SONY NEX-7 (review)

SONY NEX-7 (review) 1080 874 Sander van der Heide

De NEX-7 is op dit moment een gewilde camera, maar dat is niet de enige reden dat ie slecht verkrijgbaar is. De overstromingen in Thailand hebben naast de harddisk-productie ook zijn tol geëist bij de fabricage van dit spiegelloze topmodel van SONY. Voor Broadcastmagazine heb ik de NEX-7 onlangs mogen testen.

De zeer kleine vernieuwde NEX-3 en NEX-5 waren eind vorig jaar al met lovende recensies ontvangen, de NEX-7 lijkt dit te gaan overtreffen. De enige kritiekpuntjes zijn misschien de prijs en de slechte beschikbaarheid van goeie lenzen voor deze MILC-camera (Mirrorless interchangeable-lens camera) met een 24-megapixel APS-C sensor. Want de camera blijkt zo goed, dat de huidige SONY-lenzen nog niet het beste laten zien wat de sensor in huis heeft. Het moiréprobleem (wat resulteert in vreemde gekleurde streeppatronen in de details) is nog aanwezig, maar een stuk minder dan bij de NEX-3 en NEX-5.

Het touchscreen van de NEX-5 heeft moeten wijken voor een aanpak van functieloze draaiknoppen die zelf zijn toe te wijzen. Dat is even wennen, maar op deze manier krijg je de functies die jij het meeste gebruikt heel makkelijk onder handbereik. Ik blijf het nog steeds jammer vinden dat het scherm alleen naar boven en beneden kantelt. Opzij, zoals bij Panasonic, zou fijn zijn geweest.

Standaard op een spiegelreflex, maar bij een MILC nooit aanwezig of als optie: een optische zoeker. Bij de NEX-7 is dit een electronische door middel van een hogeresolutie OLED die aangaat als je door de zoeker kijkt. Deze zit naast de ingebouwde  flits en flitschoen, lekker helemaal op de hoek. De body is lekker dun, stevig, mooi afgewerkt, niet te zwaar en ligt goed in de hand.

Zelfs tot ISO 6400 kun je nog goeie resultaten halen en eigenlijk kun je amper de mist ingaan met deze camera. Ook de videoresultaten zijn prachtig. Je kunt zelfs in AVCHD 1080p 60p opnemen en voor filmliefhebbers ook in 24p. Dit is in het laatste AVCHD 2.0 formaat. Voor audio kun je dan de ingebouwde stereomicrofoon gebruiken, maar gelukkig is er ook een audio-ingang voor een externe microfoon. Zelfs met weinig licht kun je toch aardige opnames maken, zoals deze.

De NEX-7 is mondjesmaat leverbaar en dat zal nog wel even duren, want de camera is nu al erg gewild.

Erg goed:

+ kwaliteit foto’s en video (hier kun je een goede indruk krijgen)

+ kantelbaar display

+ microfooningang

+ omvang en afwerking

minder:

– prijs (rond de €1300 inclusief kitlens 18-55mm is gewoon net iets te hoog, maar nog steeds verleidelijk)

– manual focus (die moet je ingedrukt houden, anders schiet deze op automatisch, erg irritant)

– nog niet veel lenzen beschikbaar