Pioneer DDJ-WeGo2 is breed inzetbaar, maar met 5 minpunten

Pioneer DDJ-WeGo2 is breed inzetbaar, maar met 5 minpunten 1080 791 Sander van der Heide

De DDJ-WeGO2 is een DJ-controller-mixer-audio-interface voor PC, Mac, iPad of iPhone. Voor de beginnende DJ een ideale all-in-one, maar voor de pro en semi-pro toch een hele interessante optie. Toch zijn er 5 beperkingen die absoluut meegenomen moeten worden als tegengewicht op alle pro’s, een enkele kan zelfs een dealbreker zijn.

Vreemde is dat ik in andere recensies lees dat de WeGO2 een perfect apparaat is voor een ‚DJ on a budget’. Een gemiddelde prijs van €349 is voor een complete DJ-set niet duur, maar meer dan een verdedelde audio-interface met wat MIDI-functies is het ding eigenlijk niet en dan is €349 best veel geld, als je afsteekt tegen de €185 voor een Native Instruments Traktor Kontrol Z1.

Het grote verschil met de WeGO is de ondersteuning van iOS-apparaten. Je kunt echt elke iPhone, iPad of iPod aan de WeGO2 hangen, mits, en dat is gelijk beperking nummer twee, deze een Lightning aansluiting bezitten. Denk ook niet dat je er met een verloopje naar de 30-pins dockconnector er wel bent, het apparaat wordt gewoon niet herkend.

In de doos zit gelukkig wel een Lightning-kabel, met aan de ene kant de lightningplug en aan de andere kant een eigen aansluiting van Pioneer. Mocht je de kabel dus kwijt zijn of vergeten mee te nemen bij een gig, laat dan maar zitten, je hebt echt deze kabel nodig.

Als je de WeGO2 met een iPad/iPod/iPhone verbind, zul je wel met een externe bron de WeGO2 van stroom moeten voorzien. Gelukkig geeft haast elke USB-lader met een USB-plug genoeg stroom. Dat deze niet wordt meegeleverd, a la, maar dat je iOS-apparaat niet wordt opgeladen is echt een groot gemis. Op klussen waar ik 4 tot 6 uur achter elkaar draai, zou ik het risico niet willen nemen om de set met een lege iPad te eindigen.

Het laatste is de software. Voor de computer is dat geen probleem. Virtual DJ wordt meegeleverd, maar ook als je al gebruik maakt van Traktor of Serato, is de WeGO2 als audio-interface en controller in te zetten. De beperking ligt bij gebruik in combi met de iPad: alleen het nog aan te schaffen programma DJay werkt samen met de WeGO2 (en de videoversie, VJay), een andere app ‚ziet’ de WeGo gewoon echt niet. Zelfs het eigen Rekordbox werkt er niet mee samen.

DDJ_Wego2_K_top_MEDIUM_GNF

Zijn er dan nog wel pro’s te vinden? Absoluut. De afwerking en constructie is echt Pioneer. Robuust, maar toch lichte bediening, mooi compact, maar toch nog overzichtelijk. Klankkwaliteit van de DA-converters is geen CDJ2000-kwaliteit, maar desondanks stevig en vol. Dat handvat lijkt wat knullig, maar feit is dat je dit ding zo oppakt, ergens neerzet, iPhone inprikt en met weinig ruimte inneemt een volwaardige set kan neerzetten (weliswaar in de tijd dat je nog spanning genoeg hebt voor je iPhone).