Back to the seventies met iPhone 4S video

Back to the seventies met iPhone 4S video 150 150 Sander van der Heide

Riep ik 3 jaar geleden nog dat een camera op een telefoon onzin was, sinds de integratie van mobielinternet is het feature nummer 1 geworden. De aankondiging van een nieuwe lichtgevoelige lens, 8 MP sensor en 1280p video voor de iPhone 4s was voor mij goed nieuws. Het eerste wat ik vandaag dan ook wilde doen was kijken hoe goed video-opnames zouden zijn.

Op internet zwerven wel meerdere filmpjes van vergelijkingen van iPhone 4S video met dat van spiegelreflexen en andere telefoons, maar al die filmpje, inclusief de demo van Apple, zijn allemaal buiten bij zonlicht opgenomen. Ideale omstandigheden voor met dit soort pocketcams redelijk mooi materiaal te schieten. Daarnaast komt door de grotere diafragma van de iPhone 4S-lens meer licht binnen (scheelt weer beeldruis en de iso kan automatisch wat lager) en heb je minder scherptediepte wat voor gave effecten zorgt zoals je in dit filmpje kan zien:

Al die buitenopnames zijn al gauw mooi, maar hoe presteert de iPhone 4S binnen? De iPhone 4 deed het redelijk goed, maar door het sterke contrast mis je wel vaak details in de donkere tinten. De iPhone 4S laat gelijk al zien daar minder last van te hebben, maar dat gaat wel ten koste van de kleur, het heeft soort gelige tint gekregen. Samen met de lichtere contrast geeft het een vriendelijk warm beeld, maar dan wel uit de jaren 70. Als je het hieronder hebt vergeleken, kijk dan nog maar eens naar het filmpje hierboven, dan zie je het ook. De autofocus presteert beter, maar ook hier binnen heeft ie het af en toe moeilijk. De microfoon is veel minder direct en neemt meer op van je omgeving, klinkt minder schel, maar ook minder vol. Ik weet niet of ik daar nou blij mee moet zijn en vraag me af waarom dat veranderd is. En de beeldruis valt eigenlijk ook wel wat tegen. Hmmm, ik moet gauw maar eens wat herfstzon gaan opzoeken met deze cameraphone.

iPhone 4S

iPhone 4

P.S. die opmerking over autodiafragma klopt natuurlijk niet, dat moet automatische ISO en automatische witbalans zijn.

5 comments

Comments are closed.