De energiemaatschappijen proberen met allerlei kortingen je te doen overstappen van stroomleverancier. Op hun website kun je dan invullen wat je jaarlijks verbruikt en aan de hand daarvan krijg je te zien wat je voordeel zou zijn. Gemiddeld verbruikt een gezin in Nederland is 3500 kWh per jaar. Aangezien ik niet deel uitmaak van een gemiddeld gezin, ben ik de afschriften eens gaan checken en blijkt dat wij bijna 5000 kWh per jaar verbruiken. Slik!
Een goedkoper tarief is dan best handig, maar het energieverbruik terugdringen is natuurlijk nog beter. Maar hoe kom je erachter wat nou precies je verbruik is en wat de hoge stroomslurpers zijn? De slimme meters van Oxxio geven pas na een paar dagen je verbruik weer en het liefst zou ik meteen willen zien wat er gebeurt.
Bij de HEMA maar een stroommeter gekocht, zodat ik per apparaat kan kijken wat deze per dag of bijv. per wasbeurt verbruikt. Alleen is dit nog steeds geen indicatie voor het hele huishouden. Zie daar de Wattson. Deze laat het gehele verbruik zien a la minute. Zet hem op een centrale plaats in je huis en het wordt opeens een sport om ervoor te zorgen dat het lampje niet lang op rood staat. Zelfs mijn kinderen roepen soms “Pap, wat doe je, we verbruiken nu 3000 Watt?”. Blijkt dan heel vaak dat bijv. een kleine keukenboiler aanschiet, waar je normaal geen benul van hebt.
In de studio ook maar eentje geplaatst en naast de informatieve functie, krijgt de Wattson ook een beetje een sociale en beschouwende functie. Vroeger stond je bij het koffie-apparaat wat bij te kletsen. Nu pak je koffie en sta je bij de Wattson je samen af te vragen waar opeens die uitschieter van 7kW vandaan komt. Als ik ’s nachts thuiskom, zie ik soms de kamer licht rood gekleurd en kijk dan gelijk of we iets hebben aanlaten staan wat nog veel stroom trekt.
Het mooiste zou zijn dat je de info die je hiermee opbouwt, ook later weer kan uitlezen. Dit kan met het programma Holmes, wat het sinds de update van Lion niet meer doet op een Mac, maar wel op een PC. Die heb ik niet en had ik die wel, dan is het verbinden met een kabel elke keer wel een gedoe. Volgende stap is draadloos doorsturen naar een App op je telefoon, dan heb je echt een Holmes & Wattson die elkaar aanvullen.
Hoe het werkt en hoe het aan te sluiten, laat ik je hier zien:
Reacties
5 reacties op “Wattson, een beschouwende energiemeter”
ga je nog een keer een zonnepaneel (of windmolen 🙂 installeren?
ja, dat zou wel cool zijn om dan gelijk te zien hoeveel stroom je opwekt. Zoiets als deze zou ik wel gaaf vinden http://www.ridgeblade.com/
Net de HomeWizard met Watcher energiemeter geinstalleerd, inderdaad ongeveer hetzelfde apparaat geintegreerd in een leuke app met grafiek etc.
zie http://www.homewizard.nl/
Ziet er gaaf uit Henk, bevalt het? Ik zal eens contact met ze opnemen, bedankt voor de tip!
Beste mensen, Ik heb al jaren de “wattson ” in gebruik. De wattson werk geweldig, maar er zit een grote fout in. Hij geeft s’nachts een opbrengst cq verbruik aan van 80 watt aan op de solar panelen. Volgens de producent van de omvormer is dit beslist onmogelijk. volgens de specificatie van de omvormer zou die snachts 0.5 watt / uur verbruiken. Is het mogelijk om deze fout te corrigeren.
mvg J. Lemmen