Apple Thunderbolt Display kan meer met minder

Apple Thunderbolt Display kan meer met minder 1080 582 Sander van der Heide

De beeldschermen van Apple zie je vaak terug bij designers, video-editors en ProTools-gebruikers, die allen op een Mac werken. De kwaliteit van deze monitors is hoog, maar gaat ook gepaard met een hoog prijskaartje. Apple gebruikt als scherm vaak dezelfde LG-displays als Dell gebruikt, maar de mogelijkheden en de uitstraling tellen natuurlijk ook. Heel af en toe kom je een PC-gebruiker tegen die de Apple-display zo mooi vindt dat hij de mini-displaykabel via een verloopje op de DVI- of VGA-poort aansluit. Die mogelijkheid is nu ook voorbij met de Apple Thunderbolt Display.

Dit 27-inch TFT-display met LED-verlichting heeft dezelfde specificaties als de Apple LED Cinema Display (2560 x 1440 pixels, contrast van 1000:1, reactiesnelheid van 12 ms), met het verschil in aansluitingen en functie. Ik had verwacht dat de Thunderbolt-I/O een toevoeging zou zijn, maar dit nieuwe protocol met snelheden van 10 Gbps in beide richtingen, is de enige manier van aansluiten. De aansluiting is wel compatibel met de mini-displayportaansluiting en wordt ook ondersteunt in het Thunderboltprotocol van Apple, maar vreemd genoeg is die ondersteuning hier wegegelaten. Dat sluit heel wat apparatuur uit om samen te werken met dit scherm, inclusief mijn 1,5 jaar oude MacBook Pro met Mini Display-poort. Alleen gebruikers van de laatste lichting MacMini’s, MacBook Pro’s, MacBook Airs of iMacs hebben geluk.

Ik heb het scherm met een MacMini geprobeerd. Niet alleen het superstrakke rustige beeld werkt prettig, ook de extra functies en aansluitingen. Met 3 USB, 1 FireWire 800, 1 Gigabit Ethernetpoort, Thunderboltpoort, Thunderbolt-kabel en Magsafe-kabel (om je MacBook op te laden) , lijkt het meer een dockingstation dan beeldscherm. De ingebouwde HD-camera, microfoon en 2.1-luidsprekersysteem, maken er helemaal een iMac-zonder-Mac van. Je zou er haast een nieuwe MacBook voor kopen. Enige nadeel is misschien de glimmende glazenplaat voor het scherm.

Prijs: €999 (incl. BTW)

3 comments
  • Theo

    Tja, Apple. Koop schermpjes in voor nog geen 80 euro, plak er een mooi kassie omheen, maak het exclusief door niet-standaard stekkers en niet-open protocollen, gooi er een berg marketing tegenaan die er een soort evangelie van maakt en hup, winst maken maar.

    Ik begin er niet aan.

  • Sander

    @ferrie Tja, dat is het ‘probleem’ met B&O, dat spul is gewoon niet kapot te krijgen. Op de lange duur ben je daar goedkoper mee uit.

Comments are closed.