10 toppers in Apple’s OS X Yosemite versie 10.10

10 toppers in Apple’s OS X Yosemite versie 10.10 1080 810 Sander van der Heide

Gevoelsmatig betaal ik liever een symbolisch bedrag voor de belangrijkste software op mijn computer en sinds Apple OS X gratis weggeeft kan ik dan ook moeilijk zeggen dat ik me bekocht voel. Dit jaar voel ik me zelfs bezwaard. OS X Yosemite komt met zulke mooie veranderingen en extra Apps die me bij het gebruiken al aardig wat geld gaan besparen. Dit worden 10 zware weken wachten op versie 10.10 van OS 10.

OS X Mavericks, de door Apple vorig jaar uitgebrachte gratis update, leek met een nieuwe naamstelling en paar nietszeggende apps, weinig toe te voegen aan OS X Mountain Lion. Onder de motorkap bleek echter de grote verandering. Functies als Timer Coalescing, App Nap en Compressed Memory, zouden alles soepeler, efficiënter en sneller moeten laten verlopen. Voor mij was het een jaar met meer OSX-problemen dan ooit. Nou tart ik mijn Macs meestal wel tot het uiterste, maar ik was blijkbaar niet de enige met een hoop crashes en onverklaarbare verschijnselen.

Of er onder de motorkap ook dit keer gremlins zijn te vinden is nog maar de vraag, maar dat er een hoop veranderd is, wordt wel duidelijk als je ziet wat er allemaal aan de buitenkant is aangepast en toegevoegd

1. Design

osx yosemite design menu

Waar voorgaande jaren OS X per versie steeds onduidelijker werd, denk ik dat het doorvoeren van de simpele platte stijl van iOS7 in OS X een hele goede zaak is. Bij Mavericks lijkt het dat al die doorzichtige menu’s op elkaar een fout in het systeem is, in Yosemite lijkt het juist meer een geheel te vormen, maar niet weg te vallen. Zelfs de Dock ziet er minder chaotisch uit, dat ik denk dat ik die weer ga gebruiken.

osx yosemite design dock

 2. Safari

Als er maar één app is waar ik niet zonder kan, dan is het wel Safari. Tot voorheen was dat Google Chrome, maar die crasht bij mij in Mavericks continu, dus houdt ik het maar bij de meegeleverde browser. Er zijn nog steeds aardig wat verbeterpunten die Safari van Chrome kan overnemen (YouTube werkt niet altijd even vlekkeloos en je kunt niet bekijken welke websites openstaan in je iPhone en iPad), maar de nieuwe versie lijkt daar in combi met wat nieuwe eigenschappen, verandering in te brengen.

De strakke toolbar met al je favorieten in het zoekveld weggewerkt, zorgt voor meer rust en ruimte op  je beeldscherm. Maar vooral de nieuwe Tab View is iets wat ik nu al goed zou kunnen gebruiken. Ik heb soms wel 40 to 50 websites open staan en sommigen zijn zo verborgen, dat ik ze soms wel 3 keer op verschillende plekken open heb staan. Net zoals je nu in de finder al je windows in één opslag kan zien, kan dat straks ook in Safari. Maar het wordt beter. Niet alleen de geopende webpagina’s op je computer, maar ook die op je iPhone en iPad krijg je te zien.

apps_safari_tabs

De zoekfunctie is uitgebreid naar diensten als Wikipedia, Maps en iTunes, maar in de praktijk zal moeten blijken hoe goed site werkt t.o.v. wat Chrome nu al heeft te bieden. De Javascript Engine is verder geoptimaliseerd en het stroomverbruik is naar beneden gebracht, wat betekent dat een web app als Netflix 2 uur langer op je laptop gekeken kan worden op één batterijlading. Snelheid en batterijverbruik is iets wat ik in de beta graag aan een test ga onderwerpen.

3. Mail Drop

Mail Drop is Apple’s antwoord op olinediensten als WeTransfer en Hightail (voorheen YouSendit). Je kunt tot maar liefst 5GB aan data als een attachment meesturen, gewoon vanuit het Mail Programma. Geen losse app, niet vanuit een browser, maar wel via de server van Apple. Zodra je op ‘verstuur’ drukt, worden attachment en bericht gescheiden en wordt de daya op een externe server van Apple geplaatst. Als de ontvanger ook een Mail-gebruiker is, krijgt hij de attachment zien, alsof het een klein Word-document is. Apple heeft alleen nog niets losgelaten over eventuele prijzen of dat die attachments voortduren worden opgeslagen (een abonnement van WeTransfer kost namelijk €99).

Maildrop

4 Markup

Nog een leuke aanvulling in Mail is Markup, een functie die lijkt op de aantekeningen die je in Preview als kon doen, maar nu rechtstreeks in een email zijn te maken. Hiermee vervang je in feite Skitch van Evernote. Ik ben vooral benieuwd naar de handtekeningen die je in een formulier kan plaatsen. Ik gebruik hier nu PDF-editors als FormulatePro voor, maar zou het liefste rechtstreeks in een email mijn handtekening plaatsen. Even op de tablet een goeie handtekening zetten en dan versturen.

apps_mail_signature

5. Messages

iMessage is eigenlijk één grote chaos, maar bovenal vaag. Toch gebruik ik het liever dan WhatsApp. In theorie zou je op al je apparaten alle berichten binnen moeten krijgen, verstuurd vanuit een iPhone, iPad of vanuit je Mac. Antwoorden kan ook op die manier en als de ontvanger ook overal met iMessage werkt, zou je de berichten weer moeten zien. Toch komen geregeld berichtjes niet aan, worden niet verzonden, worden alleen als sms-verzonden of worden een dag later ontvangen, maar dan bijv. weer op één apparaat.

apps_messages

Hoe soepel de nieuwe versie gaat werken, dat kan ik niet zeggen, maar de integratie van SMS in iMessage lijkt me het bovenstaande niet meteen oplossen. Als het werkt, is het een aanvulling die iMessage weer op de kaart zet tegenover Whatsapp. Alleen het toevoegen van personen in een conversatie maakt me wat huiverig, dit is een functie in Whatsapp die ik erg irritant vind, maar blijkbaar iets waar toch vraag naar is.

6. iCloud Drive

apps_finder_icloud

Op de plek waar je in dit menu iCloud zit staan, heb ik nu Google Drive en Dropbox staan. Beiden betaald, beiden met ongeveer 100 GB opslag. Ook hier nog geen prijzen bekendgemaakt, maar ze zullen zeker competitief zijn.

7. Airdrop

Airdrop

Toevallig wilde ik laatst vanuit mijn iPhone een bestandje overzetten naar mijn Macbook en kwam erachter dat dat alleen kan via een externe app of via mail of dropbox. Met Airdrop kun je nu niet alleen vanuit een Mac iets naar een andere Mac versturen, maar ook naar iOS-apparaten.

8. Handoff

Handoff

Handoff gaat nog een stapje verder en laat je schakelen tussen Mac, iPad of iPhone, werkend aan het zelfde document. Dit werkt in Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Maps, Messages, Reminders, Calendar, en Contacts. Je begint op je Mac met een spreadsheet in Numbers en typt de gegevens in op een iPad. Zeker voor websites ideaal.

9. Instant Hotspot

Het delen van je 3G-internet van je iPhone naar een Mac was wel mogelijk, maar zorgde voor paar kleine handelingen. Instant Hotspot maakt het zo makkelijk, je hoeft je iPhone niet eens uit je zak te halen. Vraag ik me wel af hoe veilig deze verbinding is.

ios hotspot

10. Gratis

Zoals gezegd, ik betaal liever een symbolisch bedrag voor een appkiller als deze OSX-release dit keer is, maar Apple laat op deze manier wel zien hoe ze blijft geloven in dit 13-jaar oude UNIX OS. De integratie met iOS wordt steeds dieper en qua functies is dat alleen maar toe te juichen. Hoop ik alleen dat dit betekent dat het niet alleen overzichtelijker gaat worden, maar ook meer vlekkeloos gaat verlopen dan wat we in Mavericks nu nog zien. Op naar de beta dus!

 

 

 

 

3 comments
  • Martijn Swier

    hey Sander,
    volgens mij zijn die iCloud prijzen wel genoemd, volgens mij was het een paar dollar voor 200 gb per jaar. Behoorlijk goedkoop in ieder geval.
    En die handtekening kon je al doen via Voorvertoning, je scant dan een handtekening in met je webcam. Granted, niet in Mail oid, dus die optie is wel cool :).

Comments are closed.