De CD-TEXT-verwarring
De CD-TEXT-verwarring https://sandervanderheide.nl/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Sander van der Heide Sander van der Heide https://sandervanderheide.nl/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpgMaatschappijen als EMI en Universal willen tegenwoordig standaard CD-TEXT op een audio-CD hebben toegevoegd. Er is nogal wat verwarring over de functie hiervan. Je kunt namelijk op 2 manieren tekst toevoegen (en uitlezen) aan een CD:
1. CD-TEXT. Dit is een extra datatrack op de CD waar een soort tekstbestandje op staat die wordt gekoppeld aan de PQ-codes (dit is een databestand waarin staat beschreven hoeveel tracks er op de CD staan en hoe lang elke track duurt. Deze wordt uitgelezen zodra je de CD in je CD-speler stopt. Je weet wel, dat hoge friemelgeluidje waarna alle tracks in het display verschijnen). Deze track kan door sommige CD-spelers, DVD-spelers en voornamelijk auto-CD-spelers, worden uitgelezen. Meestal zie je dan <Artiest> en <Albumtitel> in je display en tijdens de track zie je de <Tracktitel>. Deze info is helaas niet uit te lezen door een programma als Windows Media Player of iTunes. De trackinfo die je hier ziet is dus ook geen CD-TEXT
2 . Gracenote. Voorheen CDDB, een database van zo’n 3,5 miljoen CD-titels. Zodra een CD in Windows Media Player of iTunes verschijnt, wordt er via internet een verbinding gemaakt met Gracenote. De tracktijden en het aantaltracks is tot nu toe nog uniek gebleken (wonderlijk, tussen 3,5 miljoen CD’s haast geen 2 CD’s met hetzelfde aantal tracks met exact dezelfde tracktijden) en aan de hand hiervan worden de juiste gegevens aan je programma toegevoegd. NOu komt het meest interessante: De database wordt bijgehouden door de gebruikers zelf. Als je als eerste een nieuwe CD in je computer stopt, krijg je in iTunes de mogelijkheid om zelf deze data in te voeren en te uploaden in de database van Gracenote. Ziet een volgende gebruiker een fout in deze invoer, dan kan hij deze veranderen en weer uploaden bij Gracenote.
De database is dus heel eenvoudig te verzieken en het verbaast me dat niemand de hele database omver heeft geholpen. Zo heb ik onlangs een compilatie voor Marco Borsato gedaan met remasterings van oude opnames. In de tracklist bij Media Player kwam de platenmaatschappij “Dromen zijn bedrag” tegen. Ik zal dat deze week eens omzetten in “Dromen zijn bedrog”, maar als iemand fout wil kan dit zo uitlopen op een kleuterschoolse welles-nietes-actie.