Harddiskarchief met BytePac
Harddiskarchief met BytePac https://sandervanderheide.nl/wp-content/uploads/20110822_con_3_Bild.jpg 570 334 Sander van der Heide Sander van der Heide https://sandervanderheide.nl/wp-content/uploads/20110822_con_3_Bild.jpgIk heb op mijn werk en thuis ondertussen een aardige verzameling van USB-schijven weten op te bouwen. Meestal zo’n doosje met 500 GB of 1 TB, van elk merk wel eentje. Ik gebruik ze dan samen met een mediaspeler om films en series te kijken, het afspelen van audiobestanden, opslag voor videoprojecten of als back-up van een computer. Dat telt al gauw aardig op aan losse kastjes, maar ook aan allerlei verschillende stroomadapters. Dan kun je al die kastjes ook nog eens niet goed stapelen, want elk merk heeft zijn eigen maat en vorm en als je dan ook nog de stroomadapter bij het juiste kastje moet zoeken, wordt het toch tijd voor een andere oplossing.Sinds kort werk ik veel meer met losse SATA-schijven zonder een kastje eromheen, gewoon kaal. Ik steek ze dan in een los kastje van Newertech die via USB 3.0 of FireWire 800 is aangesloten en formateer ze tegenwoordig in exFAT (makkelijk tussen PC en Mac te switchen). Om al die schijven netjes te archiveren heb ik een paar doosjes van BytePac aangeschaft, dat is niet alleen een goeie en verantwoorde archiveringsmogelijkheid voor dit soort losse schijven, maar je kunt ze ook nog eens middels een meegeleverd setje rechtstreeks vanuit de doos op je computer aansluiten.
Een basisset bestaat uit drie kartonnen opslagdoosjes en een connectiesetje. Zelfs de verpakking is nog te gebruiken als rekje. De schijven passen netjes in de kartonnen behuizing en er is goed rekening gehouden met ventilatie en het klem zetten van de schijf. Bij het aansluiten van een schijf, komt de schijf schuin op een dubbelgeklapt kartonnen flapje te staan. Ik vraag me af of je hier lang genoeg plezier van kan hebben als je dagelijks de schijven erbij zou moeten houden, maar voor een langere opslag, waarbij je af en toe eens naar een schijf zoekt, is dit ideaal.
Als je een powered eSata-aansluiting op je PC hebt zitten, heb je het meeste plezier van deze constructie met slechts één kabel ertussen. Zo niet, dan zul je de losse voeding met verloopkabeltjes (bijvoorbeeld naar USB 2.0) moeten gebruiken en dat maakt het wat minder aantrekkelijk voor iemand die af en toe even snel een schijf uit het archief wil aansluiten. Heb je de schijven wat minder vaak nodig, dan is dit de ideale, maar ook een mileuvriendelijke oplossing.
Gerelateerd
- Posted In:
- Gadgets & Gear
- Tech