Nikon V1 in gevaarlijk schemergebied

Nikon V1 in gevaarlijk schemergebied 570 380 Sander van der Heide

Aangezien over 2 weken een grotere broer van de V1 wordt uitgebracht, de Nikon 1 V2, hier een korte review van de V1. Dit is de eerste Micro Four Thirds-camera van Nikon. Andere fabrikanten zitten al een geruime tijd op deze markt en Nikon is de een-na-laatste hierin (Canon de allerlaatste). De V1 is niet echt een camera voor de consument die wat serieuzer wil gaan fotograferen, maar ook niet echt voor de professional die er nog een camera bij wil (hoewel deze laatste optie toch het meest logisch lijkt), hij bevindt zich een schemergebied en ik vraag me af of alle reclames met Ashton Kutcher genoeg zijn om hier een succes van te maken. Eén ding is zeker, aan de kwaliteit zal het niet liggen.De V1 wordt verkocht met een 10-30mm kitlens (omgerekend met de cropfactor 2.7 van de CMOS-sensor is dat gelijk aan een 27-81mm lens ). Ik heb zelf een tijdje de 10mm f/2.8 lens gebruikt. Dit leverde naast een meer compactcamera-gevoel ook een beter plaatje op. De resultaten waren eigenlijk boven verwachting. Bekijk deze foto’s maar eens die ik bij de opening van de Apple Store in Amsterdam maakte.

Verder weinig ruis, zelfs bij hoge iso-waardes in dit geval, maar in donkere ruimtes en vooral met de kitlens speelt de kleine sensor parten. De autofocus is redelijk snel voor een camera als deze, dat komt omdat Nikon een hybride autofocussysteem gebruikt, waarbij fasedetectie en contrastdetectie wordt gecombineerd.

De behuizing is volledig van aluminium, heel stijlvol, maar ik mis wel iets van rubberonderdelen. Hij ligt daardoor wat minder prettig in de hand, het aluminium geeft weinig grip. De body biedt ook nog eens weinig ruimte voor knoppen (dus meer functies in allerlei menu’s) en de flitsschoen zit te dicht op de EV-finder. Er valt nog wel een 3,5mm-microfooningang op te vinden. Ondanks deze tekortkomingen, geen slechte nieuwe binnenkomer voor Nikon, deze V1.

De Nikon 1 V2 die 22 november uitkomt is niet een vervanging van de V1, maar meer een soort upgrade. Zo heeft deze wel een betere grip, maar is daardoor ook wat groter. Een snellere focus en meer precisie is zeer aangenaam, net zoals de wifimogelijkheden.

From