Kerstalbums 2012 op Spotify

Kerstalbums 2012 op Spotify 150 150 Sander van der Heide

Even leek het erop dat de lichting kerstalbums voor 2012 een mager resultaat zou opleveren, maar de laatste paar weken stroomden er nog heel wat nieuwe releases op iTunes en Spotify binnen. Er zitten een paar verassend leuke albums tussen. Dit jaar heb ik 2 nieuwe Spotifyplaylist aangemaakt: Christmas 2012, met een kleine 600 nieuwe tracks en Christmas 2012 Sander’s Picks, een compilatie van 50 van mijn favorieten hiervan. In totaal heb ik nu 21 kerstplaylists met meer dan 7000 kersttracks, genoeg om de komende dagen mee door te komen dus.

Universal gaf al aan dat “Merry Christmas, Baby” van Rod Stewart de kerstplaat van 2012 zou worden. In de VS loopt deze inderdaad aardig, maar zowel in Nederland en in de VS staat het kerstalbum “Christmas” van Michael Bublé aan de top. Weliswaar een album uit 2011, maar opnieuw uitgebracht met 4 bonustracks.

In de VS zien we 2 albums die het ook erg goed doen. “On This Winter’s Night” van Lady Antebellum en “Ceeloo’s Magic Moment” van Cee Loo Green. Vooral deze laatste is verassend leuk (waarschijnlijk omdat ik zijn singles tot u toe altijd afschuwelijk vond). Goeie keus van songs in een Motownsausje en waanzinnig lekker gespeeld en gezongen.

In het alternatieve circuit heeft Sufjan Stevens met “Silver & Gold” zijn tweede kerstplaat uitgebracht. Een stuk beter dan zijn eerste en maar liefst 58 tracks lang. Ook een mooi album, “Tinsel and Lights” van Tracey Thorn met het prachtige nummer “Snow”.

Natuurlijk zijn er nog de zwaar alternatieve kerstalbums. Het Metalkerstalbum August Burns Red Presents: Sleddin’ Hill, A Holiday Album , “The Gift Of Rock” van Smash Mouth of het compilatiealbum “Holidays Rule”.

Een favoriet van mij is “This Christmas” van de nu 64-jarige Olivia Newton-John en de 58-jarige John Travolta. Een album met prachtige arrangementen, te gekke gastmuzikanten zoals Chick Corea en Barbara Streisand en vooral heel veel lol, dat hoor je gewoon terug.

Dit jaar op Spotify ook heel veel albums en songs aangevuld die er nog niet te vinden waren. Eindelijk het album “James Taylor At Christmas“, maar ook dankzij een compilatie van Basta “Christmas Was A Friend Of Mine” van Fay Lovsky.

In de Nashville ‘gospel” scene zitten de echte toppers. Gitaarheld Licoln Brewster heeft een supergelikt kerstalbum “Joy to the World“, Josh Wilson met “ Noel” en “Joy” van Steven Curtis Chapman kan je gerust in zijn geheel luisteren.

Er ontbreekt 1 album op iTunes en Spotify, het kerstalbum van2011/2012, Home for Christmas van Sheryl Crow. Misschien volgend jaar?

Al mijn kerstplaylists op een rijtje:

 1. Christmas 2012 Sander’s Picks, de 50 kersttoppers van dit jaar (althans, dat vind ik)
 2. Christmas 2012 De belangrijkste nieuwe kerstreleases van dit jaar (ong. 600 tracks)
 3. Christmas Sander’s Picks, mijn dynamische kerstlijst. Kersttracks die ik goed vind of gewoon een nostalgische waarde hebben.
 4. Christmas Sander’s Album Picks, 15 favoriete kerstalbum
 5. Christmas Alternative – Van Punk tot extreme Rock, vreemde arrangementen, aparte benadering in producties, eigenlijk alles wat niet gangbaar kerst is.
 6. Christmas Big Band – Groots, knallend en van 80 jaar terug tot nu.
 7. Christmas Calm – Voor aan het eind van de avond, tijdens een gesprek of als je alleen en depressief bent.
 8. Christmas Classic – Geen klassiekers van Frank Sinatra, maar van Tchaikovsky tot Westminister Choir.
 9. Christmas Past – van Dean Martin tot Jackson 5, zolang het maar een vinylachtergrond heeft
 10. Christmas Present – Ruim 1400 tracks vanaf mid jaren 80.
 11. Christmas Jazz – Van bebop tot Cool Jazz, maar geen Big Band.
 12. Christmas Country – Van Nashville tot bluegrass
 13. Christmas 2011 – een selectie van wat er vorig jaar is uitgebracht
 14. Christmas Collections – een verzameling van verzamelaars
 15. Christmas Instrumental – Moeilijke lijst, want Classic en Jazz zul je hier niet terugvinden. Wat dan wel?
 16. Christmas Vocal Harmony – Niet alleen maar dopwopteedoo, als het maar goed blend (met of zonder autotune)
 17. Christmas Kids – Beetje Nederlands, beetje Engels en soms een beetje gek.
 18. Christmas R&B – van Boyz II Men tot Destiny’s Child
 19. Christmas Autotune – Ik kan er zelf niet goed tegen, als die strakgetrokken vocals, hier dan ook de Justin Biebers en Michael Bublés, waarbij zelfs mijn oma zou horen dat dit niet meer natuurlijk is.
 20. Christmas awful – Voornamelijk Duitse schlageralbums, maar Frans Bauer, Jannes en Jessica Simpson vind je er ook terug. Verzamelt om te verzamelen, maar wil ik echt niet voorbij horen komen.
 21. Christmas All (except awful and kids) – rond de 6000 tracks. Niet speciaal gemaakt om in shuffle te zetten (gaat helaas ook niet boven de 500 tracks bij Spotify), maar prima om in te graaien en zelf wat uit samen te stellen.

1 comment

Comments are closed.