De Grote Hoofdtelefoontest

De Grote Hoofdtelefoontest 1080 608 Sander van der Heide

De Grote Hoofdtelefoontest… Niet iedereen zoekt hetzelfde in een hoofdtelefoon. De één wil gewoon een ‘vette bas’, de ander maakt het niet uit, als ie er maar cool uitziet. Zelfs de functie is voor iedereen verschillend. Een hoofdtelefoon om in de trein lekker wat te kunnen luisteren of een hoofdtelefoon die alles zo mooi weergeeft, zodat je elk zuchtje en kuchje goed kan horen.

En dat is nog niet alles, want iedereen heeft daarin zijn smaak en zoekt weer net iets anders. Zo begon deze zoektocht vanuit de vraag van Giel Beelen en zijn technicus Elwin Dorlas, om een hoofdtelefoon te vinden die niet alleen lekker klinkt, maar ook nog eens goed isoleert en langdurig prettig zit. Maar ‘lekker’ voor een radio-DJ, is weer iets anders dan ‘lekker’ voor een Live-DJ. Is er een hoofdtelefoon te vinden die voor iedereen even lekker klinkt en zowel voor ontspanning als voor een kritische toepassing is te gebruiken?

Om dit uit te testen zijn we gaan kijken wie allemaal op zoek is naar zo’n ultieme hoofdtelefoon. Eentje die zowel fantastisch klinkt, alsook kritisch is en elk detail laat horen. Maar ook praktisch en dus lekker op je hoofd zit, het geluid van buitenaf kan isoleren (een gesloten hoofdtelefoon) en een stevige solide constructie heeft. Vandaar dat we de hulp hebben ingeroepen van een DJ, producer, artiest, geluidstechnicus (klassiek en pop) en natuurlijk Giel zelf, een Radio-DJ. Oh ja, laat ik mijzelf, de mastering engineer en Elwin, live-technicus, niet vergeten.

De test die we hebben gedaan is in geen geval objectief, daarvoor zou de opzet heel anders zijn geweest. We hebben het grootste gedeelte van de test uitgevoerd in Wisseloord Studios met een Aviom-systeem, een kastje wat tijdens opnames wordt gebruikt. Deze heeft een matige hoofdtelefoonuitgang, maar ja, wordt wel veel gebruikt in de praktijk en daar wilden we wel rekening mee houden.

We hebben ook niet alle hoofdtelefoons getest die we ter beschikking kregen. Elwin en ik hebben een voorselectie gemaakt, 7 hoofdtelefoons van één merk schiet niet echt op of sommigen klonken echt te slecht voor woorden. Het kan ook zijn dat je hieronder een bepaald model mist, we hebben namelijk niet van alle merken medewerking of respons gekregen. Gelukkig was Bax-shop erg enthousiast over deze test en heeft een paar ontbrekende exemplaren aangevuld. We hebben elk exemplaar ook nog eens 50 uur laten inspelen. Zeker een stuk of 30 in totaal, waarvan 14 in de vergelijkende test zijn terecht gekomen. Uiteindelijk heeft alles bij elkaar inclusief voorbereiding en afwerking, maanden gekost rondom dat korte dagje luisteren.

Onderstaande top 12 is een resultaat van de gemiddelde waarderingen van Elwin, mij en het testpanel. Zij konden per hoofdtelefoon een cijfer geven voor constructie, zitcomfort, isolatie, contactgeluid (meestal via de kabel), klank bij zacht luisteren, bij hard luisteren en een cijfer voor de hoofdtelefoon als kritisch referentie geluid, alsook het geluid om lekker van te genieten.

13.

AIAIAI TMA-1 Studio

AIAIAI TMA-1 Studio

Dit is een aparte hoofdtelefoon. Hij heeft een onconventioneel ontwerp. Gedurfd zou je bijna kunnen zeggen. De gehele schelp is van een soort schuimrubber gemaakt, waardoor hij wat vreemd aanvoelt op je oren. Door dit ontwerp isoleert hij niet goed. Hij ziet er wel hip uit. De schelpen zijn helaas aan de kleine kant waardoor hij niet compleet over-ear is. Over de klank zijn we het allemaal eens: niet goed. Het is enorm gekleurd met een scherp ‘sisserig’ hoog. Naar onze mening helaas ongeschikt om doeltreffend mee te werken in de audio-industie.

Bose Soundtrue

Bose Soundtrue

Een gedeelde plaats met AIAIAI, want ook deze hoofdtelefoon heeft het niet heel goed gedaan in onze test. Voor consumenten zou dit best een fijne hoofdtelefoon kunnen zijn: Hij weegt bijna niets en zit comortabel op je hoofd. Echter, wij vonden het geluidsbeeld niet realistisch. Het geluid voelde opgepompt en tegelijkertijd hol aan. Er zat een heel kort en dun 3,5mm-minijack kabeltje bij. Wellicht zegt dit ook wat over het gebruik van de hoofdtelefoon.

12.

Ultrasone DJ1

Een hoofdtelefoon uit mijn persoonlijke collectie. Sluit vooral heel goed af en is solide en praktisch in elkaar gezet. Echter, in vergelijking met de andere hoofdtelefoons kwam hij niet zo goed uit de test, het geluid laat te wensen over. Hij klinkt nasaal en gekleurd en er leken ‘gaten’ in het laag te zitten.

11.

Sennheiser HD-7

Sennheiser heeft een serie nieuwe hoofdtelefoons afgeleverd: De HD-6, HD-7 en HD-8. Wij hebben alle drie de hoofdtelefoons beluisterd en de best klinkende meegenomen in onze test. Deze drie hoofdtelefoons zien er bijna hetzelfde uit, maar klinken elk weer heel anders. Dat zien wij als voordeel. De HD-7 klinkt goed. Echter, voor hetzelfde bedrag kun je betere hoofdtelefoons kopen. Wel wordt hij zeer compleet geleverd, met verschillende ookussens en een mooi reiskoffertje. De hoofdtelefoon kan erg hard en sluit zeer goed af. Voor lange luistersessies zit hij misschien iets te strak op het hoofd.

10.

Sennheiser HD 380Pro

Deze hoofdtelefoon is nog van de ‘oude’ serie van Sennheiser.  Hij kan plat worden opgeborgen in de meegeleverde hardcase. De drivers klinken goed. Echter, er lijkt te zijn bezuinigd op de behuizing, waardoor de drivers niet geheel tot hun recht komen. Daarbij kan de hoofdtelefoon niet heel goed met flinke geluidsdruk omgaan. Voor €120,- mag je misschien ook niet teveel verwachten. Integendeel, dit is veel value for money.

9.

Focal Spirit One S

Het instapmodel van Focal heeft een degelijke constructie. Dit is een hoofdtelefoon die je graag overal mee naartoe neemt, zeker in die mooie case die erbij zit. Hij sluit goed af, zit lekker strak, maar daardoor niet erg prettig voor lang gebruik. De klank is niet heel helder, maar daardoor prettig om hard op af te draaien. Ideaal voor DJ’s dus. Helaas wel veel contactgeluid via de kabel.

8.

Audio Technica ATH-M50x

Deze hoofdtelefoon heeft zich in veel situaties al bewezen. Hij is dan ook regelmatig te zien op de hoofden van DJs, muzikanten en technici. Dit blijft een hele mooie hoofdtelefoon die een uitgebalanceerd geluid heeft. Wij hoorden echter wat kleuring in het laag en een scherp randje in het mid-hoog. De hoofdtelefoon ziet er robuust uit. De prijs-kwaliteitverhouding van deze hoofdtelefoon is dik in orde.

7.

Philips A5 Pro

Deze hoofdtelefoon voelt zeer robuust en heeft handige snufjes, zoals een gekruld snoer en met aansluitmogelijkheid aan beide schelpen. Dat zagen we nog niet eerder. De schelpen zijn helaas net aan de kleine kant, waardoor dit bijna een on-ear hoofdtelefoon is. Dit valt op te lossen met los verkrijgbare grotere oorkussens. Voor een hoofdtelefoon die is gemaakt in samenwerking met een DJ vinden wij dat hij opvallend weinig bas heeft, eigenlijk een heel mooi referentiegeluid.

6.

AKG K550

Deze hoofdtelefoon is verbazend neutraal en gedetailleerd voor zijn prijs (+/- €150). Sommige testers vonden de bas aan de dunne kant. De oorkussens zijn wel wat klein van binnen, waardoor hij niet goed afsluit. Ook heeft hij een vaste, ongekrulde kabel, wat hem in sommige situaties minder handzaam maakt. Voor in de studio bij post-productie en mixage is dit best een goeie optie. Voor live-gebruik is deze hoofdtelefoon door slechte afsluiting en ‘gebrek’ aan laag, minder geschikt.

5.

Bowers & Wilkins P7

Deze hoofdtelefoon is duidelijk gemaakt voor de consumentenmarkt. Hij ziet er modieus, doch breekbaar uit. Hij wordt geleverd zonder grote 5,75mm jack. Dit suggereert wel dat hij eigenlijk niet geschikt is voor professioneel gebruikt. Hij kan zich echter goed meten met de grote jongens uit deze test. Het geluid is neutraal met een grote soundstage. Kortom verassend. Deze hoofdtelefoon is zeker de moeite van het beluisteren waard.

4.

beyerdynamic Custom Studio 80

Deze hoofdtelefoon vond iedereen een verassing. Hij is net wat kritischer dan de bekende DT770. De instelbare baspoort maakt hem breed inzetbaar: wil je kritisch of gewoon lekker? De kabel is vervangbaar en het uiterlijk is te veranderen met trendy plaatjes. Misschien onnodig, maar wel een leuk extraatje. Betere prijskwaliteitsverhouding is er niet te vinden.

3.

Beyer Dynamic DT770

beyerdynamic DT770 32Ohm.

Wie kent hem niet. Hij wordt veel ingezet in de studio en live. Deze hoofdtelefoon kan misschien wel worden gezien als de benchmark. Ondanks dat hij al even bestaat houdt hij zich goed staande tussen de concurrentie. Het blijft een fijne hoofdtelefoon, waar veel uit te halen valt. Hij is zeer geschikt voor lange luisteressies door het hoge comfort. De DT770 werd in sommige gevallen té mooi gevonden waardoor hij misschien geschikter is voor luisteren, dan voor professionele toepassingen.

Oppo PM-1

Oppo PM-1

Wij zijn erin getuind. We wilden graag een test uitvoeren met louter gesloten hoofdtelefoons. Toch is er een hoofdtelefoon doorheengeslipt die achteraf halfopen blijkt te zijn. Hij heeft echter wel meegedraaid in de hele test, maar de vergelijking is dus niet geheel eerlijk. Ook de prijs laat te wensen over: €1399. Het is bijna de duurste hoofdtelefoon in onze test. Deze hoofdtelefoon is duidelijk gemaakt voor de betere hoofdtelefoonversterkers. Hij heeft ook alleen maar een 5,75mm jack aansluiting. Het is een prachtige hoofdtelefoon om naar te luisteren. Veel details en rustig geluid. Geschikt om uren naar te luisteren. Niet zo gek natuurlijk, met het half-open design. Hierdoor uiteraard niet geschikt voor welke live-toepassing dan ook. We hebben ook stiekem naar de goedkopere Oppo PM-2 hoofdtelefoon geluisterd. Deze klinkt naar ons gevoel zelfs iets mooier. Maar uiteindelijk hadden we de Oppo PM-3 moeten meenemen in de test, deze is wel gesloten.

2.

Sony MDR-Z7

Dit is een Premium hoofdtelefoon. Hij kost €499,-. Dat maakt hem kostbaar en wellicht minder geschikt in live situaties. Echter, deze hoofdtelefoon verdient een luistersessie. Hij heeft diepe bassen, gedetailleerd midden, en een zijdezacht hoog, waardoor deze hoofdtelefoon voor lange luistersessies zeer geschikt is. Het hoge draagcomfort versterkt dit feit alleen maar. Ook op een zwakke bron (lees:smartphone) geeft deze hoofdtelefoon een zeer vol geluid. De jack aansluiting is echter wel erg breekbaar: deze is twee keer kapot gegaan tijdens onze testperiode.  Gelukkig is de kabel vervangbaar, maar het is niet goed voor een hoofdtelefoon van deze prijs. De kabel is overigens bevestigd aan beide schelpen: niet erg handig.

1.

Fostex TH-900

De winnaar van deze test. Terecht, alhoewel deze hoofdtelefoon wel stevig aan de prijs is. €1499,- moet je ervoor neerleggen. Daarvoor krijg je een hoofdtelefoon die net zo klinkt als hij eruit ziet: prachtig! Deze hoofdtelefoon klinkt bijna als een open hoofdtelefoon. De soundstage is verbluffend groot. Het detail lijkt oneindig. De bassen zijn natuurlijk en gebalanceerd. De afwerkingskwaliteit is zeer hoog, zoals je ziet in dit filmpje. Om die reden is deze hoofdtelefoon misschien geen goede compagnon om mee te nemen naar een live gig. Ook zit de kabel vast aan de schelpen. Ondanks dat deze hoofdtelefoon op de 1e plaats is geëindigd, is hij toch wat aan de schelle kant, waardoor hij enigszins vermoeiend zou kunnen zijn bij lange(re) luistersessies.

Testers

initiatie en uitvoering: Sander van der Heide en Elwin Dorlas
aangezwengeld door: Giel Beelen
testers: Bas Kennis, Erdo Groot, Martijn Groeneveld, Patrick Mühren, Ronald Trijber, Sander van der Heide, Elwin Dorlas
assistentie: Lars Meijer

met dank aan: Jochanan Bax, Ricardo Rosario Lopes Landim, Johan van den Berg (Bax-shop), Rob Sannen (Wisseloord Studios) Michiel Baars (Shure) Wilma Worst (Iemke Roos) Leo Heijmans (Smart Audio) Willem Bakker (Electric Sound), Evert-Jan Jurgen (Harman), Hans den Heijer (Sony), Elsje van Vuuren (Edelman), Vincent Tilgenkamp (Sennheiser), Jan van den Belt (Oppo/JVB), Laura de Vries (Pride PR).

WIN EEN HOOFDTELEFOON!

Wil je kans maken op 1 van de 3 volgende hoofdtelefoons, stuur dan nog voor donderdag 4 augustus hier een selfie met een hoofdtelefoon op en wie weet, kun je er binnenkort zelf eentje vergelijken met je eigen hoofdtelefoon.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.