Wacom Bamboo piept niet meer

Wacom Bamboo piept niet meer 570 380 Sander van der Heide

Een pentablet wordt vaak gebruikt door mensen die veel aan fotobewerking doen of zoals bij mij, tijdens videobewerking. Dat de combinatie van pen en tablet het perfecte alternatief is voor een muis, wanneer je last krijgt van RSI, is zelfs bij de meeste ergotherapeuten niet bekend. De houding van je hand als je schrijft is namelijk een stuk minder belastend dan een kwartslag gedraaid over een muis heen. Ikzelf gebruik naast een muis ook nog erg vaak de touchpad van mijn MacBook. Ook dit is niet ideaal, je hand ligt dan meestal te hoog en naar binnen gericht. Je armen recht naar voren, oftewel de touchpad naast je laptop zou dan beter zijn. Met de Wacom Bamboo Pen & Touch, de naam zegt het al, krijg je het beste van deze twee werelden tot je beschikking, één tablet waar je zowel met je vingers als met de tabletpen op kan werken. Ik heb de Wacom Bamboo Fun S Pen & Touch een tijdje gehad. Deze lijn is in het zilver uitgevoerd, wat mooi matcht bij mijn MacBook, de standaardlijn is zwart.

De ‘S’ staat voor small (28cm x 18cm), er is namelijk ook nog een medium type verkrijgbaar (35cm x 21cm). Ik vond small een goeie maat, waarbij ik mijn hand niet zoveel hoefde te bewegen, bij medium moet je al gauw meer schuiven, maar het is vrij persoonlijk en ook de toepassing is van belang.

De ‘fun’ slaat op wat extra software die voor dat tientje verschil extra wordt meegeleverd, zodat je wat plezier kan maken met Adobe Photoshop Elements en Artrage. De mediumversie heeft daarbij ook nog het programma Corel Painter Essentials, zodat je op het gebied van tekenen je creatief kan uitleven. De tablet kan 1024 drukniveauverschillen meten, wat over het algemeen meer dan genoeg is. Nieuw is de mogelijkheid om in plaats van de USB kabel draadloos te werken. Hiervoor heb je wel een uitbreidingssetje nodig van een batterij en een USB-zendertje. Kost je slechts 40 euro extra. De grootste verbetering met de oude types was voor mij het geluid. Het geluid? Ja, het geluid! De oude Wacom Bamboo had bij elke versie tot nu toe nog een LEDverlichting die een ultrahoge pieptoon veroorzaakte. In een studio is dat niet echt handig en het gaat irriteren. Ik heb het niet meer waargenomen, maar hoop niet dat het iets is wat na een tijdje weer komt opzetten.

Werken met de pen is zoals gewoonlijk heerlijk en in vergelijk met vorige types ligt alles nog beter in de hand en is de tablet weer wat dunner. Met je vingers reageert het net niet zo soepel als op de Magic Trackpad van Apple, deze voelt ook wat prettiger aan je vingers. Je kunt overigens niet tegelijkertijd met de pen en je vingers op de tablet, maar met rechts schrijven en vervolgens met links een knijpbeweging maken om uit te zoomen gaat wel een stuk sneller dan even naar het toetsenbord grijpen. Mocht je de ‘touch’-functie overbodig vinden, dan is de standaard Bamboo Pen misschien een optie, het scheelt je weer een paar tientjes. Het trendy labeltje aan de zijkant had van mij wel weggelaten mogen worden. Dat is zo’n modeverschijnsel op dit moment, elke accessoire heeft wel zo’n merklabeltje. In dit geval kun je er in ieder geval je styluspen nog in opbergen.

Prijzen: Pen & Touch €89, Fun S Pen & Touch €99, Fun M Pen & Touch €199, Pen €59,95.

2 comments

Comments are closed.