Sander van der Heide

Sander van der Heide is Mastering Engineer, Digital Lifestyle Expert en Creative Entrepreneur. Bij al zijn werkzaamheden zijn creativiteit en technologie de bindende factoren. Tijdens zijn studie Toegepaste Electronica aan het Rotterdams Conservatorium, begon hij in dienst van Universal zijn opgedane kennis van muziektechnologie toe te passen als mastering engineer in de beroemde Wisseloord Studios. De grote successen van artiesten als Marco Borsato, Anouk, Bløf en Rammstein, leverde hem meerdere gouden- en platinaplaten op. Hij is de meest gestreamde Mastering Engineer van Nederland. De eindgebruiker kreeg zijn interesse toen hij samen met Sony en Philips een bijdrage mocht leveren tot het ontwikkelen van SACD.

Op verzoek is Sander gaan schrijven over consumenten electronica, gadgets, nieuwe technologieën en de impact die deze kunne hebben. Dit resulteerde in ondertussen meer dan 200 artikelen voor verschillende bekende websites en tijdschriften. Hij is een veelgevraagd spreker en als Audio- en Digital Lifestyle Expert is hij geregeld op Radio en TV te horen en te zien. Steeds meer merken betrekken hem in de ontwikkeling van nieuwe producten of gebruiken zijn status om een nieuw product onder de aandacht te brengen. Als Creative Entrepreneur stond hij aan de basis van meerdere ondernemingen, artiesten, websites en producten.

MASTERING BIO

Na de studie Muziektechnologie en met een Bachelor of Arts aan het Rotterdams Conservatorium op zak, werkte Sander van der Heide sinds 1993 als mastering engineer bij de beroemde Wisseloord Studios in Hilversum. Eén van zijn eerste masteringklussen, Dromen Zijn Bedrog van Marco Borsato, was een ongekende hit. Tevens het startpunt van een gevleugelde carrière met vele platinumverkoopsuccessen als Together Alone van Anouk, Strauss & Co van André Rieu, Oker van Clouseau, Live Bites van The Scorpions, Big Sounds of the Drags van Junkie XL, Proud Like A God van Guano Apes en Herzeleid van Rammstein.

In 2000 nam hij met twee investeerders de studio over van Universal Music. Samen met Sony kon hij zo bijdragen aan de ontwikkeling van de SACD. Zo kon hij een platenmaatschappij en uitgeverij opzetten voor de studio, waaronder Michelle met Out On My Own op het songfestival zegevierde en één van de eerste 360-deals in Nederland was.

In 2002 heeft hij samen met Ronald Prent in Galaxy Studios (België), één van de eerste surroundmasteringsuites mogen ontwikkelen en aan verschillende DVD en SACD-projecten mogen werken. In 2004 werd dit voortgezet bij Polyhymnia in Baarn, waarbij hij samen met Richard Burne authoringstudio Pixility in leven riep en tientallen muziek-DVD’s en Blu-rays van o.a. Trijntje Oosterhuis, Guus Meeuwis, Bløf, Lionel Richie, Within Temptation en het Concertgebouworkest, heeft voorzien van video en audio. In 2008 volgde een uitbreiding naar een eigen pand, Studio 41 in Soest, met twee masteringruimtes, DVD- en Blu-ray authoring, editing, opnames en mixage. In 2014 keerde Sander uiteindelijk terug naar de inmiddels vernieuwde Wisseloord Studio’s, waar hij sindsdien in één van de beste masteringruimtes ter wereld, menige productie van zijn kunde mag voorzien.

Door alle opgedane kennis en het implementeren van nieuwe audiotechnieken in de pro- en consumentenindustrie, schrijft Sander als audio-expert voor verschillende tijdschriften en websites en organiseert omvangrijke testen hiervoor. Sander is een veelgevraagd spreker en geeft masterclasses op het gebied van audiomastering, muziektechnologie en de studio- en muziekindustrie. Onderzoek, studie en meer dan 1000 audio-producties op zijn naam, bezorgen hem een plek in verschillende panels op conferenties als de AES en muziekopleidingen bij het hoger onderwijs.