Scorelijstje The Mummy

Scorelijstje The Mummy 1080 608 Sander van der Heide

The Mummy (2017) is de eerste film op Universals nieuwe label Dark Universe. Een hoop donkere beelden en een zombie-achtige film is het gevolg. Hier mijn scorelijstje.

Verhaal/Screenplay: 7 – Tom Cruise vindt per toeval de sarcofaag met daarin de mummie van prinses Ahmanet. Hierdoor is Tom de uitverkorene en achtervolgt Ahmanet hem net zo lang als maar nodig is om hem tot een god te maken, zodat ze samen de wereld kunnen overheersen. Zo’n verhaal was natuurlijk te verwachten.

Acteerwerk: 7 -Tom Cruise doet het prima in dit soort actiefilms (en ook hier wordt zijn gespierde lijf weer gênant in beeld gebracht), Annabelle Wallis is het equivalent van Karen Allen in Raiders of the Lost Ark. Russel Crowe en Sofia Boutella zorgen voor het betere acteerwerk.

Muziek/geluid : 6 – Brian Tyler weet zo goed niet te bemerken bombastische muziek te maken, alleen als je het zou uitzetten (en dat hebben we bemerkt in de verkeerde trailer die was uitgelekt), zou het opvallen.

IMAX 3D: 4 – Dit is echt een gemiste kans, want deze film leent zich voor de ultieme 3D. Was het wel 3D? Je kan de film net zo goed zonder bril bekijken, er is haast geen verschil te bemerken. Misschien zelfs beter zonder bril, want de film kent zoveel donkere scènes. Daarnaast is het originele beeldformaat van 2,35:1 teruggebracht naar 1,89:1 voor IMAX, en je hebt het idee dat je niet de volledige ervaring krijgt. Oftewel, bekijk hem groot en in 2D.

Beeld/Visual FX: 9 – De film is door Ben Seresin opgenomen met een Arri ALEXA 65mm camera, prachtig voor de grote IMAX-achtige shots, maar ook op een Panavision Millennium XL2, een ‘ouderwetse’ 35-mm filmcamera. Gecombineerd levert dit “the best of both worlds’, analoog en digitaal. Deze manier van werken gaan we steeds meer zien (zoals bij de nieuwe Star Wars en Wonder Woman”.

Biosbezoekwaardig: 8 – Ja, sterker nog, ik denk dat ie alleen op het grote doek werkt. Het geeft een Lawrence of Arabia/Indiana Jones-feel aan het geheel. De film moet het natuurlijk hebben van alle effecten, wijdse scènes en achtervolgingen. Op een klein scherm zal dit veel minder overkomen.

Eindscore: 6,8

Bioscoop: Pathé Arena IMAX. Voor het eerst dat het geluid niet oorverdovend was. De hele ervaring leek zelfs op Dolby Cinema/Laser Ultra. Zouden ze wat hebben aangepast in die zaal?

Leave a Reply

Your email address will not be published.