Hoofdtelefoonkliekjes

Hoofdtelefoonkliekjes 1080 719 Sander van der Heide

Vorig jaar werd ik door TROS Radar gevraagd een selectie van hoofdtelefoons te maken voor een vergelijkingstest. Uitgangspunt was een maximumprijs van €300 en een gesloten systeem. Dit laatste om te voorkomen dat de omgeving niet veel last heeft van jouw geluid, geen kwaliteitsaspect dus (aangezien ik open systemen vaak beter vind klinken dat gesloten hoofdtelefoons). Uiteindelijk zijn we op 5 zeer diverse hoofdtelefoons uitgekomen, wat betreft prijs alsook klankmatig. Drie exemplaren die niet in de uitzending aan bod zijn gekomen, maar net op de markt kwamen en nu de moeite waard zijn om hier nog even te behandelen: de SONY MDR-1R (vanaf €249), de B&W P3 (€199) en de AIAIAI Capital (€99)

Eerlijk gezegd was ik niet helemaal happy met de uitvoering van de test (deze is nog steeds hier op de site van RADAR te bekijken). Afgezien van de keuze aan ‘experts’, was mijn voorstel om voor elke hoofdtelefoons dezelfde tracks te kiezen en het liefst tracks die divers zijn en aan de luisteraar bekend, zodat je niet de opname, maar de weergave beoordeeld. Dit is deels gelukt, maar in combi met akoestische metingen, is de uitslag redelijk geworden wat ik had verwacht. Maar de uitslag was totaal anders geweest als onderstaande 3 wel hadden meegedaan.

AIAIAI Capital

Eerst de goedkoopste van het stel. Als je kijkt naar prijskwaliteitverhouding is deze ongeëvenaard. Alhoewel het geluid verre van neutraal is en in vergelijk misschien wat neuzig en middy kan overkomen, zie je maar dat je hoofdtelefoon wat de tijd moet geven. Het laag is lekker strak, niet zo zwaar geaccentueerd als bijv. een Beats by Dre en toch gaat ie redelijk diep tot in de sub door. Het hoog is heel mooi gefilterd, je hoort alles nog, het is nog steeds open, maar niet sisserig of onnatuurlijk. Juist op een zacht niveau is het laag nog prima te horen en zorgt dat middy geluid dat de stemmen nog steeds zijn te verstaan.

AIAIAI Capital

Minstens zo belangrijk is de constructie en ook hier dik in orde. Waar Beats by Dre heel plastic en rammelig aanvoelt en de B&W P3 kwetsbaar, voelt dit heel solide aan en kan wel een stootje hebben. De kabel is niet los te vervangen, maar is zo stevig, dat dat waarschijnlijk ook nooit hoeft. De oorkussens zijn van silicoon en hierdoor waterdicht. Een hoofdtelefoon die tegen een stootje kan, in weer en wind gebruikt kan worden en ook nog eens goed klinkt. Hulde aan AIAIAI.

B&W P3

B&W heeft ondertussen 3 hoofdtelefoons op de markt: het topmodel, de p7, zal ik binnenkort ook behandelen, de p5 zag je in de uitzending en de p3 is het instapmodel. Nog steeds €199 euro en zelfde look en feel als de andere 2.. Alleen is hier geen gebruik gemaakt van leer, maar oorkussens van stof. De kabels zijn hier een stuk kwetsbaarder, maar wel gewoon te vervangen. Als je de oorkussenswegneemt, is de kabel met een plug eruit te trekken en te vervangen.

B&W P3

Klankmatig is de P3 een stuk minder dan de P5, die in mijn oren prima klinkt, maar niet zo heel speciaal (dit kwam ook naar voren in de tv-test). De P3 is nog dunner onderin en klinkt gewoon niet heel bijzonder, het klinkt vooral in het middengebied wat tam en wat mild.  Het is niet echt slecht maar voor €199 kun je wel wat beters vinden.

SONY MDR-1R

Deze hoofdtelefoon is onderdeel van de Prestige-lijn die onlangs werd aangevuld met de MDR10, die ik deze week ook heb binnengekregen en ook nog aan bod zal komen. Bij beide types is er een basismodel met kabel, een draadloze variant via bluetooth en de MDR-1RNC is een versie met actieve ruisonderdrukking.

Als je kijkt naar de prijs is dat het enige wat de MDR-1R en Studio van Beats by Dre, samen gemeen hebben. In al het andere overstijgt de MDR-1R de Studio. De constructie voelt degelijk, mooi afgewerkt, prettige materialen als leer en gepolijst metaal en hij zit heerlijk. Deze hoofdtelefoon kun je uren ophouden, zonder dat hij gaat irriteren. Klankmatig is het ook een genot. Nog steeds een SONY-signature (een randje in het hoog waar je van moet houden), maar meer een natuurlijk open geluid dan een geforceerd filter wat je kunstmatig tophoog hoort toevoegen. Desondanks is het nog steeds geen favoriet van me. Vooral als je hard gaat afluisteren, verandert het geluid teveel. Op een laag niveau is het mooier in balans, maar nog steeds niet zo strak en diep in het laag als je zou willen horen. Overigens is dit van de 3 versies (met kabel, bluetooth en noice cancelling), wel de best klinkende. Alleen als draadloos of omgevingsgeluid heel belangrijk is voor je, zou je ze kunnen overwegen, maar het wordt er niet beter op en de prijs neemt aanzienlijk toe.

SONY MDR1R

Bij een mager budget kan ik de AIAIAI Capital meer dan aanraden en alleen als je een voller en evenwichtiger geluid wil hebben en meer draagcomfort, zou ik de SONY MDR-1R willen voorstellen. Binnenkort zal moeten blijken of de 10R een nog betere prijskwaliteitsverhouding heeft en of de B&W P7 de extra uitgave waard is.