Sony HMZ-T1 Personal 3D Viewer (eerste indruk)

Sony HMZ-T1 Personal 3D Viewer (eerste indruk) 150 150 Sander van der Heide

Twee beeldjes over elkaar leggen en dan met een bril weer uit elkaar trekken, “dat moet beter kunnen” zullen ze bij SONY hebben gedacht. Want met de HMT-Z1 Personal 3D viewer (tja, hoe moet je dit product anders noemen?) heeft elk oog zijn eigen OLED-schermpje en hoeft er dus niets meer ‘ontleed’ te worden. Tijdens IFA 2011 heb ik wat eerste indrukken kunnen opdoen.

Ik probeer al 10 jaar dit soort brillen uit en elke keer is het weer een grote teleurstelling. En het zou zo gaaf zijn, een beeld zo groot als een bioscoopscherm voor je ogen. Tot nu toe was het niet meer de resolutie van een VGA-scherm met vage kleuren op een virtuele grootte van een 50-inch scherm.

De HMT-Z1 overtuigt vanaf de eerste minuut. De virtuele afstand is 20 meter en het scherm 750 inch: Now we’re talking! Je kan bijna niet geloven dat je in werkelijkheid naar twee 0,7-inch OLED-schermpjes zit te kijken. De resolutie van ieder scherm is 720 x 1280, geen Full Resolution HD dus, hoewel dat hier haast niet te merken is, wat ik bijvoorbeeld niet kan zeggen van sommige passieve 3D-schermen. Heel netjes dus.

De bril is op verschillende punten te verstellen. Dat is ook echt noodzakelijk want als je de bril ergens niet goed afgesteld hebt zit hij ook meteen niet lekker. Niet alleen dat, hij is tamelijk zwaar, dus we moeten straks na een langere testperiode maar eens kijken of dit een film vol te houden is.

Het koptelefoongedeelte is geïntegreerd in de bril als een stel ‘on-ears’. Ze zitten prima en klinken dito. Alle manieren om stereogeluid om te zetten als een virtual surround hebben we niet kunnen beluisteren, maar ik kan je nu al zeggen, verwacht daar niet teveel van, zeker omdat de meeste Blu-rays surroundsound terugmixen naar stereo (er zijn haast geen echte stereomixen meer aanwezig) en deze moet dan met een effect weer ruimtelijk gemaakt worden.

Niet alleen films of concerten, maar ook gaming is ideaal met deze bril. Je waant je compleet in een andere wereld. Het lijkt allemaal zo echt dat als je naar links of rechts kijkt met je hoofd, verwacht iets anders te zien. Die vlieger gaat (nog) niet op, dan zal er iets van een gyroscope ingebouwd moeten worden en de software moet dan worden aangepast op de bril. Wie weet, in de toekomst.

Adviesprijs is €800 en hij zou eind november in de winkel moeten liggen.

Hieronder zie je onze eerste ervaringen op de IFA met de HMZ-T1, gefilmd met m’n iPhone. (Dit artikel was ook te lezen op StyleCowboys.nl, met dank aan Judith van Loon)