Goedkope HDMI-kabels

Goedkope HDMI-kabels 1080 608 Sander van der Heide

Op het internet zijn legio testen te vinden van HDMI-kabels. De conclusie is meestal dat de prijs van de kabel niet evenredig is aan de kwaliteit van de kabel. Je hebt met een kabel van 3 euro dus net zo’n mooi beeld als eentje van 30 euro of zelfs van 300 euro. Ook ik zie geen verschil in beeldkwaliteit bij korte kabels en op aanraden van Tros Radar heb ik de afgelopen maanden al aardig wat kabels ingeslagen bij de Action. Sinds kort heb ik er helaas al 4 van moeten vervangen, uit het niets hielden ze er gewoon mee op.Nou zal ik je niet teveel vermoeien met wat er in een HDMI-kabel gebeurt, maar een klein beetje ‘inside information’ en je snapt dat al die talloze testen op internet (incluis Tros Radar) nutteloos zijn en niets zeggen over de kwaliteit van de kabel.

Een HDMI-kabel vervoert namelijk geen video-signaal. Wat zeg je?!! Inderdaad, geen video-signaal! Zelfs geen digitaal video-signaal met enen en nullen. De kans dat al die enen en nullen aan het eind van de kabel hetzelfde eruit komen als erin, is erg klein. Daarom wordt het signaal bij de uitgang van bijv. je playstation eerst geëncodeerd en bij de ontvanger weer gedecodeerd. Dat is anders dan bij een digitaal audio signaal, waarbij alle samples zo synchroon mogelijk naar de overkant moet zien te komen.

Om ervoor te zorgen dat dit goed gaat, wordt het in groepen verdeeld en gesynchroniseerd. In de kabel lopen in totaal 19 piepkleine dunne kabeltjes die verbonden zijn met kleine pinnetjes. Naast het signaal zitten, loopt er nog meer over die kleine kabels:   een signaal die ‘vertelt’ wat er is aangesloten en de twee apparaten met elkaar verbindt (dat heet een “handshake”), maar ook een HDCP-signaal, die bepaalt of de twee apparaten wel toestemming hebben om verbonden te zijn (daarom kan je het het signaal van een Blu-rayspeler dus niet zomaar opnemen).

Oftewel, als dit allemaal goed verloopt, de ene pin met de andere pin verbonden is, dan heb je beeld, valt er eentje weg, zie je gewoon niets, zwart beeld. Het enige wat nog kan gebeuren is bij hele lange kabels en een 1080p-signaal, dat de grote hoeveelheid data niet helemaal goed aankomt, waardoor er soms wat witte pixeltjes aan en uitschieten op je beeld. Ik noem het maar witte spettertjes. Bij een kabel van 5, 10 of 15 meter, is het sowieso aan te raden om een goeie kabel te kopen.

HDMI spetters

Bij korte kabels heb je gewoon beeld of je hebt het niet. De ene kabel heeft niet meer kleur en de andere kabel geeft geen scherper beeld. Het klopt dus bij de testen wel, alle kabels geven even goed beeld.

Maar wat geeft dan het verschil? Kwaliteit van de gebruikte ‘aders’, de verbinding met de pinnen in de pluggen en de kwaliteit van de pluggen. Als 1 zo’n minikabeltje binnenin breekt is het ‘zwart’ op je beeldscherm.

Hoe kan het dan dat er na een paar maanden opeens een kabel het begeeft? Waarschijnlijk het gewicht van de kabel zelf die aan de plug hangt. De kabels op de foto bovenaan zijn flinke stevige kabels (de ene is van Action, de ander merkloos via iBood gekocht) en redelijk zwaar. Ook als je ze een keertje verplaatst of even eruit haalt is de kans er al dat er iets misgaat. Uiteindelijk zal zo’n goedkope kabel het een keer begeven.

Wat is dan een geschikte kabel? Dat hoeft niet gelijk zo’n sjieke kabel van boven de 100 euro te zijn. Die zitten wel een stuk beter in elkaar, maar koper is koper, als het signaal maar wordt vervoert. De constructie moet goed zijn en de kabel niet te zwaar. Ik ben zelf uitgekomen bij de 1,8-meter HDMI-kabel van Apple. Met 19 euro voor Apple-begrippen nog niets eens zo duur en een soepele, dunne lichte kabel, die ook nog eens flexibel is. De pluggen zijn een stuk slanker dan wat je bij andere kabels gewend bent (wel zo prettig achter je platte scherm). Het scheelt je omgerekend 6 keer je Action-kabel te vervangen.

apple hdmi