Mijn 15 favoriete albums aller tijden

Mijn 15 favoriete albums aller tijden 150 150 Sander van der Heide

Via Facebook werd ik gevraagd om uit het hoofd mijn 15 favoriete albums aller tijden te noemen. Niet de beste albums, niet de mooist klinkende albums, niet de bestverkopende albums, maar de albums die op mij het eerste te binnen schieten als favoriet. Blijkt dat je al gauw met een lijstje komt waarvan elk album een bepaalde rol in je leven heeft gespeeld, waar bepaalde gevoelens of herinneringen naar boven komen en die je waarschijnlijk heel vaak hebt gedraaid. Dus, zonder enige volgorde, hier mijn 15 favorieten met kort commentaar en via een Spotify-playlist ook te beluisteren:

Beatles – 1967-1970

Hier is het allemaal mee begonnen. Op mijn vierde samen met mijn ouders gekocht in de Albert Heijn (ze hadden daar toen nog echt grote vinyl bakken in 1976) en letterlijk grijs gedraaid. Op koninginnedag wilde ik verkleed als Paul McCartney naar school, maar moest uiteindelijk met veel tegenzin als kunstschilder van mijn moeder.

 

Kiss – Double Platinum

In 1978 was ik na “I Was Made For Lovin’ You” helemaal verkocht en tot 1982 draaide ik gemiddeld 3 uur per dag mijn 30 platen van Kiss. Ik had in het begin nog geen koptelefoon en snapte niet dat mijn ouders en zussen er af en toe genoeg van hadden. Dit keer mocht ik wel als Ace Frehley verkleed op koninginnedag. Gauw het pak maar eens zoeken, want mijn zoontjes willen ook als Kiss.

 

Michael Jackson – Thriller

Een album wat blijft intrigeren. Dit boek erover wil ik altijd een keer lezen, maar veel van de anekdotes zijn verspreid op internet te vinden.

 

 

Steve Vai – Passion & Warfare

Via medestudenten tijdens mijn opleiding Muziektechnologie aangeraden gekregen. Ik kan me nog herinneren dat “Erotic Nightmares” zo ruig op mij overkwam dat ik die altijd oversloeg. Later werd dat juist een favoriet.

 

Lyle Mays – Lyle Mays

Naast Bruce Hornsby een pianoheld van me. Een album wat je van begin tot eind moet luisteren en moet ervaren.

Dave Weckl – Master Plan

Super technisch drumspel, maar tijdens mijn conservatoriumstudie was dit juist de plaat met het toetsenwerk wat indruk op ons maakte.

 

 

Thomas Dolby – Aliens Ate My Buick

Onbekend album, maar zit zo goed in elkaar. Hij heeft eerst een jaar de numers met de band gespeeld, voordat ze het in de studio opnamen en dat is te horen.

 

 

Kenny Loggins – Leap Of Faith

Referentie CD in mijn begintijd bij Wisseloord studios

 

 

Bonnie Raitt – Luck Of The Draw

Tijdens een drieweekse trektocht door 4 staten in de VS, draaide ik dit samen met mijn aanstaande vrouw van een cassette die we bij een pompstation hadden gekocht. Een paar maten van 1 van deze nummers en we zitten in gedachten alweer op de lange weg van San Diego naar Phoenix. Samen met Thriller en Embrya, één van de best klinkende platen uit dit rijtje.

 

Incognito- Positivity

Naar aanleiding van één van de beste concerten die ik in Paradiso heb gezien.

 

 

Prince – Lovesexy

CD met 1 track voor alle nummers. Super onhandig, maar heb daardoor elk nummer altijd wel gehoord (wat je tegenwoordig niet meer van elk album zou kunnen zeggen)

 

 

Maxwell – Embrya

Wat een sfeer, wat een sound, iets teveel perfectie, maar zo zwoel.

 

 

Van Halen – Balance

De broertjes Gelderblom brachten me allerlei gitaarhelden bij. Naast Satriani hebben we het promoticoncert van Balance met 300 anderen in Luxor in Arnhem mogen opzuigen, wat een band.

 

Mike Stern – Jigsaw

Elke solo kan ik nog meezingen. Ik had namelijk de meesten uitgeschreven en eentje uitgevoerd voor mijn overgangsexamen in Rotterdam. En dat voor een toetsenist 🙂

Yes – Talk

De single “The Calling” heb ik samen met Chris Squire van 8 minuten naar 4 minuten mogen editten. Ik heb wel iets van 10 versies naar de man gestuurd en de uiteindelijke versie, was mijn versie. Waarschijnlijk nooit op de Nederlandse radio gedraaid, maar was er wel trots op (en nog steeds).

1 comment
  • John

    Grappig om te weten dat jij ook bij die Van Halen gig in Arnhem was terwijl wij elkaar toen nog niet kenden. Werkte toen net voor MCA Music, volgens mij was het begin ’95.

Comments are closed.