Een iPad voor gaming

Een iPad voor gaming 922 573 Sander van der Heide

Van de week kreeg ik een specifieke vraag van één van mijn neefjes: Welke iPad kan ik het beste kopen als ik er vooral op wil gamen? Gelukkig zijn er 2 gegevens die het antwoord makkelijk maken:Hij weet wat hij ermee wil doen, tegenover het bekende „ nou gewoon, een beetje email, websurfen, filmpjes kijken, foto’s inladen en spelletjes spelen”.

Hij wil een iPad. Geen tablet, maar specifiek een iPad. Alle Androids en exotische alternatieven vallen dus af, blijven er 20 verschillende iPad-versies over om uit te kiezen. Laten we dan de prijs even buiten beschouwing, zijn er nog 3 punten waar je op moet letten en rolt er eenvoudig een winnaar uit, met een goeie runner up.

Processor

De iPad Air en iPad Mini Retina hebben beiden een 64-bits A7-chip, de iPad (ook wel iPad4 genoemd) heeft een A6X-chip en de iPad mini A5-chip. De A7 is de enige 64-bits chip, maar heeft nog een groot verschil, de losse M7-bewegings-coprocessor, zodat de accelerometer nu de hoofdprocessor ontlast, net zoals bijv. een goeie losse grafische kaart dat doet in een game computer. Dan zijn er ook nog games die specifiek gebruik maken van de nieuwe 64-bitsstructuur, zoals Infinity Blade III, EPOCH, Total Conquest en Call of Duty: Strike Team. In de toekomst zullen daar veel meer games bijkomen. Oftewel, die A7-chip is zeer krachtig, erg snel en haast wel een must voor een gamer.

Call of Duty: Strike Team

Gewicht

469 gram tegenover 659 lijkt misschien weinig, voor mij is het de doorslag om de iPad Air nu echt veel te gebruiken als mediatablet, websurfer of het lezen van tijdschriften en boeken. Eigenlijk alles waarbij je continu de iPad in je hand houdt heeft er baat bij, ook gamen dus. De iPad Air is ook nog eens dunner en compacter dan zijn voorganger (zie foto’s).  De enige iPad die misschien nog prettiger in de hand zou kunnen zijn voor gamen, is de iPad mini. Je levert echt wel in op schermgrootte, 1,8-inch op de 9,7 van de iPad en iPad Air.

iPad Air op iPad 4

Geheugen

Omdat de iPad geen geheugenslot heeft, zijn er zoveel verschillende vaste configuraties aan iPads. Betekent ook dat je je keuze van te voren wel overwogen moet maken. De instapversies hebben 16GB, maar daarvan wordt al zo’n 3GB gebruikt door iOS7. Een paar games binnenhalen als Infinity Blade III (1,8 GB) of FIFA 14 (1,18 GB), dan gaat het hard. Om alles soepel te laten verlopen op je iPad (vooral als je gaat updaten) is 10% tot 15% vrije geheugenruimte aan te raden, reken dan maar uit.

De winnaar is…

Afgaande op bovenstaande punten, blijft er eigenlijk maar één geschikte iPad over. De iPad Air Wi-fi 32 GB (€569). Deze heeft de A7-chip, heeft een 9,7-inch scherm en ligt lekker licht in de hand. Het geheugen van 32GB is ruim voldoende als je video’s en foto’s ook ergens anders kan opslaan en niet je hele iPad vol zet met veel zware games. De 3G-optie is eigenlijk niet meer nodig, er is eigenlijk overal wel wifi tegenwoordig en mocht dat er niet zijn, kun je nog altijd je internetverbinding van je iPhone als hotspot delen. Mocht alleen nu nog het budget dwars zitten, dan zou ik niet kijken naar een iPad 4, maar de iPad mini Retina 32GB (€479). Het scheelt misschien maar 90 euro, maar je levert eigenlijk alleen maar in op schermgrootte. Verder krijg je er zelfs een lichter en nog meer hanteerbaarder toestel voor terug.