Eerste indruk: Renault ZOE

Eerste indruk: Renault ZOE 1080 608 Sander van der Heide

Op het hoofdkantoor van Renault Nederland was ik er al 2 keer langs gelopen, zonder dat ik ‘m had opgemerkt. De ZOE, de nieuwste elektrische auto van Renault, heeft geen uitgesproken uiterlijk. De blauwe accenten in de lampen en het logo, verraden dat het geen ‘gewone’ Renault is, maar afgezien daarvan is het een mengeling van een Twingo, Modus en Clio. Je ziet hem hier boven naast de witte Kia Rio. In principe lijken ze wel op elkaar, maar de Rio is net wat lager en breder en daardoor wat stoerder. De ZOE is net niet rond en vrouwelijk genoeg om het op te nemen tegen Fiat 500 of Opel Adam, net niet stoer genoeg om hem zakelijk in te zetten voor een vertegenwoordiger, hij is net niet ‘space’ genoeg om een duidelijke vernieuwend signaal af te geven, net niet klassiek genoeg om de juiste elegance te bezitten.

Ach, echt lelijk is ie ook niet en die buitenkant, die zie je maar 10 seconden als je in- en uitstapt. De binnenkant is waar het om draait en die is gewoon dik in orde. Comfortabele stoelen, genoeg ruimte (voor en achter), stijlvol dashboard, goed display met een snelle bediening, overzichtelijk en licht futuristisch. De lichte kleuren zorgen alleen voor veel reflecties in de zijspiegels en het voorraam.

Hoe het de eerste paar kilometers verliep zie je in dit korte filmpje (geschoten met een iPhone vanuit de hand van mijn zoontje Mees die af en toe zijn vingers voor de lens houdt en erg zijn best doet om maar niet te trillen):