De BesteProduct-Awards 2013

De BesteProduct-Awards 2013 731 385 Sander van der Heide

Maar liefst 40 techjournalisten hebben dit jaar meegedaan aan de verkiezing van de beste producten van 2013, georganiseerd door website Beste Product. Anders dan vorig jaar, heb ik dit keer niet de fout gemaakt om echt beste producten uit te kiezen, maar heb mij geconfirmeerd aan de andere journalisten die meestal niet verder komen dan een tablet of smartphone, hoogstens een fotocamera. Helaas dit keer ook weer producten die hier niet te krijgen zijn, zoals Google Glass en Chromecast. Ik denk dat je de uitslag negatief beïnvloedt om een product als beste naar voren halen, waar meer dan de helft niet eens mee in aanraking is geweest en belangrijker, waar de consument van Beste Product ook niet veel aan heeft.

Het clubje Androidfans is meestal groot onder de inzenders en kon je er honderd procent zeker van zijn dat de HTC One de uiteindelijke winnaar zou worden. De top 10 en alle commentaren zijn hier terug te vinden. Bij deze mijn ingezonden top 5 , waaraan je kunt zien dat ik nu wel conform de algehele consensus heb gestemd. Zelfs mijn keuze voor slechtste product van 2013 wordt aangehaald. De top 5 hiervan zal ik gauw laten volgen.

#5. SONY VPL-VW500ES

SONY VPL-VW500ES

Als je thuis een betere kwaliteit beeld wilt hebben dan in de bioscoop, in 4K-resolutie, dan is deze projector ondanks de prijs van 12.000 euro, nog steeds een koopje (vorige model was over de €20.000). De projector ziet er ook nog eens supercool uit, wat je niet vaak kan zeggen van zo’n bak met een lens.

#4 Apple iPhone 5S

Apple iPhone 5s blackgoldwhiteHet gaat hier om het beste product, niet het meest vernieuwende. De iPhone is elk jaar weer een klein stapje verder en elke stap is een verbetering. Apple brengt traditioneel na een jaar een s-versie uit van het laatste model en in dit geval ben ik blij dat er weinig is veranderd aan het design van de iPhone dan een nieuwe kleur en een fingerprint-homebutton. Mijn lievelingsfunctie: aanschaf in de Appstore via fingerprint. Het is snel en ik hoef mijn iPhone niet te verbergen voor mijn kinderen die graag mijn wachtwoord willen weten. Reden om je iPhone 5 te verpatsen? Dat niet, maar als je toe bent aan een nieuw toestel, dan is dit gewoon een heel goed product, al dan niet het beste. Enne, de gouden versie zit er in het echt veel mooier uit dan op de foto, hou daar rekening mee. Ik heb al meerdere mensen gehoord die na hun aankoop nog graag hadden geruild met de gouden iPhone.

#3 Lytro Camera

lytro-camera-seaglass

De totaal andere benadering van fotograferen door middel van lichtveldtechnologie verdient sowieso een pluim, maar deze eerste uitvoering met 11 losse lenzen is al een prestatie op zich. Doordat er data wordt vastgelegd in plaats van een plaatje, kunnen er steeds nieuwe features aan worden toegevoegd, zoals onlangs de mogelijkheid om je foto’s ook in 3D te bekijken.

#2 Apple iPad Air

Apple iPad Air

180 gram lichter dan zijn voorganger, platter en smaller, het is een wereld van verschil. Voor het eerst dat ik het apparaat nog even mee in bed neem voor wat nachtelijk surfwerk, zonder dat ik lamme armen heb of dat ie hard op je hoofd valt als je in slaap dommelt. Maar het grootste verschil zit ‘m in de processors: krachtig, stabiel en supersnel. Met gemak kan ik nu audio en video bewerken en met een losse geluidskaart heb ik een ultramobiele DJ-set voor in de clubs.

#1 Panasonic TX-P60ZT60

CES 2013- Photo - ZT60 Top Right Slant

Waarom is dit scherm zo goed? Zet je eigen TV maar eens uit tijdens de aftiteling van een film. Die achtergrond blijkt dan niet zwart, maar meer een soort grijs. Doe je dat bij de ZT60, dan zie je alleen witte letters verdwijnen. Het zwart is dus echt zwart en dat merk je in alles. Ondanks de grote glazen plaat, zie je haast geen weerspiegelingen in het scherm en waar je ook zit, zelfs ernaast, het beeld blijft hetzelfde. Panasonic laat zien dat plasma nog steeds superieur is aan LED TV, het is dan ook jammer dat ze vanwege financiële problemen gaan stoppen met productie van deze prachtige schermen.