Een Spotifykerstfeest 2013

Een Spotifykerstfeest 2013 1000 1000 Sander van der Heide

Met nog aardig wat kerstreleases op de valreep (een digitale release is vandaag de dag, bij wijze van spreken, nog een dag voor kerst uit te brengen) heb ik op Sinterklaasavond zeker nog een extra 200 tracks gevonden en is mijn lijst van kerstsingles en kerstalbums van 2013 op een kleine 700 tracks uitgekomen. Zeker niet minder in aantal dan vorig jaar, maar wel minder in kwaliteit. Ik kon met moeite een selectie maken van highlights. De tracks die het gered hebben zijn echter wel de moeite waard. Voor de komende feestdagen presenteer ik u de volgende playlists in Spotify: Christmas 2013 en Christmas 2013 Sander’s Picks.

Hou er rekening mee dat de eerste lijst van 700 tracks niet bedoeld is om in zijn geheel te luisteren (kan natuurlijk wel), maar daar word je echt niet blij van. Het is meer een verzamelbak om naar eigen smaak in te graaien. De tweede lijst is mijn selectie van favorieten van dit jaar en met een uur een mooie lengte om deze maand af en toe eens af te spelen. Ik zal een paar tracks toelichten en een paar valkuilen tippen.

kelly-clarkson-wrapped-in-red-rcaHét kerstalbum van 2013 is “Wrapped in Red” van Kelly Clarkson. De productie is op en top, prachtig gearrangeerd en de performance van mevrouw Clarkson is boven verwachting. Voor sommige nummers heeft ze echt de perfecte stem, juist dat ruige geluid over een big band heen, brengt een track als My Favorite Things naar een hoger niveau.

Quality Street - Nick LoweQuality Street van Nick Lowe is alternatief (qua productie en songkeuze), smaakvol en sfeervol. “I was born in Bethlehem” heeft wel iets van Johnny Cash meets Klaus Wunderlich, dan heb je gelijk een idee wat de insteek is. Hou je overigens van alternatieve kerstalbums, dan is “The Christmas Special” van The Boy Least Likely To een aanrader en liefhebbers van Americana zullen “The Sounding Joy: Christmas Songs In & Out Of The Ruth Crawford Seeger Songbook” van Elizabeth Mitchel zeker kunnen waarderen.

Musical Gifts - Joshua BellAls laatste het album “Musical Gifts from Joshua Bell and Friends“, met de prijs voor de slechtste albumcover. Dit jaar zingt en speelt iedereen op elkaars albums: Paul McCartney bij Straight No Chaser, Rob de Nijs bij Licks & Brains en Rick Astley bij Kim Wilde. Joshua Bell heeft op elk nummer een gast en dat varieert van een Alison Krauss tot Chick Corea. Ik heb het normaal niet zo op soloviool, maar dit is een mooie plaat. Klinkt goed en er wordt steengoed gespeeld.

Zijn er albums te vermijden? zeker!:

The Classic Christmas Album van Neil Diamond – De zoveelste van hem en niet te onderscheiden van de anderen
Let It Snow van Jewel – Wat kan die stem irritant worden.
Kool for the Holidays van Kool and the Gang – Wat er nog van over is tenminste en wat mij betreft hadden ze niet meer bij elkaar hoeven komen.
Wilde Winter Songbook van Kim Wilde – Nu weten we zeker dat ze niet kan zingen. Dat was sexy toen ze 18 was, nu is het triest.

uptown-Kool-the-Gang-Holiday

Natuurlijk vul ik mijn andere 21 kerstlijsten nog steeds aan:

 • Christmas 2012 Sander’s Picks, een veel beter jaar en daarom 50 tracks.
 • Christmas 2012 De belangrijkste nieuwe kerstreleases van 2012.
 • Christmas Sander’s Picks, mijn dynamische kerstlijst. Kersttracks die ik goed vind of gewoon een nostalgische waarde hebben.
 • Christmas Sander’s Album Picks, een kleine 20 goeie kerstalbums
 • Christmas Alternative – Van Punk tot extreme Rock, vreemde arrangementen, aparte benadering in producties, eigenlijk alles wat niet gangbaar kerst is.
 • Christmas Big Band – Groots, knallend en van 80 jaar terug tot nu.
 • Christmas Calm – Voor aan het eind van de avond, tijdens een gesprek of als je alleen en depressief bent.
 • Christmas Classic – Geen klassiekers van Frank Sinatra, maar van Tchaikovsky tot Westminister Choir.
 • Christmas Past – van Dean Martin tot Jackson 5, zolang het maar een vinylachtergrond heeft.
 • Christmas Present – Ruim 1400 tracks vanaf mid jaren 80.
 • Christmas Jazz – Van bebop tot Cool Jazz, maar geen Big Band.
 • Christmas Country – Van Nashville tot bluegrass
 • Christmas 2011 – dit soort lijsten moet ik nog steeds handmatig aanmaken, dus verder terug ga ik per jaar nog even niet.
 • Christmas Collections – een verzameling van verzamelaars
 • Christmas Instrumental – Moeilijke lijst, want Classic en Jazz zul je hier niet terugvinden. Wat dan wel?
 • Christmas Vocal Harmony – Niet alleen maar dopwopteedoo, als het maar goed blend (met of zonder autotune)
 • Christmas Kids – Beetje Nederlands, beetje Engels en soms een beetje gek.
 • Christmas R&B – van Boyz II Men tot Destiny’s Child, wordt steeds minder.
 • Christmas Autotune – Ik kan er zelf niet goed tegen, als die strakgetrokken vocals, hier dan ook de Justin Biebers en Michael Bublés, waarbij zelfs je buurvrouw zou horen dat dit niet meer natuurlijk is.
 • Christmas awful – Voornamelijk Duitse schlageralbums, maar Frans Bauer, Jannes en Jessica Simpson vind je er ook terug. Verzamelt om te verzamelen, maar wil ik echt niet voorbij horen komen.
 • Christmas All (except awful and kids) – rond de 6000 tracks. Niet speciaal gemaakt om in shuffle te zetten (gaat helaas ook niet boven de 500 tracks bij Spotify), maar prima om in te graaien en zelf wat uit samen te stellen.

1 comment

Comments are closed.