The Legend of Tarzan returns

The Legend of Tarzan returns 1080 720 Sander van der Heide

Het had regisseur David Yates een hoop kritiek en spanning kunnen besparen als hij de titel The Legend of Tarzan had veranderd in The Return of Tarzan. Geen discussies of hij het origineel wel eer aan doet en geen verwarring voor de kijker die verwacht de zoveelste remake voor zijn kiezen te krijgen.

Er zijn natuurlijk wel de nodig flashbacks en de scène waarbij de adoptie-moedergorilla Tarzan uit zijn wiegje haalt had bij mij zoiets van “ah, zo is het dus geweest”. Heel overtuigend, maar je gaat toch gauw vergelijken met een andere Tarzan film en bij mij is dat de tekenfilm Tarzan uit 1999 van Disney. Niet dat ik had verwacht dat Samuel Jackson of Cristoph Waltz opeens in zingen zouden uitbarsten. In de verste verte niet. De film is meer gebaseerd op de comics van Dark Horse Comics (die dan ook mee hebben geproduceerd). Als je dat in je achterhoofd houdt, klopt de film opeens wat meer. Er gebeuren namelijk best wel wat dingen waarbij je denkt ‘dat kan niet’ of  ‘dat klopt niet’. Lianen die iemand honderden meters meevoert of een buffelstampede die heel selectief zijn slachtoffers maakt. Da’s gewoon prima.

The Legend of Tarzan sceneDe film is niet briljant of verassend, geen acteurs die er echt uitspringen (op lugamuel Jackson na dan), behalve misschien dan de achtergrond van het verhaal. Koning Leopold van België die Congo afsluit voor de rest van de wereld, er een flinke Ivoorhandel op na houdt en duizenden slaven initieert. Dat is de reden dat Tarzan teruggaat, om…tja, om wat te doen eigenlijk?

De productie is in ieder geval top notch! Hou comics in je achterhoofd en dan accepteer je veel makkelijker de CGI. Het ziet er fantastisch uit, maar je weet bij alles dat het CGI is, volgens mij is er niets echt, geen enkel beest en zelfs het landschap is vreemd. Maar goed vreemd, het is een prachtige tijdloze Afrika-achtige droomwereld.

De 3D is niet zoals bij Jungle Book stereoscopisch opgenomen, maar door de hoeveelheid CGI, die wel in 3D is aan te maken, totaal niet storend of hoofdpijngevend. Het verbaasde me zelfs hoeveel detail er in 3D nog overblijft, wat bij David Yates namelijk tricky is. De man werkt elke keer met een andere cameraregisseur en weet toch telkens een eigen stijl in beeld te creëren. Heel donker, maar prachtig geschakeerd, enorm veel detail en een beetje duistere sfeer, maar wel bekoorlijk. Een projector met een enorm contrast (en later een TV) is bij deze film wel een vereiste.

The Legend of Tarzan is voorspelbaar, maar een prima actiefilm. Een beetje te vergelijken met King Solomon’s Mines tegenover Indiana Jones and the Temple of Doom. De één is memorabel, bij de ander kun je je amper meer de film herinneren, maar wel de de geweldige bioscoopervaring.

Film: 7/10
Beeld: 8/10
3D: 7/10
Geluid: 7/10
Soundtrack: 7/10
Biosbezoekwaardig: 9/10

releasedatum: 7 juli 2016
officiële website: www.legendoftarzan.nl

Officiële synopsis:

In het nieuwe actie-avontuur THE LEGEND OF TARZAN, speelt Alexander Skarsgård (Diary of a Teenage Girl, HBO’s True Blood) het legendarische personage van bedenker Edgar Rice Burroughs.

Het is al jaren geleden dat de man ooit bekend als Tarzan (Skarsgård) de jungle van Afrika achter zich liet voor een nieuw leven als John Clayton, Lord Greystoke, met zijn geliefde vrouw, Jane (Robbie) aan zijn zijde. Nu is hij uitgenodigd om terug te komen naar de Congo als een handelsafgezant van het parlement. Hij is zich er echter niet van bewust dat hij als pion fungeert binnen een gevaarlijk spel vol hebzucht en wraak onder leiding van de Belgische kapitein Leon Rom (Waltz). Maar diegenen achter dit moorddadige plot hebben geen idee wat ze te wachten staat.

Ook in de hoofdrollen, Oscar®genomineerde Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, de Captain America- films), Margot Robbie (The Wolf of Wall Street), Oscar®genomineerde Djimon Hounsou (Blood Diamond, Gladiator), Oscar®winnaar Jim Broadbent (Iris), Christoph Waltz (Inglourious Basterds, Django Unchained). THE LEGEND OF TARZAN is een productie van Warner Bros. Pictures en Village Roadshow Pictures in samenwerking met RatPac-Dune Entertainment. De film is geregisseerd door David Yates.

Leave a Reply

Your email address will not be published.