Alvast de Kobo Touch

Alvast de Kobo Touch 1080 505 Sander van der Heide

De eReader is nog steeds springlevend en, zoals voorspeld, worden ze goedkoper en goedkoper, totdat ze straks gratis zijn. Althans, grote kans dat mijn favoriete eReader, de Kindle, straks ‘gratis’ zal zijn. Jeff Bezos geeft zelf aan dat het apparaat slechts het middel is, niet het doel. De geruchten gaan dat Amazon eind oktober ook zijn vleugels in Nederland gaat uitslaan. Dat zou betekenen dat we de nieuwe  Kindle-line-up die Jeffe Bezos in zijn keynote heeft laten zien (bekijk ‘m hier en wees voorbereid op een tergend langzame Bezos die probeert een Steve Jobs-presentatie te houden, maar charisma kun je niet imiteren blijkt) ook hier verkrijgbaar zal zijn en ik al op voorhand kan zeggen dat alle 5 overtuigend goed zijn, zo niet de beste eReader-ervaring van dit moment.

Tot die tijd is er een ander merk met tevens een eigen eBookstore op de eReader en concurrerend in prijs: Kobo. Nog niet gratis, maar zeker de prijstendens van Amazon volgend. Op 12 oktober zal de eReader-line-up worden uitgebreid met 2 eReaders en daarnaast ook nog een tablet. Wachten tot die tijd is niet echt nodig, want de door mij geteste Kobo Touch is al verkrijgbaar en met €99 de beste deal die je maar kan krijgen. Wat heeft deze ‘looker’ nu al te bieden dan?

De Kobo Touch is al een paar maanden verkrijgbaar in Nederland en werd onlangs in prijs verlaagd. Vooral boekhandel Libris is erg actief in het promoten van het apparaat en ook de nieuwe modellen zijn daar al te bestellen. De Kobo Touch behoudt zijn prijs van €99.

Als instapmodel zal de Kobo mini het straks met een prijs van €79 ook heel goed doen, maar het kleine 5-inch Vizplex-display haalt het toch niet bij het grotere 6-inch eInk-display van de Touch. De Kobo Glo is met €129,95 de duurste van de drie en heeft net zoals de Touch en de Mini een aanraakgevoelig scherm. Libris laat op haar site al weten dat de eerste lichting al in de pre-order is uitverkocht, maar dat een tweede lichting onderweg is. Het grote verschil met de andere 2 Kobo Readers is de verlichting van het scherm. Als je echter nu ook met een gewoon boek niet tegen een verlichtingsprobleem aanloopt, heb je de Glo eigenlijk niet echt nodig.

Dus, ook al moet ik de andere 2 nog reviewen, de Kobo Touch is nog steeds de meest interessante eReader van dit moment. Naast de prijs en het trendy uiterlijk (de achterkant is net als de iPad 1 licht gebogen en met een ruitjes reliëf in 4 kleuren), zijn er nog een paar overtuigende features. Ik laat ze in dit filmpje voorbij komen.

 

Later kwam ik er nog 2 tegen die wat verborgen waren, maar sommigen misschien over de streep zal trekken: internet en Sudoku. Ok, Sudoku is misschien meer een leuk grapje wat je tussen het lezen door misschien even zal spelen, maar de internetfunctie is voor tekstgebaseerde sites prima te gebruiken en ik kon zelfs een tweet achterlaten op mijn twitterpagina.

Volgende maand verwacht ik dus een hoop eReadergeweld en als Amazon op de Nederlandse markt verschijnt, gaat ereading sowieso nog eens extra boomen. Tot die tijd zie ik eigenlijk geen reden om niet nu al de Kobo Touch aan te schaffen. Enige minpuntje voor mij is dat alles met ‘touch’ gebeurt en het ‘omslaan van de bladzijdes’ niet aan de zijkant, met één hand vasthoudend, op een knop kan. Misschien ben ik de enige die zijn eReader in bed leest?