Focus op Robocop

Focus op Robocop 800 533 Sander van der Heide

 

Vanavond gaat Robocop, de remake van de 1987 blockbusterhit van Paul Verhoeven, in de Nederlandse bioscopen in première. Afgelopen vrijdag mocht ik hem in de voorpremière op IMAX-formaat bekijken en er zijn twee redenen om de film te gaan kijken en een heleboel om dat niet in IMAX te doen.

1174829 - ROBOCOP

Eerst maar even de redenen om dat wel te doen. Allereerst is het een vrij goeie remake. Er is niet geprobeerd het origineel enorm te overtreffen met nog meer effecten, eerder is er wat meer diepgang aangebracht. Nog duidelijker komt naar voren dat je niet ‘je lichaam’ bent, maar wat je lichaam aanstuurt. Als dan ook nog op een gegeven moment je hersenen worden aangestuurd door een chip, waardoor je denkt dat jezelf allerlei handelingen in een gevecht uitvoert, komen de ethische vragen om de hoek. Verder gewoon mooi knalwerk, gave robotsuits en robotgevechten.

Reden 2 is Focus en dan wel de Nederlandse band van Thijs van Leer. Niets vermoedend kijk ik naar de film en komt er opeens een scène langs, genaamd “Field Test”. Hierin worden de effecten duidelijk van die aangebrachte chip in Alex Murphy (het menselijke gedeelte van Robocop). Er volgt een vechtscène met een super vette track eronder en als opeens het gejodel van Thijs begint, herken ik ‘m: Hocus Pocus van Focus. Wat een superkeuze, het werkt enorm goed in deze scène, check zelf maar:

Gelijk maar even met Thijs gebeld, want hoe werkt zoiets. Gebruiken ze gewoon zo’n track en krijg je als artiest later te horen dat iemand je nummer heeft gebruikt.

Thijs: Nee joh, hier is wel een aantal maanden aan gewerkt.
Sander: Maar wie kwam met het idee?
Thijs: Waarschijnlijk de regisseur, maar degene die het voor elkaar heeft gekregen is mijn uitgever, Willem van Kooten. Dat regelde hij toen ook met die commercial van Nike en nu dus in de film Robocop. Ik moet hem zelf overigens nog kijken, zit de track er helemaal in?
Sander: nou, niet de volledige 6 minuten, maar zeker 2 minuten
Thijs: Inclusief het jodelen?
Sander: Inclusief het Jodelen
Thijs: grappig hoe zoiets kan lopen. Het nummer heb ik heel snel geschreven en wilde gewoon een titel die rijmde op Focus. Dat werd dus Hocus Pocus.

Als laatste nog even IMAX. Tja, wil ik ook niet teveel woorden vuil aanmaken, maar zoals je weet, in Nederland is er geen echte IMAX bios, alleen een IMAX-ervaring. En als je dat dan doet, doe dat dan niet op 2K, je ziet gewoon de pixels uitvergroot voor je ogen. Dan ook nog het feit dat het origineel niet op IMAX-formaat is geschoten en dat dit uitvergroot en afgesneden is naar de verhouding van IMAX. Jammer, want het origineel is geschoten in 5K-resolutie. Een 4K-release was toch een makkie geweest?