MoSCoW #2 brengt gadgets aan het licht

MoSCoW #2 brengt gadgets aan het licht 900 562 Sander van der Heide

Vorige week vrijdag is de tweede aflevering van mijn gadgetshow MoSCoW online gegaan met als gast Annelies Verhelst. Afgezien van wat technicus, kwamen er 3 gadgets in het licht:  De A-Solar Powerdock, de SONY Smart Watch en de Philips Reading Light.

Aangezien er toch nog wat vragen over de Powerdock binnenkwamen en de SONY Smart Watch morgen bij de Bijenkorf in de aanbieding is, hierbij toch nog even wat kanttekeningen.

De aflevering begint met technieuws, hier nog de links:

  • Firefox OS 
  • Amazon Kindle Paperwhite. Volledige perspresentatie van Jeff Bezos kun je hier bekijken.

En dan de gadgets:

Gadget 1 – A Solar Powerdock.

Ik kreeg vooral wat vragen of dat opladen in de zon wel werkt en niet slecht is voor de accu. Dat laatste is een legitieme vraag, want op alle batterijen, losse accu’s en apparaten met een oplaadbare accu, staat wel een waarschuwing om de batterij niet in het zonlicht te leggen. In dit geval kan het echter wel. De batterij is goed afgeschermd en erop voorbereid, maar dan moet je wel het zonnepaneel natuurlijk in de zon leggen, andersom gaat de waarschuwing wel weer op.

Het opladen in de zon duurt tergend langzaam, 20 tot 30 uur, en dan heb ik het over volle zon. In het raamkozijn de afgelopen dagen kreeg ik ‘m niet vol. Wil niet zeggen dat dit nutteloos is. Het is een extra feature en in een omgeving zonder stroom, zul je er zeker blij mee zijn (en driekwart opgeladen, betekent nog steeds een volle iPhonelading). Daarnaast komt het natuurlijk ook voor dat je zo’n ding soms dagen niet gebruikt en waarom zou je hem dan niet in het raamkozijn langzaam vol laten druppelen.

Via USB is ie trouwens echt binnen een paar uur vol en een lege iPhone is binnen 2 à 3 uur opgeladen. Het is met 6000mAh een krachtig ding, maar dat komt met een prijs. Letterlijk, €79,95 (morgen overigens 59 euro bij de Bijenkorf) en het gewicht, 210 gram, alsof je een tweede iPhone op zak hebt.

Constructie is verder super en je krijgt ook nog een zakje met allerlei verloopjes om naast het dockinggedeelte voor iphone of iPad (die kunnen er namelijk ook in) ook nog andere apparaten via de USB-uitgang op te laden. Al met al de top in losse accu’s

Gadget 2 – SONY Smart Watch.

De Smart Watch ziet er zeker cool uit, minder groot blok aan je arm dan de iPod Nano die ik gebruik en de mogelijkheid om ook gewone horlogebandjes te gebruiken is een slimme set. Prijs is ook acceptabel (normaal €129 en morgen bij de Bijenkorf dus €89) en het gegeven om je dure Smartphone in je broek of tas te laten en belangrijke functies via een OLED-display te regelen is zeer aantrekkelijk.

Reden genoeg voor mij, geen Android smartphone bezittend, eentje te bestellen. De tijd met verschillende wijzerplaten en een paar apps en ik ben blij. Dus niet. De tijd is een ondergeschikt gedeelte en kent maar 1 vorm en, moet voor de eerste keer worden ingesteld via je Android telefoon.

Hou er ook rekening mee dat het apparaat niet veel zelf kan, het is echt een verlengstuk van je telefoon. En dan nog, opnemen of afwijzen van een gesprek kan, maar er zit geen hoofdtelefoonaansluiting met microfoon op om ook te bellen via de SmartWatch (wat wel heel cool was geweest). De apps die zijn te installeren crashen vaak en reageren soms wel en soms niet. En een tweet beantwoorden kan alleen met een standaard tekst. Wel cool is de video app, waarbij je het beeld van je smartphonecamera doorstuurt naar je SmartWatch. Overigens is het wel een open source protocol, dus zelfs apps maken is een mogelijkheid.

Vreemd genoeg heeft SONY gekozen voor bluetooth 3.0, terwijl bluetooth 4.0 juist is gebouwd voor dit soort apparaten met een low energy use protocol. Je zukt dus om de 4 dagen de SmartWatch moeten herladen (met een niet standaard USB-kabel, als gewoonlijk bij SONY)

Gadget 3 – Philips Reading Light

Deze plexiglasledleeslampregel is niet meer in productie, maar nog wel bij verschillende webshops te verkijgen voor rond de 35 euro.

Morgen gaat MoSCoW #3 online met als gast David Lemereis en een bespreking van de iPhone 5.