2 Zonnige Krachtpatsers: A-Solar vs. WakaWaka

2 Zonnige Krachtpatsers: A-Solar vs. WakaWaka 1080 608 Sander van der Heide

Voor mijn werk gebruik ik mijn iPhone echt voor alles: bellen, internet, video’s kijken, video’s opnemen, foto’s maken, audio opnames, maar binnen een paar uur is mijn batterij dan meestal leeg. Even opladen in de auto of een kleine externe batterij is voor mij dan voldoende. Op vakantie wordt het probleem groter als ik gelijk met een paar gadgets op pad ben. Een smartphone is nog wel te overzien met een autolader, maar een tablet of eReader zal echt in de avond moeten worden opgeladen. Op de camping gaat dat wat minder makkelijk en zijn er gelijk wat extra eisen aan een externe batterij. Het afgelopen jaar heb ik een tijdje gebruik gemaakt van de A-Solar Powerdock AM406 en sinds kort ook de WakaWaka Power. Zoals je op de foto kan zien is de vormfactor hetzelfde, maar beide apparaten zijn toch zo verschillende dat ik wat voor- en nadelen zal uitlichten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

De AM406 is een versie speciaal voor iPhone/iPad. Als je de bovenkant namelijk openschuift, komt er een 30-pins dockconnector te voorschijn en kun je hem als standaard en als dockingstation gebruiken door hem via USB te koppelen naar je Mac of PC. Alleen laden kan natuurlijk ook. Met een volle lading kan de AM406 je iPhone wel 4 keer opladen, hij heeft namelijk een capaciteit van 6000mAh. Je kan hem gewoon binnen 5 uur via USB opladen, maar het idee is natuurlijk het opladen via zijn zonnecellen. Handig als er geen stopcontact voor handen is en het is tevens goedkoper en energiezuiniger. Je moet dan wel wat geduld hebben, want een volle lading kan zo’n 30 uur in de zon bakken betekenen. Het kost dan niet alleen veel tijd, maar je zult hem dan waarschijnlijk onbeheerd naast je tent moeten laten liggen.

+ Dock, standaard en lader in één

+ krachtig genoeg om een iPad op te laden (via connector of USB-aansluiting)

– vrij zwaar

– laden in de zon duurt erg lang

Een jaar geleden liet ik hem langskomen in MoSCoW #2 (op 4 min 57):

De WakaWaka Power is de opvolger van de WakaWaka Light. Een product wat ik al herhaaldelijk langs heb laten komen, omdat het afgezien van de innoverende chiptechniek om efficient via zonnecellen een volledig recyclebare LED-lamp op te laden (die daarna 80 uur werk kan doen) en de hoge gadgetwaarde, ook nog eens door een bedrijf is opgezet met als doel om energie voor iedereen beschikbaar te maken in de wereld.

Deze nieuwe versie is de ultieme versie. Hij voelt licht aan en heeft een mooier en stijlvoller uiterlijk (ik heb de zwarte gekocht, maar de bekende knalgele versie is ook nog beschikbaar). Het opladen in het zonlicht (ook al is het bewolkt) gaat echt in een paar uur en het opladen van je iphone is binnen 2 uur klaar. Gebruik je alleen de lamp, dan kan ie op de zwakke stand wel 80 uur meegaan. Deze leg je dus wel even naast je tent en neem je daarna mee als backupbatterij. Ik kreeg het alleen niet voor elkaar om mijn iPad 4G op te laden, 1A is daar ook iets te weinig voor, maar de A-Solar kreeg dat wel voor elkaar.

+ Niet alleen een oplader, maar ook een erg handige lamp

+ licht en compact

+ snel opladen in de zon

+ aankoop wordt omgezet in een WakaWaka op een ander plekje in de wereld

– kan geen iPad opladen

In MoSCoW #27 besprak ik met Erwin Blom (als eerste item) onze eerste bevindingen:

Specificaties A-solar Powerdock AM406

capaciteit: 6000mAh

gewicht: 210 gram

dimensies: 12.3×7.5×2.4cm

prijs: €79

website: www.a-solar.eu

Specificaties WakaWaka Power

capaciteit: 2200mAh

gewicht: 200 gram

dimensies: 12.1 x 7.8 x 1.7cm

prijs: €69

website: www.getwakawaka.com

links de WakaWaka Power, rechts de A-solar Powerdock AM406