Een app voor opa, Live TV Kijken

Een app voor opa, Live TV Kijken 1080 810 Sander van der Heide

Voor de tweewekelijkse TV-gids Totaal TV schrijf ik elke keer een minitest. Meestal een TV, mediaspeler, soundbar of een andere TV-gerelateerde gadget, maar voor nr. 6 (22 maart t/m 4 april) voor het eerst eens een app, namelijk Live TV Kijken. Deze app staat al maanden in de App Store top 10 van betaalde apps en ik had nog nergens iets over de achtergrond van de app gelezen, dus ging ik op onderzoek.Live TV Kijken - beginschermLive TV Kijken wordt gemaakt door het Nederlandse Picathartes. Net zoals de website is de info over dit bedrijf heel summier en je zou al gauw kunnen denken dat we te maken hebben met één of ander duister bedrijfje met illegale activiteiten. Zo zie je maar wat een effect beperkte informatie en een simpele website op je beoordelingsvermogen kan hebben. Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en via de website een kort berichtje gestuurd, met het verzoek wat vragen te kunnen stellen voor een klein artikel. Binnen een paar minuten kreeg ik een reactie van Maurice of ik  “contact wilde opnemen met zijn vader”. Oftewel, Live-TV-Kijken, de top-10 apphit van dit moment, wordt gemaakt door Maurice en Bas, twee broertjes van 14 en 15 jaar oud.

Alles valt opeens op zijn plaats: de uitstraling van de website, de beperkte info, het ontbreken van persberichten en vooral, de heerlijk oprechte antwoorden en pretenties van de twee broers. Na een gesprek met vader spreek ik dan Maurice. “Ik heb voor mijn verjaardagsgeld in april 2012 een Developers-account bij Apple gekocht. Eerst wilde ik een spelletje maken, Greeny-Jump. (deze naam is als developersnaam nog terug te vinden in de App Store). Dit spelletje werd echter niet goedgekeurd door Apple. Een tijd later gaf mijn opa aan dat hij tijdens zijn vakantie een bepaald TV-programma wilde volgen, maar geen manier had om het daar te bekijken. Ik heb toen voor hem de eerste versie van Live-TV-Kijken gemaakt, zodat hij gewoon op vakantie via een 3G-netwerk TV kon kijken (Er zijn wel meer TV-apps, zoals die van de NPO, kabelaanbieders of onlangs van de KPN, maar deze hebben bepaalde restricties voor het gebruik). Met alle ervaring die ik had opgedaan met het programmeren van Greeny Jump, heeft het me maar 2 dagen gekost om de eerste versie van Live-TV-Kijken voor hem te maken. Het duurt eigenlijk nog langer om een aanvraag bij Apple in te dienen dan het programmeren zelf.”

De opbouw van de app is eigenlijk heel simpel: Het doorsturen van live TV-streams die via internet beschikbaar zijn. Elke stream krijgt een plaatje van de zender en wordt ondergebracht in een categorie. Er lopen dus geen grote servers en encoders om rechtstreeks van TV de zenders te encoderen en in verschillende bitrates door te sturen. Het is dus een grafische schil met linkjes naar een stream die in de app vertoond kunnen worden.

Live TV Kijken - TLC Zweedse ondertitels

De twee broers hebben ondertussen rond de duizend streams gevonden, in zeer uitlopende kwaliteit. Een selectie hiervan vind je terug in de app. Zo kan het dus ook zijn dat er van een bepaalde zender gewoon geen stream beschikbaar is of alleen een stream met Zweedse ondertitels. Als iemand op zoek is naar een bepaalde zender, gaan zij op zoek en eenmaal gevonden wordt deze in de testpagina geplaatst. Hoelang de stream daar blijft staan, ligt aan de kwaliteit en de beschikbaarheid.

Live TV Kijken - Live EventsNaast live-TV zijn er nog 2 aparte kanalen: Live-events en VOD (Video On Demand). Live-events is een hele slimme aanvulling, een TV-zender is een gegeven, maar elke keer als er een bepaalde sportwedstrijd is of een concert, kun je nu voortaan naar deze app gaan en kijken of deze is aangevuld. Wel meer werk voor de broers, wat naast het huiswerk misschien wel eens teveel zou kunnen worden, maar scheelt je een hoop gezoek naar de juiste stream. Misschien slim dat er via een Facebook-kanaal of gewoon via de website, kan worden vermeld welke events wanneer zijn te bekijken. Niet alleen handig voor de huidige gebruikers, ook slim als marketingmiddel. Het VOD-gedeelte is tijdelijk offline, maar een maand geleden trof ik daar in ieder geval twee seizoenen van “House of Cards” aan.

Brengt mij gelijk bij het gedeelte waar ik me zorgen over maak. Ja, zorgen, want ik kan dit soort enthousiaste acties van 2 tieners alleen maar toejuichen, alleen ben ik bang dat er op het juridische vlak wel wat teleurstellingen op komst zijn. Uiteindelijk gaat het hier om het opnieuw openbaar maken van auteursrechtelijk werk. Daarnaast wordt voor de app geld gevraagd, wat ik me zeer goed kan voorstellen, maar dat betekent dat niet alleen auteursrechtelijk werk openbaar wordt gemaakt, er wordt ook nog eens geld voor gevraagd. Als je dan bedenkt dat je normaal voor HBO een maandbedrag moet betalen en deze nu gratis kan bekijken in deze app, dan valt het moeilijk te verdedigen dat de stream ergens op internet te vinden is en alleen wordt doorgelinkt (zelfs als het gaat om een stream die niet door de originele zender gratis wordt vertoond). Stel dat het alleen om hyperlinks zou gaan, iets wat onlangs in een arrest van het Europese Hof is toegestaan, dan zouden dit alleen maar links naar de officiële stream mogen zijn. Een link naar een illegale stream of in het geval van VOD, link naar illegale content, is echter ook discutabel. Leidraad blijft, is er sprake van nieuw publiek?

Live TV Kijken - commerciële zendersDe app staat sinds september 2013 in de App Store (en niet alleen in Nederland, wat voor landgenoten over de gehele aardbol een uitkomst is) en staat in Nederland haast onafgebroken in de top 10. Een prestatie op zich. Het verbaast me alleen dat er nog geen één van de rechthebbende actie heeft ondernomen. Alleen 538 heeft de jongens verzocht om de webcamstream vanuit de studio uit de app te verwijderen (iets wat de jongens ook meteen hebben gedaan).

Wat er ook in de toekomst staat te gebeuren, Maurice en Bas hebben nog vele ideeën voor de app die volgens hen nog nergens bestaan. Drie andere apps staan al klaar om wereldwijd uit te brengen en zijn ook naar eigen zeggen, uniek. Ik ben dan ook enorm benieuwd wat er te wachten staat. Het zal in ieder geval een uitdaging zijn om naast het schoolwerk ook nog tijd te vinden voor apps en in dit geval dan niet om ze te spelen.