Het beste product van 2012, de alternatieven.

Het beste product van 2012, de alternatieven. 1080 675 Sander van der Heide

CES 2013 zit er weer op en liet zoveel nieuwe trends zien op gebied van consumentenelektronica, dat ik voor Broadcast Magazine 4 bladzijdes vol kon krijgen met wat we in 2013 allemaal kunnen verwachten. Vorig jaar was dat slechts een enkele pagina en eerlijke gezegd, er is in 2012 ook niet echt heel veel bijzonders op de markt verschenen. Begrijp me goed, 2012 was een goed gadgetjaar, maar dat heeft meer te maken met het feit dat de meeste producten in hun uiteindelijke ultieme stadium zijn beland. Verder dan sneller, dunner, lichter en kleiner zijn we eigenlijk niet gekomen. Het invullen van mijn top 5 voor de Beste Product Award 2012  heb ik dan ook anders aangepakt dan mijn collega-journalisten, die daardoor voor mij tot een teleurstellende top 10 resulteerde. Ik heb me gewoon bij elk apparaat of elke dienst afgevraagd: Wat zou ik nou met plezier willen gebruiken, van welk product word ik nou echt blij? Tipje van de sluier: geen Samsung Galaxy S III en geen iPhone 5.

De Top 10 bestond toch voornamelijk uit smartphones, tablets en 1 veel te dure draadloze speaker die nog niet eens zo fantastisch klinkt. De smartphones stuk voor stuk goeie producten. De iPhone 5, voor het eerst dat ik denk: “Ja, dit is de iPhone zoals die moet zijn”. Niet zo zwaar, juiste verhouding, mooi ontwerp, lekker snel. Het heeft wel 5 versies geduurd dat ie op dit niveau is gekomen en om nou gelijk te zeggen dat dit het beste product is van 2012… Als je kijkt naar prijs/kwaliteit, dan wint de Samsung Galaxy S III zeker. 200 euro goedkoper dan de iPhone, lekker snel, lekker licht, maar nog steeds die goedkope plastic feel, een beeldscherm wat groot is, maar de telefoon daardoor ietsje te groot maakt, een beeldscherm wat teveel verzadigde kleuren weergeeft (zoals je hier kunt zien) en niet natuurlijk overkomt. En niet onbelangrijk, een telefoon met Android, een operating systeem wat nooit zo prettig en eenvoudig als iOS zal gaan werken. Men verkoos deze tot de nummer 1. Dit zou geen gezellige blogpost worden als ik de nummer 2 tot en met 10 zou gaan bespreken (behalve misschien de iPad mini op nummer 5), daarom maar snel mijn 5 toppers van afgelopen jaar:

5. SONY HMZ-T2

SONY HMZ-T2

Als je echt goed 3D-films wilt kijken, dan is deze bril de ultieme 3D-ervaring. Het lijkt net alsof je een bioscoopscherm van 18 meter breed ziet. Omdat elk oog een eigen beeldschermpje heeft, heb je totaal geen last van ‘crosstalk’. Ideaal voor gamers die gewoon een goed scherm willen. Nadeel is alleen dat je diep in de buidel moet tasten, hij kost maar liefst €1000. De voorloper, HMZ-T1 probeerde ik samen met Marco Borsato uit, die het indrukwekkend vond, maar wel iets voor gamers….en dat is ie niet.

[jwplayer mediaid=”2020″]

4. Kobo Mini

Voor het eerst dat een e-Ink eReader bij mij een zelfde aantrekkingskracht heeft als een iPad dat kan hebben.. Begrijp me niet verkeerd, ik had de iPad mini misschien wel op 1 willen plaatsen, maar laten we eerlijk zijn, er zijn zoveel 7-inch tablets uitgekomen, de charme is er wel een beetje van af. Vandaar nu de kleinste eReader op dit moment, 5 inch en past perfect in een binnenzak en in je handpalm. Voor 80 euro heb je een volwaardige Koboreader. Zelfs al heb je een Kobo Touch of Kobo Glo, dan is deze als extra on-the-go eReader geen weggegooid geld.

3. Apple iPod Touch

 

iPod Touch & iPhone 5

 

Ik was al onder de indruk van de iPhone 5, de iPhone zoals ie bedoeld is: lekker licht, effectieve schermruimte, snel en prachtig ontwerp. De iPod Touch doet daar een schepje bovenop: weegt maar 88 gram, nog dunner, maar wel hetzelfde 4-inch retinascherm als de iPhone 5 en helft van de prijs. Stop maar met het vergelijken met allerlei Androidtoestellen, in combi met een losse telefoon is dit misschien wel de iPhone-killer waar iedereen naar zoekt.

2. Renault Twizy

 

Renault Twizy

 Misschien wel de grootste gadget die ik heb uitgetest, maar het is een gadget pur sang “iets wat je niet nodig hebt, maar toch graag wilt hebben”. Echt een auto voor erbij, maar wat rijdt dat lekker en goedkoop. Bekijk mijn ervaringen in dit filmpje en je kunt zien dat het gewoon echt een plezier is om hierin te zitten. In de winter misschien alleen niet zo’n groot feest, maar dat hoop ik nog uit te proberen.

1. Philips FWP-3200D

[jwplayer mediaid=”2030″]

Binnenkort een feestje of gewoon op zoek naar een lekkere stevige dockingstation voor weinig? Deze Philips DJ-boombox klinkt goed, kan hard, ziet er indrukwekkend uit, bevat een complete lichtshow, heeft plek voor 2 iPhones/ipods, USB-sticks, microfooningang en alles via een DJ-mixer. Had ik niet verwacht van Philips. Misschien iets overdreven voor een nummer 1 voor afgelopen jaar, maar als je kijkt naar de lol die iedereen met dit ding heeft, dan steekt ie met kop en schouders boven de rest uit. Het is één van de weinige producten die ik dit jaar gekocht heb en waar ik het geld er alweer uit heb gehaald, doordat ik hem spontaan al 3 keer heb verhuurd voor een business event waar de gasten zelf DJ mogen zijn met hun iPhone. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen met een Galaxy S III.

1 comment

Comments are closed.