De cadeaukaartentop-10

De cadeaukaartentop-10 315 640 Sander van der Heide

Het bedenken van een cadeau voor iemand kan soms best lastig zijn. De meeste mensen roepen dat ze alles al hebben en dat maakt het nog moeilijker. Als je namelijk met een heel origineel cadeau komt, is de kans groter dat men heel euforisch reageert of juist heel mat. Dus kom je al gauw weer uit op een bloemetje, wijn, whisky of een cadeaubon. Vooral dat laatste vond ik altijd zo’n dooddoener. Dan krijg je zo’n bon die in allerlei winkels geldig zijn, maar geen enkele bij jou in de buurt of het is zo’n flinterdun papiertje dat ie per ongeluk tussen het oud papier verdwijnt.

Maar dit jaar is het anders, dit is het jaar van de giftcards. Het zijn een soort lege creditcards van een bepaalde winkel, waar jezelf een bepaald bedrag (meestal van €5 tot €150) op kan laten plaatsen (het bedrag is via een code online weer uit te lezen). Dat kon al een klein tijdje bij winkels als IKEA, Bart Smit of Douglas. Wat mij zo verbaasde is dat bij de kassa van de Albert Heijn (in Kortenhoef tenminste) een stelling was te vinden met een hele reeks aan giftcards van allerlei winkels. Je kan dus in de Albert Heijn een tegoed kopen voor aankopen in de V&D of Intratuin, hoe vreemd. Maar nog beter zijn de giftcards die je online kan gebruiken. Zo’n giftcard zorgt voor een kort verlangen, wat ga je straks online kopen. Iets wat je al een tijdje wilde hebben, maar een beetje zonde van het geld vond of juist gewoon eens een keertje wat nieuws proberen. Eigenlijk het perfecte cadeau voor deze kerst dus, om te vragen, om te geven en ook voor een klein bedrag al binnen bereik. Om het wat makkelijker te maken, heb ik een top tien van giftcards gemaakt, niet gebaseerd op landelijker verkoop, maar mijn top tien van cadeaukaarten om te geven…..en om te krijgen.

10 Bioscoopcadeau – Als filmliefhebber zie ik een derde van de films als recensent bij de desbetreffende filmmaatschappij, een derde in mijn thuisbioscoop, maar ga ik voor die laatste derde graag naar één van mijn lievelingszalen in Huizen, Almere of Ede. Laten dat nou net de bioscopen zijn die niet vallen onder deze kaart. En als je dan de kaart bij een Pathé gebruikt, dan heb je toeslag voor IMAX of voor 3D of voor beiden en moet je wat bijleggen. Dat moet beter kunnen.

bedrag: €9,95 (ook al zoiets, maak daar toch een tientje van), €15 of €30
te besteden: bij deze bioscopen

9 Geef een blad – Een tijdschrift is soms net te goedkoop als cadeau en een jaar abonnement vaak te prijzig en zo onpersoonlijk als dat later via de post komt. Een vaste kaart van 15 euro met een website waar je van het ene tijdschrift 3 exemplaren kan ontvangen en een ander weer 6. De keuze is echter wel beperkt tot voornamelijk wat vrouwentitels. Een leuk begin hopen we dan maar.

bedrag: €15
te besteden: bij geefeenblad.nl

8 Nintendo eShop – Te gebruiken bij het Wii-winkelkanaal, Nintendo DS-Shop of de Nintendo eShop. Meestal voor de aanschaf van oude titels met iets te hoge prijzen, helemaal als je het vergelijkt met de games die je via de App-Store kan kopen. De kaart is een goeie actie, maar je krijgt alleen niet veel waar voor je geld, vandaar een lagere score dan ik zou willen geven.

bedrag: €15
te besteden: online, via Nintendo DS en Wii

7 Hunkemöller – Tuurlijk, het is hartstikke romantisch om voor je vrouw mooie lingerie te gaan kopen, maar zeg nou eerlijk, het voelt niet helemaal lekker om daar in je eentje als man door al dat dames ondergoed te graaien, terwijl alle dames om je heen daar denken dat je een soort lingeriefetishprobleem hebt (of dus lingerie voor je vrouw wilt kopen). Dan heb je nog het raadsel van al die maten en uiteindelijk koop je iets heel spannends, maar had je vrouw toch liever een setje standaardonderbroeken gekregen. Reden genoeg voor een volgeladen cadeaukaart. Het effect is nog steeds alsof je lingerie voor haar koopt, maar kan ze rustig lekker zelf gaan uitzoeken.

bedrag: zelf te bepalen
te besteden: alleen in de winkels

6. Farmville – Deze kwam ik in een gamestore in Engeland tegen en heb ik hier nog niet gezien, maar had van elk willekeurig online spel kunnen zijn. Het feit alleen al dat je iemand dit kado kan doen (ik denk aan mijn moeder die het nu niet meer speelt, juist door de kosten) vind ik al een pluspunt. Waar blijven de andere online games?

5. Habbo Hotel – Niet alleen voor kerst, maar zeker voor verjaardagscadeautjes ideaal. Vooral omdat er normaliter een creditcard gekoppeld moet zijn voor aankopen, is het toch cool om tegen je neefje te kunnen zeggen “Hier, kun je die flipperkast kopen, die je zo graag op je hotelkamer wilde zetten.” Nu nog een kaart van €5 euro, dan kunnen de kids elkaar ook eentje kado doen.

bedrag: €10
te besteden: online

4. Club Penguin. Wat bij Habbo niet kan, kan hier dus wel. Voor 3,95 (ok, in Engeland dus in ponden) een maand op Club Penguin, over de hele wereld erg populair en gericht op kinderen (Habbo mag officieel pas vanaf 12 jaar). Geen Nederlandse versie, dus totaal niet populair hier, maar aangezien er nog geen Nederlandse partij een zelfde kaart heeft met een kaart rond de 5 euro, staat deze eentje hoger dan die van Habbo Hotel.

3. Fonq.nl/Bol.com – Bij Fonq koop je al een mooie Bodum Theemok voor €4,90 en kan je er dus zelfs met een cadeaukaart van €5 terecht. Het is dat ik niet zoveel heb met het aanbod van deze website, maar anders zou dit wel eens de ideale cadeaukaart kunnen zijn. Zelfde geldt voor Bol.com, waar het aanbod totaal anders is en je op deze manier iemand ook een eBoek cadeau kan doen.

bedrag: zelf te bepalen
te besteden: online

2. iTunes – Deze zijn al een tijd verkrijgbaar, maar je kan er mij zo blij mee maken. Ik heb ruim 150 Apps op mijn Mac, iPad en iPhone in gebruik en als ik een artikel schrijf, kan ik zo 5 vergelijkbare Apps ter test downloaden. Zelfs met een prijs van €0,79 per App, kan het nog wel eens aantikken en met een cadeaukaart is het leed wat minder. De enige reden dat de iTuneskaart op 2 staat, is de keuze voor 3 vaste prijzen die alle 3 niet ideaal zijn. €15 is net iets te hoog voor een instapkaart, anderhalf album of film. €5 euro of een tientje is een bedrag wat je nog eens naar een verjaardag van een kind of tiener kan meenemen die een iPod Touch heeft en van zijn ouders geen Apps mag kopen. Echt, daar scoor je mee. Ik doe dat dan ook nu online via de iTunes store zelf (je kunt daar trouwens ook een App op zich aan iemand cadeau doen. Kleine moeite om Fifa 2012, nu afgeprijsd naar €0,79, naar een vriend van je te sturen als kerstkaart. Goedkoper dan een echte kaart en een vakantie lang plezier). En €25 en €50 euro zijn meer bedragen van kaarten die je voor jezelf koopt, omdat je geen creditcard hebt. Oplaadbare kaarten en ze staan volgend jaar nummer 1.

bedrag: vast, €15, €25 of €50 (goed om te weten, tot 26 dec 20% bonuskorting bij de AH op alle iTuneskaarten)
te besteden: online

In Engeland hebben ze aparte kaarten voor de iTunes Store en de App Store, hier zijn we nuchterder, want beiden stores zijn één en dezelfde.

1. Spotify – Deze kaart is een echte übergadget en werkte op mij als een rode lap op een stier, ik wilde er gelijk eentje voor mezelf en ik heb al een premium account. Sinds ik een betaalde account heb ben ik voor 80% meer naar muziek gaan luisteren, maar nog meer, van muziek gaan genieten. Als je eenmaal overal de App op installeert (Squeezebox, iPhone, iPad, iPod Touch en Windows Phone) en de rest van je gezin ook het gemak erkent, dan is er geen weg meer terug. Voor 120 euro per jaar, heb je continu 15 miljoen tracks tot je beschikking in zeer goeie kwaliteit. Je hebt hiervoor wel een creditcard nodig en dat kan voor sommige mensen wel eens een barrière zijn. Met deze cadeaukaart haal je die voor eventjes weg en kan men een maandje proefdraaien. Heb je al een account, gewoon de code invoeren en je hebt op kosten van een ander een maandje gratis.

bedrag: vast, €10 of €30
te besteden: online

Sommige posities in de top 10 zijn niet zo zeer kaartverbonden, maar functieverbonden. Zo had ik op nummer 7 ook de kaart van Intratuin kunnen plaatsen. Voor mij een uitkomst, aangezien ik een stel vrienden heb die elk jaar weer een intratuinbon vragen. Moest ik speciaal voor langs de intratuin, maar nu pik ik hem tijdens de boodschappen gewoon even mee.

Aangezien de kaarten steeds specifieker worden, missen er natuurlijk altijd wel een paar. Zo zou een Skype-card een goeie zijn, World of Warcraft of eentje speciaal voor e-boeken. Ik denk dat dit echter het begin is en er komend jaar nog wel wat bijkomen en afvallen. Ben benieuwd hoe mijn lijstje er volgend jaar uit zal zien.

1 comment
  • Bas Vermond

    Om bovenstaande op verzoek aan te vullen. Een e-book cadeau te doen is niet bepaald simpel. Met een papieren boekenbon kun niet online een e-book aan schaffen. Pas in 2012 wordt een digitale boekenbon geïntroduceerd. Momenteel heeft dus iedere webshop (zoals Bol, Managementboek.nl, Ebook.nl) een eigen e-bookbon. Er zijn momenteel wat initiatieven gelanceerd zoals de e-bookbon, maar die moet je dan weer kopen in de boekhandel.

    Kortom, het is mogelijk om iemand een e-book cadeau te doen in de vorm van een giftcard. Maar het is en blijft nog wat omslachtig.

Comments are closed.