Fabfilter Saturn

Fabfilter Saturn 1080 619 Sander van der Heide

De (Nederlandse) mannen van Fabfilter omschrijven hun plug-in Saturn als een “Creative Multiband Distortion and Saturation plug-in”. Dat dekt aardig de lading, hoewel distortion vaak iets van scheurende gitaren bij je oproept. Saturn heeft genoeg versterkermogelijkheden, maar lichte verzadiging van een bandrecorder is net zo goed mogelijk.

Fabfilter plug-ins zien er altijd heel slick uit en Saturn is zeker geen uitzondering, in de vertrouwde rode Fabfilterstijl. Op de achtergrond een spectrum analyzer en op de voorgrond een set basiscontrols. De focus komt te liggen op de knop waar je op drukt en hoe dieper je in detail wilt gaan, des te meer je in beeld krijgt. Soms kan het ietsje overweldigend zijn, maar het went als je er een tijdje mee hebt gewerkt.

Fabfilter Saturn Tremolo

Saturn heeft verschillende distortiemogelijkheden. Lichte buizen- of bandverzadiging, gitaarversterkers, bitcrushers of allerlei weirde oversturings effecten. Maar door creatief te zijn, kun je er eigenlijk veel meer mee en heb je best veel tools tot je beschikking: equalizer, compressor, XLFO, Envelope Generator, Envelope Follower, Mid-Side Processing, 6 multibanden, XY-controller, modulatieslots en dat alles valt op vele manieren te combineren. Het mooie is dat je echt voor een heel heftig effect kan gaan, maar ook op het gebied van mastering en het enhancen van je sounds hele bruikbare resultaten kan halen met de Saturn.

Ik ken geen audiotool waar je zoveel kanten mee op kan als Saturn. Van lichte bandcompressie en bandverzadiging tot gitaarversterkers en hele vreemde effecten. Maar zelfs voor het aanpassen van EQ over gedeeltes van een signaal of compressie op een bepaald gebied van het spectrum. Hoe langer je ermee experimenteert, hoe wilder je dromen worden. Het enige minpuntje zou dan zijn dat er zoveel mogelijk is, dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn de presets mooie startpunten om verder zelf aan te passen (alhoewel deze vaak bij mij ook de eindpunten waren, zo goed zijn de presets).

Fabfilter Saturn 8bit

Videotutorialmaster Dan Worrall heeft speciaal voor de Saturn een 11 minuten durende video gemaakt, waarin hij alle facetten langsloopt, werkwijze behandeld en toepassingen laat zien en horen. De moeite waard om een idee te krijgen wat deze ogenschijnlijk simpele plug-in allemaal kan. Niet voor niets dat Fabfilter deze video ook op de productpagina van Saturn heeft geplaatst.

[jwplayer mediaid=”2045″]