Mastering Bløf: Alles is Liefde

Mastering Bløf: Alles is Liefde 150 150 Sander van der Heide

(vlnr: Holger Schwedt, Sander van der Heide, Peter Slager en Bas Kennis)

Een mastering van een single neemt normaal zo’n 2 uur in beslag, maar met de nieuwe Bløf-sinlge “Alles is liefde”, zijn we daar wat overheen gegaan. We zijn met meerdere versies aan de slag gegaan en hebben extremen uitgeprobeerd.

Het ontstaan van de mix is al een mijlpaal. Dit is de eerste single die in de SHAMROCK-studio van Holger Schwedt (producer/technicus) en Bas Kennis (toetsenist Bløf) is opgenomen en gemixt. Deze studio staat ook op het Polyhymniaterrein, zo’n 10 meter van mijn masteringruimte. Tijdens de laatste mixkwesties, kon ik af en toe binnenlopen en met ‘frisse’ oren meeluisteren. Dit is de eerste keer dat Bas geen toetsen speelt, maar….elektrisch gitaar (en niet onverdienstelijk). Het geeft een rauwe sound aan dit nummer en het is heftig gemixt. Door elke keer een versie te masteren, samen te luisteren, enige aanpassingen te maken aan de mix, weer opnieuw te masteren, kom je bij een versie die tot in detail is uitgewerkt. Qua mastering heb ik het linker- en rechterkanaal onafhankelijk van elkaar gekleurd. Zo staat op het linkerkanaal de snijdende gitaar van Pascal, die ik zo mooi wat bij kon werken. Heeft dat geen effect op de zang in het midden en op de fasereinheid. Ja, en wat dan nog, de single klinkt heerlijk en blijft enorm hangen. Nu eens luisteren wat de radioprocessors gaan doen.

4 comments
 • Theo

  Geinig, zo’n onconventionele benadering.
  Zit er niet een gevaar in dat je als masteraar “te betrokken” raakt?

  Radioprocessors, bah…

  Theo

 • Sander

  Betrokken? Ach, dat maakt het juist leuk. Maakt me ook niet uit of het Bløf is of een beginnend bandje die z’n geld bijeen heeft geschraapt voor een mastering. Als er maar met een visie en met liefde aan een projec tgewerkt wordt, dan kan ik erin meegaan.

  Wat betreft Radio. Ik let er niet meer op (sterker nog: Ik luister al 2 jaar geen radio meer, het is me teveel geklets en te vermoeiend). Op advies van Bob Ludwig “don’t mind the radio, just make it sound good and it will be fine”, zorg ik ervoor dat het bij mij goed klinkt ( en uiteindelijk dus overal).

Comments are closed.