Raiders of the lost ark BW

Raiders Revisited

Raiders Revisited 1080 458 Sander van der Heide

Onlangs heb ik samen met mijn kinderen “Raiders Of The Lost Ark” weer eens bekeken (voor hun eigenlijk de eerste keer en voor mij de tigste keer).  Wat me opviel, nu ik zo’n 800 films verder ben nadat ik Raiders voor het eerst heb gezien, is hoe tijdloos deze film is (en eigenlijk alle films van regisseur Steven Spielberg). Alhoewel de special effects niet meer te vergelijk zijn met de films die mijn kinderen tegenwoordig zien, waren ze toch erg onder de indruk. De kracht zit hem niet, zoals we toen dachten, in de special effects, maar in de ‘staging’.

Gisteren plaatste regisseur Steven Soderbergh een blogpost op zijn website, waar hij uitlegt wat ‘staging’ inhoudt. Kort gezegd is ‘staging’ de compositie van de scènes, de plaats van alle voorwerpen, de belichting, de beweging van de acteurs, de timing, de plek van de camera en hoe een shot wordt gesneden en zelfs hoe deze niet wordt gesneden. Als je daarop let in de film, merk je pas hoe briljant deze film in elkaar zit. Om het makkelijk te maken alleen op ‘staging’ heeft Steven een zwartwit versie van de film gemaakt, waarbij al het geluid heeft weggelaten en zelf een soort van soundtrack erbij heeft geplaatst, zodat je niet wordt ‘afgeleid’ door de geluidseffecten, muziek en dialogen. Aangezien Steven ook wel door heeft dat hij onrechtmatig gebruikt maakt van het materiaal (ook al is het voor studie), heeft hij de vimeo-video zo ingesteld dat deze alleen op zijn site is te bekijken. Zolang deze beschikbaar is kun je deze hier bekijken.

Onderstaande video laat 2 van de langste ‘single shots’ in de film zien, als editor moet je soms het inzicht hebben om juist niets te doen.