Luisteren naar kijklijsten

Luisteren naar kijklijsten 1080 646 Sander van der Heide

Elke jaar maak ik kerstspeellijsten die via Spotify zijn te beluisteren. Hoewel Spotify de grootste streamingdienst in Nederland is, heeft een andere gratis dienst nog meer luisteraars: YouTube. Dit jaar heb ik dan ook voor YouTube een kerstlijst gemaakt. Hoe luister je naar iets wat is gemaakt om naar te kijken?

De meeste tieners gebruiken YouTube om naar de grootste hits te luisteren. Eigenlijk zonde dat YouTube hier nooit goed op is ingesprongen, want er is geen mogelijkheid om alleen audio te uploaden. Meestal wordt er een album cover als video gebruikt of de tekst komt als een soort karaoke langs. Zonde dat er zoveel data verloren gaat aan video die vaak niet wordt bekeken. Video uitzetten is geen optie bij YouTube. Hier volgen wat tips om zo optimaal mogelijk te ‘luisteren’ naar de videoclips op YouTube.

Volume voluit

Schermafdruk 2014-12-26 01.17.22Als je via je computer luistert, heeft YouTube linksonderin naast de tijdsindicatie een speakericoontje staan. Als je hier op klikt, krijg je een rode volumeregelaar te zien. Zet deze voluit. Dit is namelijk niet het afluistervolume van je computer, maar een digitale afzwakker van het originele audiosignaal van de opname. Helemaal voluit gebeurt er niets met de originele audio en bepaal je het volume met de audioregelaar van je computer of de luidsprekers naast je computer. Zwak je het signaal wel af in Youtube, dan degradeer je de geluidskwaliteit en moet je bovendien het volume van je luidsprekers weer harder zetten, waardoor er ook nog meer ruis is te horen.

Videokwaliteit = Audiokwaliteit

Schermafdruk 2014-12-26 01.18.01YouTube encodeert haar video’s aks H264 en audio als AAC, samen in een mp4-container. Meestal kun je kiezen om de video in verschillende resoluties te bekijken, variërend van 360p tot 1080p. Tot 720p houdt YouTube de audiobitrate laag met 128 kbps. Vanaf 720p wordt de audiobitrate verhoogd naar 384 kbps (of in sommige gevallen 192kbps). Als je dus goeie audiokwaliteit wil hebben, zul je dus minimaal op 720p moeten afspelen. Een hogere resolutie maakt voor audio dus niet veel uit, de audiokwaliteit blijft hetzelfde. Mocht dataverkeer dus belangrijk zijn, dan maakt het voor audio niet uit of je in 720 of 1080 afspeelt. Als je bij het instellingenicoontje een roodwit HD-logo ziet staan, zit je eigenlijk altijd goed.

Andere opties

Luister je niet via je computer naar Youtube, dan heb je helaas niet altijd grip op de resolutie en zijn volume van de app en van het apparaat met elkaar verbonden (bijv. met een smartphone) of heb je geen volumeregelaar (bijv. Apple TV). Probeer dan in ieder geval de digitale uitgang te gebruiken (Toslink of HDMI), hier wordt meestal niets veranderd aan het originele geluid van de clip.

Kerstspeellijsten

Zoals gezegd, dit jaar dus ook een kerst-afpeellijst op YouTube en als bonus eentje op Vevo. Je zult merken dat de beeld- en geluidskwaliteit van Vevo vaak het beste is, maar YouTube heeft veel meer keuze met variërende kwaliteit. Van beiden is er vaak een app op een TV, smartphone of mediaspeler te vinden. Wil je onderstaande speellijsten daarop afspelen, zorg dan dat je ingelogd bent met dezelfde gegevens die je ook hebt gebruikt op je TV, smartphone of mediaspeler (bijv Apple TV of Chromecast). Als je namelijk de onderstaande speellijsten toevoegt, kun je ze weer terugvinden als je op je TV verder wilt kijken.