Mijn item bij “Tijd voor Max” over de robotstofzuiger zorgde nogal voor enig ophef en discussie, terwijl robotica in het huishouden al een flinke tijd op gang is en de robotstofzuigers al een paar jaar worden verkocht (ook in Nederland, zo’n 2000 stuks per jaar).
Bij een test van een dergelijk product kijk ik dan ook naar 2 dingen: werkt het na een paar maanden nog steeds naar behoren en maak ik er nog steeds gebruik van. Het laatste heeft te maken met de ‘Wauw!’-factor die na een paar maanden is afgenomen, als al je familie en vrienden de Roomba een keer aan het werk hebben gezien en de kinderen er niet meer achteraan rennen, maar ook met een herprogrammering van een denkpatroon. De normale manier van stofzuigen, met slang en stofzuiger sjorrend door de kamer en beperkte reikwijdte door het stroomsnoer, is namelijk een groter ingesleten patroon dan we denken. Het loslaten hiervan vereist een nieuwe blik op de manier van stofzuigen.
Eerst dan de resultaten van een jaar gebruik van de iRoomba 560 (dit model is overigens vervangen door de 555 of 564, waarbij de laatste een andere vuilopvangtechniek heeft, speciaal voor huisdierharen). Ik kan niet anders zeggen dat de Roomba z’n werk goed doet, als het gaat om stofzuigen. Door het zuigsysteem, verschillende borstels en de draaiende kwastjes aan de zijkant, wordt heel veel opgepakt. De ‘mond’ van de roomba is een rubberspleet van ongeveer 20 cm breed en het behoeft geen uitleg dat daar geen stukjes papier of gemorste cornflakes door passen, maar gelukkig ook geen zoekgeraakte speelgoedonderdeeltjes. Het gaat echt om stof, haren en kruimels. De rubberspleet heeft na een jaar gebruik wat speling gekregen en laat daardoor nu af en toe een reepje stof achter bij het optillen. Op de site van de importeur zijn de onderdelen waar het omgaat gewoon bij te bestellen en de kosten hiervoor vallen erg mee.
De verschillen in de modellen zitten voornamelijk in de extra’s die worden meegeleverd. Zo heeft het topmodel Roomba 581 niet alleen een iets betere accu, er zit een draadloze RF-afstandsbediening bij. Deze heeft als voordeel dat hij niet gericht hoeft te worden op het apparaat, die daardoor onder een kast kan worden verscholen in de oplader om op afroep te voorschijn te komen, zonder dat je door de knieën moet om dit te activeren. Dit is ook het enige type waarbij maar liefst 3 virtuele muren worden meegeleverd. Het is een klein zenderkastje wat op de grond een afkadersignaal uitzend. Hierdoor kun je bepalen dat de Roomba niet over een denkbeeldelijke lijn heen mag. Handig als je geen deur hebt naar een volgende kamer of een stuk vrij wilt houden.
Het patroon wat Roomba maakt wordt nog weleens afgedaan als “chaotisch”, maar het is juist een heel erg verfijnd systeem. Door gebruik te maken van omwentelingen in de wielen kan de roomba bepalen hoe groot de kamer is. Stoot hij tegen een kast of bank, dan bepaalt hij de extra tijd die hij nodig heeft om de hele kamer te zuigen. Is het op een plek extra vuil, dan blijft hij daar een poosje langer. In het volgende plaatje zie je een foto met een enorm lange sluitertijd (denk aan 20 min) en een klein lichtje op de Roomba laat zo het hele patroon zien:
Het broertje van de Room, de Scooba, is een dweilrobot. deze heb ik ook even in gebruik gehad. Maar zoals andere gebruikers al aangeven, voor een klein stukje dweilen is het nogal onhandelbaar. Hier een korte impressie in mijn keuken:
Ik denk dat de opvolger, die een stuk kleiner is en sneller, veel betere resultaten zal geven. Ik hoop die dan ook binnenkort te mogen testen. Hier alvast een voorproefje:
En als laatste nog even op verzoek de ramenwasrobot. Helaas nog steeds niet bekend of en wanneer deze verkrijgbaar is:
Reacties
4 reacties op “iRobot Roomba (stofzuiger)”
Haha, Gaaf ding! Hoe bedenken ze het..
Hebben jullie de Neato XV-15 al eens geprobeerd? Als je deze naast een roomba plaatst, is een roomba een doodgewone “veger”.
De Neato is een lasergeleide robotstofzuiger die 10x de zuigkracht heeft van een roomba 780. Verder beschikt hij over een geheugen en kan 270m2 reinigen zonder al die vervelende kastjes te hebben.
Omdat hij de sterkste robotstofzuiger ter wereld is, heb je ook nog geen zijborstels nodig en is zijn onderhoud 1/10 van dat van zijn Amerikaanse collega. Neato Robotics is een spin off van het MIT en gevestigd in Silcon Valley.
Nog niet geprobeerd, maar wel eens geprobeerd contact te krijgen met Neato in de VS. Weinig reactie helaas. Ik hoop ze in de toekomst nog eens naast elkaar te leggen.
Ik heb vorig jaar een Cleanmate gekocht bij http://www.robotstofzuiger-kopen.nl/ volgens mij een goedkopere robotstofzuiger maar bevalt prima, ik gebruik me ‘normale’ stofzuiger alleen nog maar als ik iets heb omgegooid ofzo,