AIAIAI hoofdtelefoons (review)

AIAIAI hoofdtelefoons (review) 1080 720 Sander van der Heide

Als ik het heb over een pakketje schroot met een dun laagje chroom, dan heb ik het niet over vriendschap, maar over de immens populaire koptelefoons Beats by Dre. De trendy ontwerpen, de verbintenis van Dr. Dre en de hele marketing eromheen staan garant voor het dunne laagje chroom, het pakketje schroot de afschuwelijke trommelvliesbeschadigende sound van dit wanproduct. Ook al vraagt men €200 euro voor een overdreven laag met een schel hoog in een gammele glansende plastic constructie, blijkbaar heeft men het ervoor over.

De Deense firma AIAIAI richt zich in feite ook op trendy mensen die onderweg een goeie sound uit hun iPhone willen horen, liefst met de mogelijkheid om ook je telefoongesprekken te beantwoorden en met een simple en elegant ontwerp. Gooi daar nog eens de doelgroep DJ’s erbij en je hebt een product nodig wat aan aardig wat eisen moet voldoen. Voor Broadcastmagazine heb ik de TMA-1 en The Pipe getest.

DJ’s hebben met veel “omgevingslawaai” te maken en de TMA-1 kan dan ook kneiterhard zonder dat je iets hoort oversturen. Hard hoeft natuurlijk niet altijd, want het is een gesloten systeem, wat meehelpt voor het strakke laag wat ze weergeven. Het geluid heeft iets doffigs als je op zacht volume draait, maar is totaal niet vermoeiend en bij hard draaien doet het niet zo’n pijn. Verder is het opmerkelijk transparant met een mooi stereobeeld. Niet zo gehypt, maar eerlijk. De oorkussens zitten trouwens niet om je oren, maar op je oren. Heel comfortabel, ook na een uur luisteren.

Of ze trendy zijn, moet je zelf maar bepalen, maar aan de website te zien omarmt de DJ-scene dit merk. De kabel en oorkussens zijn makkelijk vervangbaar en er is ook een speciale transportzak beschikbaar. De constructie voelt degelijk aan en heeft een retrodesign, wat een ietwat serieuze uitstraling oplevert. Voor bijna dezelfde prijs als een Beats by Dre heb je het dubbele van de sound. Er is nu ook een speciale Fool’s Gold edition, met een geel krulsnoer zonder microfoon.

Stop je toch liever iets in je oren (compacter en blijft beter zitten bij het sporten), dan heeft AIAIAI ook hele goeie in-ears voor een zachte prijs. Ik gebruik nu al een tijdje The Pipe en moet zeggen deze niet tegenvalt. Er wordt gebruikt gemaakt van heel licht, maar stevig rubber. Niet alleen als huls voor het snoer, maar ook in de verbindingsstukken en de microfoon/afstandsbediening. Heb je vaak last van een afgebroken plug of eentje die slecht contact maakt, dan zul je dat hier niet hebben. De plug staat onder een hoek van 90 graden en is flexibel.

De klank van The Pipe is ook verassend goed. Het geluid is erg “recht” te noemen, oftwel geen uitschieters of curves in het hoog of in het laag. Net zoals de TMA-1 is The Pipe ook transparant met een mooie stereospreiding. Het enige nadeel, maar dat is heel persoonlijk, is dat de siliconen dopjes na een uurtje wat gaan irriteren. Voor 60 euro een hele goeie aankoop.

3 comments

Comments are closed.