Eigenlijk weet ik ook niet meer wat Mark Zuckerberg te vertellen had in zijn keynote tijdens de Mobile World Congres in Barcelona, deze werd namelijk door één onderwerp overheerst: het slechte geluid.
Vreemd genoeg heet het een ‘keynote’, maar in feite is het een live interview met een paar honderd man in de zaal, die net als ik meer dan een uur in de rij hebben staan wachten om een plaatsje te bemachtigen. Het interview werd verricht door ene Jessie Hempel, één van de topauteurs van Wired. Ik zal haar de eer van een link niet geven, want wat mij betreft mogen ze de traditie gaan doorbreken en volgend jaar iemand anders vragen. Alleen haar stemgeluid al geeft de rillingen over je rug.
Beiden hadden een clipmicrofoon bovenaan hun kraag hangen en na twee zinnen begon het geluid lelijk hoog rond te zingen. Dit gebeurde alleen tijdens het spreken, maar al gauw gaf Mark aan een handmicrofoon te willen. Deze werden na een paar minuten nederig het podium gebracht. Het nadeel van een handmicrofoon is dat deze niet als een rondomgevoelige microfoon ergens op een meter afstand kan worden gehouden, maar echt wel op 20 cm van je mond moet zijn om nog een redelijk signaal op te pikken. Mark houdt zijn microfoon constant in het midden, op 20 cm afstand en als hij recht naar voren naar het publiek keek, dan ging het goed, maar zodra hij rechts naar Jessie keek, was het geluid 2 keer zo zacht.
Jessie daarentegen kreeg niet echt de kans om te experimenteren, al gauw was de batterij van deze microfoon al leeg en moest er weer een vervangende microfoon worden geregeld. Toen deze arriveerde, werd het een mixpartij van af en toe zacht en dan weer hard geluid van de handmicrofoons, afgewisseld met rondzingende clipmicrofoons die dan weer eens aan werden gezet.
En toen kwam voor mij iets cruciaals, uiteindelijk gaf Mark aan dat hij zich heel moeilijk op het gesprek kon concentreren door de geluidsproblemen. Hoe belangrijk is het toch dat het geluid voor elkaar moet zijn en voor het publiek iets vanzelfsprekends moet zijn. Zodra het niet voor elkaar is, gaat het meteen opvallen en gaat het in de weg zitten van de performances. In dit geval had een multimiljardair met duidelijke visie voor de toekomst, hele andere uitspraken gedaan kunnen hebben, had hij zich beter op het gesprek kunnen concentreren. Had de betreffende technicus maar even 5 minuten de tijd genomen tijdens die 2 uur wachten, om even 2 collega’s in de stoelen te zetten, een stukje te laten praten. Hij had eventueel ook de eerste rij luidsprekers uit kunnen zetten voor het rondzingen.
Ondanks de perikelen zijn me nog wel wat uitspraken van Zuckerberg bijgebleven:
- Mobile World Congress 2016 leek voornamelijk gericht op 5G, het sneller maken van het huidige netwerk. De rijken nog sneller internet bieden, terwijl er nog vier miljard mensen niet op het web kunnen. Zijn ambitie is nog steeds om iedereen in de wereld toegang tot het internet te bieden.
- Om dit te verwezenlijken is het Facebook initiatief Free Basics door Facebook opgezet. Zonder enige vorm van advertenties hebben ze daarmee al 19 miljoen mensen online gekregen
- Door het inzetten van speciale drones die vliegen op zonne-energie en zo bij moeilijk te bereiken gebieden kunnen komen, maar ook via lasers een verbinding naar het internet beamen. Dit is allemaal nog niet zo makkelijk, de precisie die hierbij nodig is, is te vergelijk met het richten van een laserpointer vanuit Californië op een kwartje bovenop het vrijheidsbeeld.
- VR is de toekomst (wat niet zo vreemd is, FaceBook heeft redelijk veel geïnvesteerd in Oculus Rift), nog meer dan gamen. Het geeft je de mogelijkheid volledig in het moment op te gaan, alsof je er echt bent. 360-graden video is de toekomst en 5G gaat daar wel bij helpen.