Apple’s najaarscollectie 2010

Apple’s najaarscollectie 2010 150 150 Sander van der Heide

Na de persaankondiging van Apple kun je als journalist 3 dingen doen: Je doet tijdens of vlak na de aankondiging verslag, je wacht op de producten en voelt ze aan de tand of je laat het even bezinken en meldt je verwachtingen. Ik zou het liefst gaan voor de 2e optie (en die zal er zeker komen), maar schrijf met plezier alvast de derde optie. Er is namelijk een hoop te vertellen, te verwachten, te verheugen, te filosoferen en (een beetje) te teleurstellen.

 

Het is lang geleden dat Apple zoveel producten tegelijkertijd op een persconferentie introduceerde. Het opmerkelijke ook dat het dit keer om heel veel audio- en hifiproducten ging. Vooral veel nieuwe mediaspelers, zoals verwacht zo vlak voor de feestdagen en wat veranderingen in het uitdijende iTunes.

Beginnen we met de kleinste: de iPod Shuffle. Dit is de vierde generatie van de iPodserie zonder beeldscherm. De vorige versie mistte zelfs de bedieningsknoppen en achteraf een stap te ver in het kleiner maken en door ontwikkelen van het Shuffle-concept. Mijn favoriet was de 2de generatie met de clip, en de nieuwe Shuffle heeft de look hiervan overgenomen en het goede van de derde generatie weten te behouden. Je kunt meerdere playlists en zelfs een Genius Mixes aanmaken en met de VoiceOver-knop kun je nog steeds horen welke playlist of welk album je beluistert. Er zijn 5 verschillende kleuren en de prijs is €49 voor 2 GB (geen prijsverandering met de vorige versie). Meer info hier.

 

Een klein maatje groter is de nieuwe iPod Nano. Hij heeft iets weg van een Shuffle met een beeldscherm. Ik had wel verwacht dat de touchtechniek van Apple erin zou woren verwerkt, maar dat ie daarmee zo klein zou worden, dat weer niet. Gekrompen van een beelddiagonaal van 2.2-inch naar 1.5-inch. Hij is mij zelfs iets te klein en voor dit maatje lijken knopjes mij handiger dan met je vinger op zo’n klein schermpje. Het spelen van games en bekijken van video is hiermee ook gelijk van de baan en ook niet meer in het menu terug te vinden. Niet alleen op het beeld is beknibbeld, ook de fantastische videocamera, waardoor je gelijk een pocket videocamera op zak had, is gesneuveld in deze versie. Misschien dat als ik hem straks in mijn handen heb, weer wat positiever gesteld ben, maar de nano kan mij nu niet meer zo overtuigen. Geleverd in 7 kleuren met een prijs van €149 voor de 8GB-versie en €179 voor de 16GB (geen prijsverandering met de vorige versie). Meer info hier.

De nieuwe iPod Touch moet volgens Apple de mobiele gameconsolemarkt gaan veroveren. Het lijkt een iPhone 4 zonder de telefoon te zijn. Dus ook een camera op voor en achterkant, Facetime videochatfunctie, het prachtige Retinabeelscherm met LED-verlichting en dan ook nog dunner dan zijn voorganger. De videofunctie van de iPod Nano is verschoven naar de iPod Touch en gelijk in 720p HD. Er zijn drie modellen: 8GB voor €229, 32GB voor €299 en 64GB voor €399. Persoonlijk had ik graag nog het vorige model gezien voor €159 euro. Zo spaart mijn zoontje al een jaar voor een iPod Touch (De DS was geen optie voor hem) en heeft hij nu 130 euro bij elkaar. Verder geeft ie niet om een Retina Display of Facetime. Met €229 euro gaat dat dus niets worden voor hem. Vreemde zet van Apple om jezelf uit die markt te plaatsen, terwijl je net aangeeft dat de verkoop die overstijgt van de Nintendo DS en de SONY PSP. Waarschijnlijk zien we vlak voor de kerst nog een prijsdaling? Meer info hier.

 

 

Een mediaspeler die ook veranderd is: de Apple TV. Deze derde generatie is ongeveer 4 keer zo klein als de vorige versie, heeft geen harddisk meer, draait ook onder iOS 4 met dezelfde A4 processor als de iPhone 4, is zwart ipv het bekende wit en vooral een stuk goedkoper geworden. De insteek van Apple is de juiste: alle media speel je vanaf je netwerk of vanaf het internet. Om dit goed te laten verlopen is er een wifi- of ethernetverbinding mogelijk. De enige video-uitgang is HDMI. De digitale optische uitgang maakt hem een perfecte partner van je iTunebibliotheek en deze combinatie zal ik gauw eens onder de loep nemen zodra hij binnen is. Vooral de combinatie met het nieuwe AirPlay heeft ons nieuwsgierig gemaakt. Een functie waarbij alle content uit iTunes gespeeld kan worden van en naar computer, Apple TV, iPhone, iPod Touch en iPad. De ultieme integratie. Hoe zit het trouwens met Apps en bijv. een webbrowser. Aangzien het een iPad zonder beeldscherm is, had ik dat wel verwacht. Trouwens, het streamen van TV-afleveringen is wegens rechtenproblemen nog steeds niet mogelijk in Nederland en of de Apple TV beschikbaar komt in Nederland is ook niet bekend. In het persbericht was dit het enige apparaat met een prijs in Engelse Ponden. Samen met de mooie langwerpige afstandsbediening kost deze daar slechts GBP99. Meer info hier.

AirPlay is een soort opvolger van AirTunes, waarbij je muziek rechtstreeks vanaf je computer naar een Airport Express of Apple TV kon streamen. De bedoeling is nu ook rechtstreeks naar apparatuur te streamen die deze techniek hebben ingebouwd. Denon, Marantz, B&W, iHome en JBL zouden deze techniek al in hun volgende producten hebben toegepast en je kunt straks tegelijkertijd naar alles wat maar AirPlay compatibel is streamen (video, foto’s en audio). Tevens zou het mogelijk moeten zijn om vanaf je iPad of iPhone te streamen naar een AirPlay-compatibel systeem.

 

iTunes versie 10 heeft Apple een sociale functie toegevoegd, de dienst Ping (beetje ongelukkige naam met alle Ping-diensten voor de mobiele telefoons). Hiermee kun je je favoriete artiesten en vrienden volgen om te ontdekken welke muziek ze bespreken, beluisteren en downloaden. Ik ben het zelf net een dagje gaan gebruiken en blijkt dat de grote artiesten als LadyGaGa en U2 al een maandje bezig waren op Ping. De insteek is te snappen: Als iemand een link geeft van “luister eens naar dit nummer”, dan moet je het meteen kopen om het in het geheel te luisteren. Geef mij dan maar liever een Spotify link, waarbij ik meteen kan luisteren, voordat ik overtuigd ben om het aan te schaffen. Het geheel doet nu nog een beetje flauwtjes denken aan Twitter, maar volgens Apple gaan de artiesten straks unieke berichten met filmpjes, foto’s en tourdata plaatsen. Ondertussen kun je daarop reageren zoals ook bij FaceBook. Ik kwam er op dit moment alleen maar Spam tegen. Ik denk zelf dat deze dienst over 1 of 2 jaar is verdwenen en dat ook Apple Facebook zal gaan integreren.

Voorlopig is er nog genoeg andere nieuws dus van Apple om te bekijken, maar vooral ook om te beluisteren.

5 comments

Comments are closed.