iPod Microfoons: Julia Fischer opname

iPod Microfoons: Julia Fischer opname 1080 810 Sander van der Heide

Vandaag mocht ik 3 iPod microfoons uittesten tijdens een opname van Julia Fischer in de Waalse kerk te Amsterdam voor PentaTone Classics. Deze test is een onderdeel van een artikel wat ik aan het schrijven ben over de 3 microfoons. De types die ik nu heb, zijn de Belkin TuneTalk, de Griffin iTalk Pro en de XtremeMac Micromemo. De resultaten waren ontluisterend. Niet alleen het verschil in kwaliteit van de microfoons, maar ook de manier waarmee de iPod met de microfoon omgaat. De microfoons zijn te gebruiken op de 2e generatie iPod Nano en de iPod Video.

Hier op de foto zie je rechtsbovenin de groene Nano op een microfoonstandaard staan. De rest is een opstelling van Jean-Marie Geijssen van Polyhymnia, die daar de opnames voor de CD deed en zo aardig was mij ruimte te geven voor de iPod-test.

De Nano kon het verwisselen van de microfoons niet goed aan en liet alleen nog de laatste opname in z’n geheugen staan (balen!). De iPod Video is helaas ongeschikt. Op één of andere manier kan de harddisk de bitrate van de opname niet aan (44.1 kHz/16 bit= 1411 kb/s), wat resulteert in kleine hiaten in de opname om de 30sec. Dan kan je nog zo’n goeie microfoon hebben, een opname heeft dan geen zin. Dat maakt alleen een iPod Nano 2e generatie dus geschikt. Maar goed, voor 149 euro een iPod Nano en 50 euro voor een microfoon en je hebt je eigen draagbare studio. Volgende test zal ik alleen maar eens een stem gaan opnemen.

9 comments
 • Mark van Schaick

  Dag Sander,

  Wat vreselijk om te lezen dat de iPod Video ongeschikt is. Ik zit tegen de 80Gb + mic aanschaf aan te hikken en deze mededeling van jou stemt me droef!
  Wanneer verschijnt je artikel?

  groet,

  mark

 • Sander

  Als je gaat voor opnemen van interviews, dan zou ik sowieso niet voor een iPod met harddisk gaan. Je voelt het ding gewoon ratelen. Je schrijft toch 1411 kbps weg en hij moet hard werken om dat vanuit z’n buffer op de schijf te krijgen. Is de schijf dan erg gefragmenteerd, dan gaat het volgens mij mis. Daarnaast hoor je soms tijdens je opname het opstarten van de harde schijf.

  Op de Macworld Expo had ik een 2 GB nano, met een headphonesplitter en 2 lapelmics van Xtreme Mac erbij. Voor nog geen 250 euro een complete interviewset, waar menig journalist me steeds naar vroeg. Stil, licht en goedkoop. De resultaten zal ik in een podcast voegen.

  Het artikel komt waarschijnlijk in de volgene Video & Audio Report.

  Dank voor je ‘comment’

 • Jan Troost

  Beste lezers,

  De Belkin Tune Talk Stereo is bij Bol.com voor ca. 30 euro te koop dat maakt het wellicht nog interessanter.

  m.vr.gr.

  Jan Troost

 • martine

  Wauw, wat lijkt het me geweldig om Julia Fischer te horen en zien! Je hebt een boeiend blog, ik ga nog veel meer van je lezen – leuk! 🙂 Veel suc6 met alles, groetjes, Martine

 • Sander

  leuk Martine, Ik zag dat je van plan bent naar St. Petersburg te gaan. Polyhymnia doet daar vele opnames. Erdo Groot is net terug van een sessie en vertelde dat het er op dit moment niet donker wordt in de nacht, maar licht schemerig.

 • Otto

  Ik gebruik voor interviews altijd een simpele microfoon van macally (30 euro). Dat levert een uitstekende kwaliteit op de ipod nano. Ik had laatst wel enorm last van storing door een mobieltje. Weet iemand of je dat er nog op een of andere manier uit kan krijgen?

 • jeanine

  ik wil een Belkin TuneTalk kopen maar bol verkoopt ze niet meer, weet iemand waar ik het goedkoop aan kan schaffen, goedkoopste wat ik kon vinden is 69 euro. Bedankt groet Jeanine Luxembourg

Comments are closed.