Eén van mijn favoriete films uit de jaren 80 is de film Electric Dreams (1984), één van de enkele films die Virgin ooit als filmmaatschappij heeft gemaakt. De film heeft het niet bijster goed gedaan, de titeltrack aan het eind van de film “Together in Electric Dreams” van Philip Oakey & Giorgio Moroder is een stuk bekender geworden. Ik vond het een heerlijke film, muziek en technologie kwamen hier als samen voordat het haast mogelijk was. Als je de film bekijkt zie je allerlei dingen die nu pas werkelijkheid zijn geworden en qua film zijn er enorm veel overeenkomst en met de film Her uit 2013. Een PC met een eigen stem en later ook een eigen wil en, zoals in beide films datgene wat voor beide computers een probleem werd, emoties. Ik was echter geïntrigeerd door een scene in het begin van de film, waarbij de hoofdpersoon zijn huis gaat automatiseren met zijn computer.
In de volgende scène (vanaf 6m57s) zul je zien hoe hij dat aanpakt en als je zin hebt kun je de hele film gelijk afkijken:
https://youtu.be/q5lwhhoIKok
Ik heb altijd gedacht dat die modules die hier worden gebruikt, bedacht waren voor de film, maar ze bestonden toen al echt. Sterker nog, de X10 automation modules zijn in 1975 ontwikkeld door Pico Electronics of Glenrothes in Schotland. Draadloos aan te sturen, alleen nog niet via een computer.
Even vooruitspoelen naar 2015. Ik heb een klein automatiseringssetje op test van D-Link: Mydlink Home. Zeker niet de eerste op dit gebied, maar er zijn 2 dingen die uniek zijn: Je plaatst de modules gewoon in een stopcontact en koppelt ze aan je locale wifinetwerk. De automatisering regel je vanuit een app op je smartphone of tablet en koppel je aan acties met ‘Rules’.
Er zijn nu nog maar 4l modules verkrijgbaar, een bewegingsdetector (DCH-S150), een HD-camera (DCS-935L) , een stekkerdoos (DSP-W215) en een motogestuurde camera (DCS-5010L). Allemaal met elkaar te gebruiken in een app. Simpel voorbeeld: Iemand komt binnen in een ruimte, loopt langs de bewegingssensor, deze stuurt een bericht naar je telefoon, daar bekijk je via de camera wie er in de kamer is.
Het viel me op dat dit soort systemen al gauw voor ‘negatieve’ functies worden gebruikt: controleren of je kinderen thuiskomen, kijken of er wordt ingebroken, kijken wat iemand aan het doen is, checken of je iets aan hebt laten staan etc. etc. Ik wilde juist eens kijken of je het ook positief in kan zetten en hoe langer je met het systeem bezig gaat, hoe meer leuke en nuttige dingen je ermee kan doen.
Het opzetten van het systeem ga ik niet lang op in. Het is heel simpel in te stellen: druk een module in het stopcontact, scan de QR-code, koppel de module aan je wifinetwerk, geef het een naam en je kunt het meteen gebruiken.
Daarna is het een kwestie van een module selecteren, een actie uitzoeken en deze ergens aan verbinden. Zoals dit:
Kind kan de was doen. En dat gebeurde dus ook. Zie deze ‘papa-mama-detector’, opgezet door één van mijn kinderen. Zodra er iemand de trap op komt lopen, krijg hij een bericht door zijn games op de ipad dat er iemand aankomt, binnen 3 seconden! Dat is de kracht van dit systeem: snel en gratis 🙂 Bij andere systemen betaal je meestal een maandabonnement om via een server waarschuwingen en detectieberichten te koppelen, maar D-link biedt dit gratis aan, bij de prijs inbegrepen zeg maar. Gevaar is dat je meestal dan niets te klagen hebt als er iets aan schort, maar in dit geval: het werkt elke keer en supersnel.
Als je meer wilt dan de functies die zijn meegeleverd, heb je alleen pech. Het is dan ook hopen dat Dlink het systeem en de software nog flink gaat uitbreiden of dat je het kan koppelen aan een site als ifttt.com. Alleen de camera kun je nog wat uitgebreider gebruiken. Via een webbrowser heb je namelijk nog iets meer instellingen en kon ik de camera koppelen aan een FTP-server. In de nachtstand reageert de camera op beweging en liet ik hem steeds 15 sec materiaal opnemen. Inderdaad, tegen inbrekers. Maar alleen voor registreren van beweging heb ik deze setup gemaakt:
Gewoon om te kijken hoe vaak ik ’s nachts uit bed ben geweest om te plassen. Werkt ook prima voor een slaapwandelend kind: Kind uit bed, jij een signaaltje en voordat ie de trap af dondert heb je hem weer terug in bed. Werkt dus ook goed voor nachtzorg: zodra een patient begint te dwalen krijg jij een signaaltje in welke kamer en kun je snel ter plekke zijn.
Zomaar wat ideeën. Heb je er zelf ook een paar? Zet ze in de comments, dan probeer ik ze uit!