De Emerce Gear Top 10 van 2017

De Emerce Gear Top 10 van 2017 945 756 Sander van der Heide

Zo vlak voor de CES in Las Vegas kijk ik altijd graag nog even terug wat ik afgelopen jaar daadwerkelijk ook in handen konden krijgen of mochten uitproberen. Deze laat ik op Emerce in de Emerce Gear Top 10 van 2017 de revue passeren. Dit zijn de producten die het meeste indruk maakten. Niet altijd vanwege het innovatieve karakter, maar soms ook vanwege verbeteringen die iets van ‘goed’ tot ‘perfect’ maakten.

De onderstaande lijst komt mede tot stand naar aanleiding van de jaarlijkse Beste Product Awards die in het Algemeen Dagblad en op de website van Beste Product is terug te vinden. Hierbij maken dertig techjournalisten hun favorieten kenbaar. Een aantal van die producten zie je hieronder ook terug, maar vaak om een andere reden.

#10 KEF LS50W

Als geld geen rol speelt, dan kan ik zeker vijf prachtige geluidsystemen aanraden die mij afgelopen jaar bijna letterlijk omver hebben geblazen. Als geld wel een rol speelt, maar kwaliteit en gemak toch belangrijk zijn, dan is de LS50W het beste alternatief. In een ‘ouderwetse’ stereo-opstelling stream je elke muziekdienst rechtstreeks op deze twee luidsprekers, waar tevens vier versterkers zijn ingebouwd. Niet te vergelijken met een Sonossysteem, alleen wellicht dat ze een mooi design hebben.

20171018091136_kef_ls50_wireless_nocturne_by_marcel_wanders

#9 Olympus OM-D E-M1 Mark II

In 2017 zijn er heel veel interessante camera’s op de markt gekomen, in alle prijsklassen en in alle formaten. Zoals de RX0 van Sony (als professionele tegenhanger van de GoPro) en de Sony A9 (als tegenhanger van de high-end spiegelreflex). De camera die afgelopen jaar uiteindelijk steeds in mijn tas verdween, is deze systeemcamera van Olympus. Misschien niet zo’n goedkope camera, maar in vergelijking met de duurdere professionele spiegelreflexcamera’s krijg je wel dezelfde kwaliteit en vooral snelheid voor een fractie van de aanschafprijs. In combinatie met het enorme lenzenaanbod voor deze 4/3-camera’s en het handzame design, is dit een camera voor iedereen die een stapje verder wil dan gewoon wat mooie plaatjes schieten.
olympus-om-d-e-m1-mark_-ii_-back_-view_

#8 Renault Zoe

Evenals vorig jaar heb ik dit jaar niet veel nieuwe auto’s kunnen testen, maar ik vraag me af of het veel had uitgemaakt. Boven de honderdduizend euro zijn er zeker een stel fantastische bolides te vinden, maar onder de 35.000 euro is er geen beter elektrisch alternatief dan de Renault Zoe. Hij rijdt lekker, heeft een actieradius van 400 kilometer NEDC (in de praktijk 300 kilometer) en een interessant prijskaartje. Vraag is of dit met de komst van de Tesla Model 3 komend jaar nog steeds zo zal zijn.

renault-zoe-6590668-1024x685

#7 Sony A1

Er zijn meer mooie OLED-tv’s op de markt gekomen dit jaar, maar Sony’s eerste OLED weet dit in een ontwerp neer te zetten die zelfs nog mooi oogt als de televisie uitstaat. Het is ook de enige met een behoorlijk geluid, dat door de glasplaat wordt weergegeven. Het gevolg: je hebt geen soundbar meer nodig en het geluid lijkt ook echt uit de monden van de acteurs te komen.

sony-a1-1024x622

#6 Dyson Pure Hot+Cool Link

Als we echt puur naar innovatie kijken, dan is Dyson met zijn koelende en verwarmende luchtreinigers een absolute winnaar. Dan heb ik het nog niet eens over de handige app waarmee je continu inzicht hebt op de luchtgesteldheid in en buiten je huis. Het bedrijf ontwikkelt vooral door aan de gebruikte filters, door een Trislaag aan te leggen op de koolkorrels kan formaldehyde (onaangename geuren) volledig worden opgenomen en onschadelijk worden gemaakt. Tevens kan 99,95 procent van de allergenen en verontreinigende stoffen van slechts 0,1 micrometer uit de lucht worden gefilterd. Omdat dit de meesten van ons weinig zegt, maakt Dyson iedereen bewust van de hoeveelheid schadelijke fijnstof die zich in en om ons huis zich bevinden en wat de schadelijke gevolgen hiervan op onze gezondheid zijn. Sinds ik deze in 2 slaapkamers heb staan, heb ik een aantoonbaar gezonder kind in huis rondlopen en ben ik zelf minder vaak ‘verkouden’.

dyson-hot-cool_0

#5 SONY 1000XM2

Draadloze hoofdtelefoons met noise cancelling waren hot afgelopen jaar, maar dit model van Sony blinkt werkelijk uit in elk aspect: hij zit heerlijk, is goed plat op te vouwen, is mooi afgewerkt, de veeg- en aanraakbediening werkt vlekkeloos, de geluidskwaliteit is fantastisch, de ruisonderdrukking superstil, past zich aan de omgevings- en bewegingssituatie (zelfs bij een flinke wind loop je rond alsof er geen vuiltje aan de lucht is) én in het vliegtuig wordt de luchtdruk gecompenseerd.

sony-mdr1000xm2#4 Google WiFi

Sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar en sindsdien heb ik eindelijk werkend wifi thuis. Heb een hoop extenders, mash-systemen, routers en wifi-bridges op test gehad, maar na de installatie van dit simpele Mash-systeem van Google heb ik zonder problemen op elke plek in huis razendsnel internet én een razendsnel netwerk. In combi met een duidelijk app voor iOS en Android kan bijna iedereen binnen een paar minuten Google WiFi opzetten. Bijna, want het betekent wel dat je bestaande routers moet verwijderen en je kabelmodem in bridgemode moet laten zetten.

google-wifi-3-pack-3-1024x461#3 Van Moof Electrified S

Van alle elektrische fietsen die ik dit jaar heb uitgeprobeerd, was er maar eentje waar ik na een paar meter al dacht ‘hier heb ik gewoon zin in om te fietsen’. Het design ziet er stoer, strak, simplistisch, functioneel uit, maar met oog voor detail: een no nonsense dutch design. Je ziet niet eens dat het een elektrische fiets is. De bediening is mooi weggewerkt in het frame, en met je smartphone kan je je fiets ontgrendelen en weer terugvinden. Mocht ie worden gestolen, dan spoort het team van bike-hunters bij VanMoof je fiets weer op en lukt dat niet, krijg je gewoon een nieuwe. Fietsen met een ‘peace of mind’.

electrified-s_black_01-800x534-1#2 Samsung Galaxy S8

Bij de vormgeving van een smartphone komt het aan op millimeters. De Galaxy S8 is daarbij pure perfectie. Ligt heerlijk in de hand, voelt slank aan, maar heeft toch meer schermoppervlakte met een prettige beeldverhouding en een superstrak plaatje. Niet alleen de camera aan de achterkant is één van de beste op een smartphone, ook de frontcamera is erg goed, heeft nu ook autofocus en met een verhoogde resolutie van 8 megapixels ideaal voor selfiebuffs. De 8-core processor maakt hem zo krachtig als een gemiddelde laptop. Sterker nog, in combinatie met het DeX-dockingstation maak je er een prima mobiel werkstation van. Beeldscherm aansluiten en je hebt geen laptop meer nodig.

sm_g950f_galaxys8_r30_orchidgrey#1 Apple TV 4K

Deze vijfde generatie Apple TV is misschien wel de meest revolutionaire en volgepropte versie van Apples mediaspeler tot nu toe. Hij is misschien ietsje duurder dan de vorige versie, maar dat is te verklaren. Alleen de processor (die je ook terugvindt in de iPad Pro) is het geld al waard. Het heeft er in iedere geval voor gezorgd dat ik weer met plezier films aanschaf en dat ik een aantal reeds aangeschafte releases opeens in 4K kan bekijken, zonder dat ik daarvoor hoef bij te betalen. Als gameconsole zou hij de grote jongens ook makkelijk aan kunnen, het is nu alleen wachten op wat meer interessante games.

apple-tv-4k-in-the-box-1024x409

Tot slot

Verder geen opzienbarende verschillen met de andere heren techjournalisten bij de Beste Product Awards, zij het dat ik als enige Nintendo als slechtste merk van afgelopen jaar heb gebrandmerkt, waar de anderen het Japanse bedrijf juist als het beste merk verkozen. Ze mogen dan redelijk succes hebben met de Switch en het herkauwen van 35 jaar oude titels, maar drie keer een product op de markt zetten (Mini Classic NES, Mini Classic SNES en Switch), waarbij alledrie op de dag van uitgave meteen een tekort aan is en dat ook niet goed weten op te lossen…. zoiets kan 1 keer gebeuren, maar drie keer?

Leave a Reply

Your email address will not be published.