tweeter licht iets van 10 cm achter het doek. Alleen een een schaar kan nu nog schade maken.

Comments are closed.