Vanaf morgen betaal je geen roamingkosten meer voor mobiel bellen en mobiel datagebruik in alle EU-landen, deze zijn per 15 juni afgeschaft. In de nieuwe Radar Plus die vandaag is verschenen, heb ik een artikel geschreven met alle ins-and-outs. Maar er is nog meer te vertellen.
Zodra je de Nederlandse grens over gaat, heb je roaming nodig, wat letterlijk “zwerven” betekent. Zonder roaming ben je namelijk gebonden aan het netwerk van de mobiele provider bij wie jij een abonnement hebt afgesloten. Als roaming aanstaat op je telefoon, dan kan je telefoon letterlijk rondzweven en kun je gebruik maken van een netwerk van een andere mobiele provider met wie jouw eigen mobiele provider afspraken heeft gemaakt.
Vanaf morgen, 15 juni 2017, mogen de mobiele providers geen extra kosten meer aan hun klanten berekenen voor elke vorm van roaming in alle EU-landen. Dat geldt dus voor data, maar ook voor telefoongesprekken en sms-berichten. Dit is bepaald in een wetsvoorstel van de Europese Commissie, wat in 2015 door het Europees parlement is aangenomen. Alle telecomproviders in de EU dienen zich hieraan te houden. Kortom, na 15 juni (en bij een aantal providers al voor 15 juni) hoef je je geen zorgen meer te maken over je roamingkosten en kun je de instelling voor dataroaming activeren (en voor altijd aan laten staan, ook in Nederland).
Tot 15 juni zat het namelijk zo
De kosten voor roaming in de EU zijn de laatste 10 jaar, dankzij de inspanningen van de Europese Commissie al enorm gedaald. Bellen in het buitenland was in 2008 nog rond de 55 cent per minuut en voor dataverbruik betaalde je in 2012 nog 70 cent per MB. Per 1 april 2016 is dat voor alle landen gelijk getrokken naar 6 cent per minuut bellen, 2 cent voor een sms en 6 cent per MB voor dataverbruik.
Sommige providers zijn al eerder overgegaan op roamvrije abonnementen. Vodafone heeft nadat ik hier navraag naar deed, zelfs een persbericht over uitgestuurd. Ze hebben al eerder de ‘Roam Like at Home’-abonnementen ingevoerd en per 1 juni zullen alle abonnementen worden omgezet in ‘Roam Like at Home’.
Bij KPN kunnen alle klanten met een Zorgeloos abonnement (gekocht vanaf 26 September) het abonnement al gebruiken in de gehele EU en een aantal aanvullende landen. Deze abonnementen hebben echter wel een Fair Use policy van 60 dagen. Per 15 juni zal ook deze fair use policy vervallen. De overige Roam like home wijzigingen zullen ook in gaan 15 juni
Je kunt vanaf morgen dus best wat geld gaan besparen op vakantie in de EU, door ook daadwerkelijk gebruik te maken van roaming en data via het mobiele netwerk. Hierdoor hoef je op de camping of in een hotel geen extra kosten meer te maken voor het gebruik van Wi-Fi. Vergeet daarbij niet dat je jouw smartphone ook kan inzetten als Wifi-hotspot (vaak ook tethering genoemd). Zo kunnen ook andere mensen meeliften op jouw dataverbinding. Handig bij gezinnen waar er misschien één iemand is die veel data mag verbruiken. Uiteindelijk is het rechtstreeks surfen via het mobiele netwerk ook nog eens een stuk veiliger dan het open wifi-netwerk van een hotel of camping.
Denk aan je limiet.
Zolang je nog niet over de datalimiet van je bundel heengaat, maakt het niet uit of je die in Nederland verbruikt of in een ander land in de EU. Om misbruik te voorkomen, heeft men wel een limiet ingesteld aan de tijd dat je de bundel in een ander EU-land gebruikt. Deze is vastgesteld op 25% van je abonnement, wat dus neerkomt op een totaal van 3 maanden. Genoeg om paar keer op vakantie te gaan en enkele stedentrips, maar niet als je elke dag voor je werk op en neer reist naar een buurland.
Onbeperkt data met beperking.
In principe kun je zoveel data gebruiken als in de bundel van je abonnement zit, maar met enige beperking, dit wordt het Fair Use Policy genoemd. Allereerst is dit ingesteld om ‘permanent roaming’ te voorkomen, waarbij je bijv. een abonnement zou kunnen afsluiten in Letland en deze alleen maar in Nederland zou gebruiken. Maar ook andersom, als je voor een half jaar naar Engeland zou gaan voor een studie en Nederlandse abonnement zou willen aanhouden. Afgesproken is om niet meer dan 25% van een abonnement te laten gebruiken voor roaming, wat in de praktijk op maximaal 4 maanden zou neerkomen.
Daarnaast kennen we bijvoorbeeld hier abonnementen met onbeperkt dataverbruik. Als je in een land verblijft waar men dit niet heeft, zal hier worden gekeken naar het vastgestelde bedrag voor data in de EU wat de operatoren van de verschillende landen aan elkaar mogen berekenen, wat voor 2017 is vastgesteld op 7,70 euro per GB. Je krijgt dan twee keer het volume aan data, gekeken naar je maandbedrag. Betaal je bijv. 50 euro per maand voor een totaalpakket, dan krijg je in dat land 50 euro gedeeld door 7,70 maal 2, is 13 GB aan data per maand. Hierna zal er 7,70 euro per GB in rekening worden gebracht.
Eén ding is wel belangrijk: vergeet roaming niet aan te zetten op je telefoon. Als je in de EU blijft, kun je dat zelfs nu al doen. En ook als je naar een land gaat als Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Turkije, Servië, Albanië en Monaco. Die doen worden door de providers ook onder dezelfde regeling gebracht. Buiten de EU is het een ander verhaal en is dat voor iedere provider weer anders.
Oh ja, en bellen naar iemand in de EU valt niet onder roaming, goed om dat wel te beseffen.
Geef een reactie