De kerst-afspeellijsten van 2014

De kerst-afspeellijsten van 2014 1080 540 Sander van der Heide

(leestijd: ong. 2 minuten) 683 nieuwe kerstopnames verdeeld over 58 nieuwe albums, de score voor mijn kersttrackjacht voor dit jaar. Ondergebracht bij 25 Spotify-speellijsten en voor het eerst ook 2 video-speellijsten. In totaal meer dan 450 uur aan kerstmuziek. Een goeie basis om zelf in te graaien, maar natuurlijk heb ik ook weer een selectie gemaakt van de 50 beste kersttracks van dit jaar.

pentatonixEen paar albums zijn zeker de moeite om los te beluisteren (Klik maar op de albumtitel om in Spotify te beluisteren) en hebben potentie om kerstklassiekers te worden. “That’s Christmas To Me” van Pentatonix is er zo eentje. Deze a-capellagroep die in 2011 The Sing Off in Amerika won, is vooral op YouTube een grote hit en vandaar dat je aardig wat tracks in mijn video-afspeellijst terugvindt.

EWF Holiday“Holiday” van Earth, Wind & Fire mag je gelijk weer vergeten. “Joy To The World” is eigenlijk het enige echt geslaagde nummer, de rest is het gewoon ‘net niet’. “September” veranderen in “December” gaat daar echt niets aan veranderen, zeker niet zonder frontman Maurice White.

thespiritofchristmasMichael W. Smith heeft de zoveelste kerstplaat gemaakt, maar eerlijk is eerlijk, “The Spirit of Christmas” is wel zijn beste. Op haast elk nummer bijgestaan door een bekende artiest als Bono, Michael McDonald of Amy Grant. Prachtige arrangementen, goed gespeeld, mooi opgenomen en gemixt. Vakkundig gemaakt en lekker Amerikaans.

Smalltown Poets“Christmas Time Again” van de Smalltown Poets is doormiddel van een crowdfunding project tot stand gekomen. Je zult hem niet zo snel in een andere lijst tegenkomen, ik kwam hem ook echt heel laat tegen, maar ben blij toe, want hier staan wat onbekende kerstnummers op die perfect samengaan met het typerende geluid van deze band.

Idina MenzelMusicalster en vertolker van het Oscarwinnende nummer “Let it Go”, Idina Menzel, probeert een tweede Barbra Streisand te zijn met het album “Holiday Wishes”. Lange uithalen, strak zonder vibrato, die dan heel laat komt inzetten. Terwijl ze dat doet, verlang je naar de stem van Barbra zelf, da’s toch van een ander niveau.

Christmas-Roys-2Te gekke EP nog van Jon McLaughlin, superglad album van de Kenny G op altsax, Dave Koz, met een fantastische versie van “All You Need is Love” (die we dan voortaan maar bij de kerstnummers bijschrijven), ex-Incognito Maysa herken je uit duizenden bij elk nummer van “A Very Maysa Christmas” en mijn favoriet dit jaar is het “Bluegrass Kinda Christmas” van The Roys.

Als jezelf een lijst wil samenstellen of alle albums van dit jaar wil doorluisteren, ik heb er 58 en nog wat, verzameld in deze Spotifylijst. Vertrouw je op mijn oordeel en wil je jezelf een hoop moeite en kerstgekerm besparen, ik heb er 41 uur luisteren opzitten en 50 favorieten uit laten rollen, je vindt ze hier en hieronder terug.

Natuurlijk staan de andere 23 lijsten nog steeds online en vrij om te volgen. Zoals mijn 5 uur durende lijst met al mijn favoriete tracks, een 40 uur aan rampzalige uitvoeringen lijst, lijsten met alleen een bepaalde stijl als bijvoorbeeld deze jazzlijst en de totale lijst met ruim 7000 kersttracks. Merry listening!!

Mocht je een lijst voor een ander platform zoeken als bijvoorbeeld Deezer of Qobuz, laat het me weten. Natuurlijk ook als je mijn andere lijsten niet goed kan vinden. Comment onderaan en ik zal snel reageren.

1 comment

Comments are closed.